9 alimente care provoacă probleme digestive. Ciocolata și mâncărurile picante, pe lista scurtă
Alimentele care pot să provoace tulburări digestive. Deși sunt considerare sănătoase, ele nu sunt potrivite pentru toată lumea.
Problemele digestive, inclusiv refluxul de acid, gazele, stomacul deranjat și balonarea, ne afectează pe mulți dintre noi.
Există anumite alimente care pot declanșa aceste tipuri de simptome în cadrul tractului gastrointestinal.
Alimentele care afectează digestia sunt foarte personalizate, astfel încât un aliment pe care îl consumați și vă face rău, poate să facă bine altuia din casă, chiar dacă, în teorie, ele sunt considerate sănătoase.
Așa că dacă ați descoperit că, varza, de exemplu, vă balonează, evitați să o mai consumați. De asemenea, sunt alimente, precum citricele sau menta, care pot declanșa probleme digestive, deci este nevoie să le evitați.
9 alimente care vă pot deranja la stomac
Important este să vă ascultați corpul și să identificați acele alimente care nu vă sunt potrivite.
Mai mult, să adaptați dieta în așa fel încât să supliniți aportul de vitamine și minerale din alte surse.
Citricele
Fructele foarte acide, cum ar fi portocalele, grapefruiturile, lămâile și limetele, pot duce la arsuri la stomac la unele persoane.
Acest lucru se datorează faptului că alimentele citrice relaxează sfincterul esofagian, ceea ce poate duce la pătrunderea acidului în esofag și la apariția arsurilor la stomac.
Aportul de vitamina C pe care l-ați putea lua din citrice se poate aduce în organism cu ajutorul ardeiului verde sau a broccoli, care au cu mult peste vitamina C dintr-o portocală.
Menta
Se știe că menta poate declanșa arsuri la stomac și indigestie la unele persoane. La fel ca și în cazul citricelor, și menta poate relaxa sfincterul esofagian, iar astfel acidul din stomac poate să urce înapoi în esofag, ceea ce duce la arsuri la stomac și indigestie.
Fasolea
Fasolea conține oligozaharide, fibre insolubile, fermentabile, care pot provoca gaze, disconfort abdominal și balonare.
Deși în mod normal acestea sunt sănătoase ajutând tranzitul intestinal, ele nu sunt digerate în stomac sau în partea superioară a intestinului și ajung în colon, unde sunt fermentate de bacteriile bune. Însă, în timpul acestui proces, se creează gaze.
Așadar, chiar dacă fasolea este bună pentru sănătate, ea poate provoca disconfort, notează EatThis.
De altfel, acesta și este motivul pentru care fasolea trebuie lăsată la înmuiat cel puțin 4 ore înainte de gătire. Apa în care au fost ținute se aruncă, iar la gătit se utilizează apă proaspătă, acest procedeu ajutând la minimizarea producției de gaze.
Cruciferele
Legumele crucifere sunt legume din familia verzei și includ varza, broccoli, varza kale și varza creață.
Acestea conțin aceleași zaharuri ca și fasolea și care pot duce la gaze, disconfort abdominal și balonare.
De asemenea, sunt bogate în fibre, ceea ce le poate face mai greu de digerat pentru unele persoane.
De recomandat ca aceste legume să fie gătite, la abur sau prin fierbere.
Mâncarea iute
Unele persoane sunt sensibile la mâncarea picantă, care poate provoca arsuri la stomac și reflux acid.
Iar principiul de manifestare este similar cu cel al citricelor sau al mentei, adică relaxează sfincterul dintre stomac și esofag, ceea ce duce la arsuri stomacale și reflux.
Ciocolata
Oricât de greu pare de crezut, și ciocolata face parte dintre alimentele relaxează sfinterul esofagian.
Dacă ciocolata este cea care vă crează probleme digestive, totuși nu trebuie renunțat în totalitate la ea, ci doar să reduceți porția și frecvența consumului. Așa vă puteți bucura în continuare de antioxidanții și magneziu din ciocolată.
Alimente procesate cu efect asupra digestiei
Pe lângă fructele și legumele cu efecte mai puțin plăcute asupra digestie, alte câteva categorii alimente, din rândul celor procesate, sunt și ele responsabile de situații asociate refluxului gastric.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi și pot duce la dureri de stomac și diaree. În plus, alimentele prăjite au fost asociate și cu refluxul acid, așa cum reiese din acest studiu publicat în 2021 în Preventative Nutrition and Food Science.
Alcooli de zahăr
Bomboanele, guma de mestecat și alte alimente fără zahăr făcute cu alcooli de zahăr pot provoca gaze și dureri de stomac la unele persoane.
Citiți lista de ingrediente și căutați îndulcitorii care se termină în "-ol", cum ar fi sorbitol, manitol, xilitol, eritritol și malititol.
Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este un îndulcitor folosit la fabricarea dulciurilor și a produselor de patiserie și poate provoca gaze, diaree, balonare și crampe la unele persoane.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
