9 alimente care au grijă de ficatul tău: efectele lor benefice sunt dovedite

Angela Sabău |
Data publicării:
Anghinarea este benefică pentru ficat
Anghinarea este benefică pentru ficat

Iată o listă de alimente care au efecte benefice asupra ficatului. 

Ficatul îndeplinește o mulțime de funcții importante: descompunerea alimentelor și transformarea lor în energie, stocarea vitaminelor, reglarea hormonilor, combaterea infecțiilor și - poate cel mai faimos - filtrarea toxinelor.

Iată o listă de alimente care îți vor ajuta ficatul să funcționeze bine.

Anghinare pentru sănătatea ficatului

Această legumă verde fibroasă, fin familia ciulinilor, a fost considerată în mod tradițional un ajutor pentru ficat, iar știința modernă pare să susțină aceste afirmații. Ingredientele active din anghinare includ antioxidanții cinar și luteolin. Un studiu turcesc a constatat că extractul de frunze de anghinare a contribuit la scăderea nivelului de grăsime din ficat, în timp ce altul din revista Experimental and Toxicologic Pathways a constatat că pretratarea cu extract de anghinare protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de toxine.

Anghinarea pare, de asemenea, să stimuleze producția de bilă, care se realizează în ficat și ajută digestia grăsimilor din corpul nostru.

Ciulinul de lapte ajută la funcționarea ficatului

Ingredientul principal al acestui remediu hepatic vechi este silimarina, un compus bogat în antioxidanți. Se crede că silimarina poate stabiliza membranele celulelor hepatice, împiedicând pătrunderea toxinelor. Administrarea acestei plante de ciulin poate ajuta la reducerea acumulării de grăsimi în ficat, potrivit unui studiu din 2014 publicat în Jurnalul Mondial de Hepatologie.

Ardei, pentru a-ți alimenta ficatul

Capsaicina este compusul activ din ardeiul iute care îi fac să aibă gust picant.

Cercetările anunțate la Congresul internațional al ficatului au constatat că consumul regulat poate avea un efect benefic asupra afectării ficatului

Curcumina ajută la prevenirea afectării ficatului

Curcuma oferă culoarea lor galben strălucitor, dar acest pigment antioxidant ar putea ajuta și la reducerea leziunilor hepatice. Un studiu comun realizat între cercetători austrieci și texani a constatat că curcumina a redus cicatricile la nivelul ficatului și semne de icter, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i determina efectele exacte.

Pește gras

Somonul, heringul și macrou sunt surse bogate de acizi grași omega-3 EPA și DHA care ar putea ajuta la reducerea grăsimilor din ficat. Într-un studiu realizat pe 50 de copii supraponderali cu boli ale ficatului gras nealcoolic, cei care au luat suplimente care conțin DHA au pierdut grăsime abdominală, grăsimea din jurul inimii și au redus puțin peste jumătate din grăsimea ficatului.

Curcumă

Renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii, curcuma este un ingredient obișnuit în curry. Ingredientul său principal este curcumina, care sugerează că ar putea ajuta la prevenirea cicatricilor ficatului prin protejarea fluxului de bilă care descompune grăsimea.

Usturoi

Cu mirosul puternic și aroma aromată, usturoiul este un element esențial în multe rețete gătite acasă.

Cercetările arată că, pe lângă faptul că are efecte benefice împotriva bolilor cardiovasculare, a răcelii și a colesterolului, usturoiul ar putea proteja ficatul de toxinele dăunătoare. Condimentează supele și caserolele sau prăjește-le încet pentru un gust mai moale. Dacă doriți să vă îngrijiți ficatul, o dietă plină de vitamine și minerale prietenoase cu ficatul, precum și controlul consumului de alcool, alimente procesate și grăsimi saturate ar putea ajuta la oprirea oricăror daune.

Avocado

S-ar putea să îl cunoașteți ca o legumă, dar ingredientul principal al guacamole este de fapt un fruct. Cercetătorii din Japonia au dezvăluit că avocado conține substanțe care ar putea ajuta la reducerea leziunilor hepatice. În plus, pulpa cremoasă a avocado este, de asemenea, plină cu minerale și substanțe nutritive esențiale precum potasiu, vitamina E și magneziu.

Ouă

Bogate în cu proteine, fier și vitamine din grupul B, este ușor de văzut de ce ouăle sunt atât de valoroase din punct de vedere nutrițional. Dar servit fiert, oul este, de asemenea, o sursă bună de colină. Colina este o vitamină care contribuie la funcționarea normală a ficatului și se găsește și la scoici, pui și păsări. Chiar dacă ouăle conțin colesterol, dacă mâncați o dietă echilibrată, nu este nevoie să reduceți ouăle decât dacă vi s-a recomandat medicul de familie.

Bacterii prietenoase

S-a demonstrat că bacteriile „bune” ajută multe afecțiuni digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil (IBS), diaree sau stomac deranjat. Acum dovezile arată că ar putea fi bune și pentru ficat. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au descoperit într-un studiu de laborator că bacteriile prietenoase pot calma inflamația ficatului și pot îmbunătăți simptomele bolii ficatului gras nealcoolic.

O revizuire din 2014 a efectului bacteriilor prietenoase asupra sănătății ficatului, efectuată de Unitatea hepatică de la Royal Derby Hospital, a constatat că efectele lor benefice „se extind la funcția ficatului în ciroză, boală hepatică nealcoolică și alcoolică”, dar a concluzionat că erau necesare studii suplimentare.

Bacterii prietenoase se găsesc în produse fermentate, precum murături, varză murată sau produse lactate: iaurt, kefir etc.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel