8 condimente, alternative la consumul de zahăr. Sunt antioxidante și ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative

Sonia Baciu |
Data publicării:
8 condimente. FOTO: Freepik @dmitr1ch
8 condimente. FOTO: Freepik @dmitr1ch

Consumul exagerat de zahăr este asociat cu o serie de boli cronice, precum diabetul și bolile cardiovasculare, însă natura ne oferă alternative ale acestuia. Ce beneficii pentru sănătate obțineți de la condimentele dulci.

Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare, chiar și la grăsimea în ficat, adică la boala ficatului gras non-alcoolic.

În vremurile actuale, din păcate zahărul, la fel ca și sarea, sunt prezente în mai toate produsele alimentare procesate, motiv pentru care experții OMS au făcut recomandări în privința consumului.

Aceștia sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie.

Concret, asta înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, potrivit unei analize cuprinzătoare a dovezilor publicate în British Medical Journal.

Consumul de sare este limitat la 5 grame pe zi, cantitate în care este inclusă sarea din legume și carne, sarea adăugată în timpul gătitului, dar și sarea care există în produsele procesate.

8 alternative la zahăr

Dacă va place să beți cafeaua dulce, aveți alternative, fie utilizați îndulcitorii artificiali, însă cu măsură, fie mergeți ”pe mâna” naturii și folosiți condimente, iar acestea pot veni și cu alte beneficii pentru sănătate, nu doar cu gust.

Scorțișoara

Scorțișoara are o aromă dulce minunată și poate fi folosită sub formă de pudră măcinată sau sub formă de baton uscat. Acest condiment poate fi folosit în aproape orice.

De la mâncăruri dulci, la tocănițe și curry, veți fi plăcut surprinși să constatați că o cantitate mică de scorțișoară merge foarte bine.

Două lingurițe de scorțișoară pot schimba o plăcintă cu mere acrișoară, cu buze strânse, într-una dulce.

Poate înlocui zahărul brun în orice fel de mâncare și poate fi presărată pe fructe pentru a înveseli un desert simplu, arată Good Deccisions.

Scorțișoara are importante beneficii pentru sănătate, având acțiune antimicrobiană, antioxidantă, antiinflamatoare, antidiabetică și anticancerigenă, beneficii dovedite științific, potrivit Medical News Today.

Consumul de scorțișoară poate preveni apariția simptomelor specifice bolii Alzheimer, îmbunătățind în același timp și abilitatea cognitivă.

Scorțișoara are un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) impresionant, de 131.420 μ mol TE/100g, arată SuperFoodly.

Cuișoare

Cuișoarele au un gust dulce-amărui și pot fi folosite când sunt măcinate sau uscate.

Cuișoarele sunt excelente atunci când sunt folosite pentru a da o aromă dulce și îndrăzneață curry-urilor și tocănițelor.

Cuișoarele sunt pline de antioxidanți, cu un scor ORAC peste cel al scorțișoarei (290.283 mol TE/100g). Acești compuși ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care vă deteriorează celulele și pot duce la apariția bolilor.

Prin eliminarea radicalilor liberi din sistem, antioxidanții găsiți în cuișoare pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer, arată WebMD.

Vezi și: De ce răcim vara și de ce e greșit mitul că "doar cei deștepți răcesc vara". Diferența față de răceala de iarnă. Dorobăț: Atenția la apă și la apa de mare

Nucșoară și Mace

Mace și nucșoara sunt două mirodenii cu arome ușor diferite, dar ambele provin din fructul arborelui de nucșoară.

Ambele au o aromă caldă, dulce și picantă și sunt cele mai bune atunci când sunt proaspăt măcinate.

Cardamom

Cardamomul este utilizat în bucătăria scandinavă, germană lu rusă, precum și în Orientul Mijlociu și India.

Acest condiment poate fi folosit în loc de zahăr la prepararea produselor de patiserie și cu creme pentru a face bunătăți precum înghețata cu aromă de cardamom, care este foarte delicioasă.

Medicinal, cardamomul este folosit pentru constipație, colici, diaree, dispepsie, vărsături, dureri de cap, epilepsie și boli cardiovasculare. Beneficiile curative ale acestui condiment provin în principal dintr-o combinație de uleiuri volatile, uleiuri fixe, acizi fenolici și steroli.

Boabe de vanilie

Boabele de vanilie sunt de fapt mai degrabă un fruct decât un condiment. Dulce și parfumată, vanilia este cea mai bună atunci când este folosită din boabe întregi sau uscate.

Vanilia este un substitut excelent al zahărului și poate fi adăugată la cerealele de la micul dejun, la cafea și la deserturi precum înghețata, budinca și prăjitura.

Compusul activ din vanilie este vanilina. Vanilina este un polifenol cu o puternică activitate antioxidantă, fiind benefică în cazul bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer și Parkinson.

Vezi și: Scleroza multiplă, scleroza în plăci: cauze, simptome, tratament. Mutația genetică ce o provoacă: Un mare entuziasm în cercetare. O nouă pistă potenţială de tratament

Anason

Semințele de anason au un miros asemănător cu cel de lemn dulce negru și pot fi folosite întregi sau măcinate.

Aceste semințe sunt adesea folosite ca aromă în unele prăjituri, bomboane, produse de patiserie și chiar în mâncărurile cu carne de pasăre.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale anasonului sunt cele privind sistemul digestiv, mestecarea unei linguri de semințe poate ajuta la ameliorarea gazelor intestinale și a balonării, în numai câteva minute.

Busuioc dulce

Această plantă este oarecum înțepătoare și dulce și deși pare ciudat să o asociem cu produsele dulci, merită încercat.

Puteți folosi busuiocul dulce la vinete, preparate cu roșii, pesto, mâncăruri vietnameze, thailandeze și salate, precum și atunci când gătiți legume pentru a le face mai interesante.

De precizat că acesta trebuie adăugat la finalul gătitului pentru a nu se distruge gustul și a-și pierde proprietățile antioxidante, antivirale și antimicrobiene.

Ienibahar

Ienibaharul are un gust asemănător cu un amestec de nucșoară, scorțișoară și cuișoare.

Poate fi adăugat atât în produsele dulci, cât și în cele cu carne, oferind un gust de dulceață picantă.

Din punct de vedere medicinal, ienibaharul a fost folosit de-a lungul istoriei în tratarea durerilor de dinți, a durerilor musculare și pentru efectele sale de reglare a glicemiei.

Vezi și: Slăbitul rapid, tratament pentru boala ficatului gras non-alcoolic. Poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel