5 fructe care accelerează vindecarea pielii. Unul este eficient și în tulburările de somn

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 fructe care accelereaza vindecarea. FOTO: Freepik @lifeforstock
5 fructe care accelereaza vindecarea. FOTO: Freepik @lifeforstock

Care sunt cele cinci fructe bune de ”pus pe rană”. Ce alte beneficii mai au pentru sănătate.

Fructele sunt parte din alimentația noastră, iar pe lângă multitudinea de minerale, vitamine și nutrienți, benefice pentru sănătate, în general, sunt potrivite și pentru îmbunătățirea aspectului pielii sau chiar vindecarea micilor răni de la nivelul acesteia.

Unele dintre fructe au capacitatea de a accelera vindecarea rănilor superficiale, fiind eficiente și în tratarea acneei, precum și a semnelor lăsate de acnee. Astfel, pe lângă consumul propriu zis al acestor fructe, ele se pot transforma în pastă ce se aplică pe rănile pe care le vrem vindecate.

5 fructe vindecătoare

Kiwi. Fructul de kiwi poate fi pus cu ușurință într-un topul alimentelor cu multiple beneficii pentru sănătate, căci pe lângă numărul redus de calorii pe care îl are, vine la ”pachet” cu o doză importantă de vitamine, nutrienți și minerale, cu efecte asupra sănătății inimii, asupra digestiei, dar și a calității somnului. Vitamina C, într-o cantitate impresionantă, de 154% din Doza Zilnică Recomandată, ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși, în timp ce vitamina A, E și K sunt eficiente pentru sănătatea pielii.

Zdrobiți un fruct copt de kiwi și cu pasta obținută masați zona cu probleme. Lăsați să acționeze 15-20 de minute. Procedeul se repetă la două zile, până la vindecarea totală, notează Tonica.

Piersicile conțin vitamina A, C, E și K, precum și cele din complexul B-urilor. De asemenea, are și o cantitate importantă de nutrienți, care ajută la formarea colagenului, prevenind îmbătrânirea prematură, dar mai ales vindecând micile răni de la nivelul pielii. Pe față se poate aplica sub formă de mască, cu timp de acționare de 30 de minute. Se poate repeta în fiecare seară.

Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, în special vitamina C și E, vitamine care ajută la repararea pielii în cazul rănilor superficiale.

De asemenea, conținutul de beta-caroten și flavonoide ajută la reducerea impactului negativ al radicalilor liberi, stimulând activitatea celulară, dar și prevenind îmbătrânirea prematură. În funcție de zona pentru care aveți nevoie de tratament se pasează 2-3 fructe, iar pasta se aplică pe piele, cu timp de acționate de 20 de minute.

Vezi și: Kiwi, aspirina naturală, cu impact asupra bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are fructul exotic

Pepenele galben conține beta-caroten, un precursor al vitaminei A, cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii. Pepenele are o cantitate importantă de apă, deci va avea și efect de hidratare, iar antioxidanții, mineralele, precum și vitamina A și C ajută la repararea țesuturilor afectate, grăbind în același timp vindecarea rănilor. La fel ca și la fructele menționate anterior, se pasează pulpa fructului și se aplică pe zona afectată, unde se lasă să acționeze o jumătate de oră.

Avocado stimulează producția de colagen și elastină, fapt care îl face eficient pentru vindecarea rănilor superficiale, dar și a petelor de pe piele.  Avocado este o sursă importantă de acid oleic, vitamina E, grăsimi mononesaturate.

Pentru aplicare se folosește un fruct moale, iar pasta obținută din pasare se aplică pe pielea afectată, unde se lasă până se usucă. Tratamentul se repetă după trei zile.

Potrivit unui studiu din 2013, avocado, prin conținutul de luteină și zeaxantină, ajută și la protejarea pielii de razele UV. notează Medical News Today.

Vezi și: Crampele musculare, cauze și tratament. Durerea extremă și legătura cu deficitul de minerale

Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Vitamina E este o vitamină cu un important rol de antioxidant, și este, de fapt, un grup de opt compuși liposolubili. Dintre aceste opt forme chimice, alfa-tocoferolul îndeplinește cel mai bine cerințele dietetice ale omului.

Vitamina E se găsește în fructe, legume și oleaginoase, necesarul zilnic din această vitamină variind în funcție de vârstă, de la 6 mg pe zi (copiii sub trei ani) la 19 g (femeile care alăptează), cu o cantitate mărită, de până la 1000 mg, în cazul persoanelor care suferă de deficit de vitamina E.

Altfel, varietatea alimentelor în care se găsește vitamina E permite oamenilor să își acopere necesarul zilnic cu destul de multă ușurință. 

O alimentație bogată în vitamina E poate ajuta la tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare, fiind eficientă și pentru buna funcționare a multor organe și a proceselor neurologice.

Beneficiile vitaminei E

Reduce stresul oxidativ și îmbunătățește apărarea antioxidantă. Stresul oxidativ este o afecțiune care apare în momentul unui dezechilibru între apărarea antioxidantă a organismului și producția și acumularea de compușii ROS (specii reactive de oxigen). Acest lucru poate duce la deteriorarea celulară și la creșterea riscului de îmbolnăvire, dar și de îmbătrânire prematură. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel