8 semne ale stresului zilnic. Sunt foarte vizibile pe fața și pielea ta

Sonia Baciu |
Data publicării:
8 semne ale stresului zilnic. FOTO: Freepik @gpointstudio
8 semne ale stresului zilnic. FOTO: Freepik @gpointstudio

Care sunt cele opt semne că ești stresat/stresată, semne ce sunt vizibile pe fața și pielea ta.

Pielea noastră poate fi considerată, cu ușurință, barometrul stării de sănătate, fie că ne referim la cea fizică, fie la cea emoțională. Iar stresul este unul dintre factorii declanșatori pentru diferite pete sau iritații la nivelul pielii.

În timp ce cremele, loțiunile sau măștile au un efect din punct de vedere estetic și cosmetic, o rutină solidă de îngrijire a pielii poate să nu fie suficientă pentru a calma organismul în fața stresului.

Corelația dintre stres și piele este cunoscută de foarte multă vreme, însă studii oficiale care să asocieze științific acest fapt au fost realizate abia în ultimele două decenii. Ba mai mult, chiar și produsele de îngrijire pot să fie dăunătoare pentru piele, mai ales dacă nu sunt cele adecvate tipului tău de piele.

8 moduri în care stresul modifică aspectul pielii

Stresul solar și apărarea pielii obosite. Zi de zi ne expunem razelor soarelui, protejați mai mult sau mai puțin, iar acest lucru ne poate stresa fizic pielea și îi poate slăbi apărarea. Razele UV sunt o componentă cancerigenă a expunerii la soare.Fie sub forma luminii solare naturale sau a celei artificiale, cum ar fi cele de la saloanele de bronzare artificială, razele UV semnalează celulelor să se grăbească spre zona expusă, în încercarea de a o repara, lucru care se manifestă prin arsuri solare.

De altfel, o dietă bogată în vitamina C și antioxidanți poate să ajute la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi cauzate de expunerea la soare.

Vezi și: Protecția solară, necesară indiferent de vreme. Ce trebuie să ai în vedere

Inflamație și piele foarte iritată. Urticaria, psoriazisul, eczema, dermatita și rozaceea sunt deseori rezultatul inflamației, dar studiile arată, de asemenea, că atunci când creierul tău este suprasolicitat, acesta poate compromite de fapt capacitățile de protecție ale pielii tale.

Cu alte cuvinte, stresul face ca pielea ta să se regleze și să rămână echilibrată mai greu. Nu e de mirare că s-ar putea să ai o erupție în plus în timpul unei săptămâni nedormite sau după o ceartă intensă. De reținut că inflamația poate cauza apariția acneei.

Producție crescută e ulei și acnee. Stresul este foarte asociat cu acneea, mai ales în cazul femeilor. Acesta poate amesteca semnalele nervoase ale pielii noastre, provocând un dezechilibru al hormonilor și al substanțelor chimice care cresc producția de ulei. Chiar dacă este imposibil să înlăturăm stresul în totalitate, câteva exerciții de relaxare ne pot ajuta, iar astfel pielea noastră nu va mai avea de suferit atât de mult.

Scalp ceros, căderea părului și descuamarea unghiilor. Stresul se poate manifesta în mod diferit, de la o persoană la alta, e la o situație stresantă la alta. Dacă v-ați tras vreodată inconștient de păr, v-ați mușcat unghiile sau v-ați scărpinat de ambele, acestea sunt doar reacții la hormonul stresului, cortizol, care transmite corpului un mesaj simplu: Luptă sau fugi!

Totuși, înainte de a pune aceste reacții pe seama stresului este recomandat să consultați un medic, dermatolog sau de interne, pentru a vedea dacă problemele nu sunt de altă.

Piele mai subțire, mai sensibilă. Pielea ar putea deveni mai subțire în cazul unor niveluri anormal de ridicate de cortizol. Cortizolul duce la descompunerea proteinelor dermice, ceea ce poate face ca pielea să pară aproape subțire ca hârtia, precum și să se învinețească și să se rupă ușor. 

Vindecare greoaie a rănilor. În fața unui stres sever, pielea poate deveni rapid slăbită, crescând riscul de infecții și agenți patogeni din mediul înconjurător. Acest lucru încetinește, de asemenea, capacitatea naturală a pielii de a vindeca rănile, cicatricile și acneea. Pentru a vă repara derma, puteți folosi produse cu glicerină și acid hialuronic.

Ochii și pielea orbitală epuizate. Cearcănele pot fi cauzate atât de oboseală, somn prea mult ori prea puțin, dar și de stres. Organismul nostru menține adrenalina într-un ciclu constant în timp ce se află în modul "luptă sau fugi", inclusiv noaptea târziu.

Vezi și: Deficitul de vitamine și burnout-ul, cauze pentru apariția cearcănelor. Cum poți scăpa de ele

Linii fine și riduri. Stresul psihologic găsește în mod inevitabil o modalitate de a face dovada permanentă a emoțiilor noastre, a bucuriei sau a tristeții, deopotrivă. Ambele trăiri își lasă semne pe fețele noastre. În acest caz, un exercițiu potrivit, înainte de a ajunge la mâna chirurgului estetician pentru injectarea cu botox, yoga facială poate să fie o soluție la îndemână, însă este nevoie de ceva efort pentru a putea practica zi de zi, notează Healthline.

Colageneza, soluția care te SCAPĂ de urmele lăsate de coșuri. Marinescu: Înseamnă VINDECARE. Este foarte important

Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane) și coșuri, în special la nivelul feței, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui și brațelor, zone cu cele mai multe glande sebacee.  Acneea se produce atunci când foliculii piloși se umplu de uleiuri și celule cutanate moarte.

”Problema care rămâne după ce am scăpat de coșuri este într-adevăr felul în care arată tegumentul. Sunt puține persoane norocoase care după ce au scăpat de coșuri să aibă pielea netedă și frumoasă și curată, și sunt majoritatea persoanelor care după ce s-au confruntat cu una dintre cele mai frecvente și neplăcute situații ale tenului, și anume coșurile sau imperfecțiunile acneice, și care rămân cu sechele, care se traduc prin cicatrici sau prin semne, diferite urme pe care le lasă zonele care au fost inflamate și care au avut respectivele coșulețe, de diferite mărimi și de diferite intensități”, a declarat Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermato-cosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie în emisiunea Pastila de Frumusețe de la DC Medical, Spectacola și DC News. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 5 fructe care accelerează vindecarea pielii. Unul este eficient și în tulburările de somn

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel