9 alimente care te balonează. Iată cu ce le poți înlocui

Care sunt alimentele care te balonează. Acestea pot provoca și alte neplăceri.
Alimentele care te balonează pot cauza probleme digestive. Cei mai afectați sunt cu intoleranțe și sensibilități alimentare. Efectuarea de schimbări în dieta dumneavoastră poate ajuta la ameliorarea simptomelor de balonare.
Balonarea este atunci când burta se simte umflată sau mărită după ce ați mâncat. Balonarea este foarte frecventă. Aproximativ 30% dintre oameni spun că o experimentează în mod regulat.
Deși balonarea poate fi un simptom al anumitor afecțiuni medicale, aceasta este cauzată, de obicei, de gaze, probleme digestive sau factori alimentari.
Iată topul alimentelor care pot provoca balonare, împreună cu sugestii despre ce să mănânci în schimb
Fasolea
Fasolea este un tip de legumă. Aceasta conține cantități mari de proteine și carbohidrați. Fasolea este, de asemenea, foarte bogată în fibre, precum și în mai multe vitamine și minerale esențiale.
Cu toate acestea, majoritatea fasolei conțin zaharuri numite alfa-galactozide, care aparțin unui grup de carbohidrați numiți FODMAP.
FODMAP-urile (oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentescibili) sunt carbohidrați cu lanț scurt care scapă digestiei și sunt apoi fermentați de bacteriile intestinale din colon. Gazele sunt un produs secundar obișnuit al acestui proces.
Pentru majoritatea oamenilor, FODMAP-urile oferă combustibil pentru bacteriile benefice din intestin și nu ar trebui să cauzeze probleme.
Cu toate acestea, pentru multe persoane care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS), în timpul procesului de fermentare se formează gaze în exces. Acest lucru poate provoca un disconfort major, cu simptome precum balonare, flatulență, crampe și diaree.
Ce să mâncați în schimb: Înmuierea fasolei și reducerea dimensiunii porțiilor pot ajuta la reducerea balonării și a gazelor. Dacă simptomele continuă sau sunt severe, cereți ajutorul unui profesionist medical.
Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase sunt o altă cauză foarte comună a balonării. Aceste băuturi conțin cantități mari de dioxid de carbon, un gaz.
Atunci când bei una dintre aceste băuturi, ajungi să înghiți cantități mari din acest gaz, care poate rămâne blocat și crește presiunea în stomac. Acest lucru poate duce la balonări și eructații incomode.
Ce să bei în schimb: Apa plată este întotdeauna cea mai bună. Alte alternative sănătoase includ cafeaua, ceaiul și apa plată cu aromă de fructe. De asemenea, puteți încerca să vă limitați consumul de băuturi carbogazoase la aproximativ 240 de ml pe zi.
Grâu
Grâul a fost foarte controversat în ultimii ani, în principal pentru că conține o proteină numită gluten.În ciuda controversei, grâul este în continuare consumat pe scară foarte largă. Este un ingredient în majoritatea pâinilor, pastelor, tortilelor și pizzelor, precum și în produsele de patiserie, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, clătitele și vafele.
Pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, grâul provoacă probleme digestive grave, inclusiv balonare, gaze, diaree și dureri de stomac.
Grâul este, de asemenea, o sursă de FODMAP-uri, care pot provoca probleme digestive la unele persoane.
Ce să mănânci în schimb: Există multe alternative fără gluten la grâu, cum ar fi ovăzul certificat fără gluten, quinoa, hrișcă, făină de migdale și făină de nucă de cocos.
Broccoli și alte legume crucifere
Familia de legume crucifere include broccoli, conopida, varza, varza, varza de Bruxelles și alte câteva. Aceste legume sunt foarte hrănitoare, conținând multe substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu.
Cu toate acestea, ele conțin, de asemenea, FODMAP-uri, astfel încât pot provoca balonare la unele persoane.
Gătitul legumelor crucifere le poate face mai ușor de digerat.
Ce să mâncați în schimb: Există multe alternative posibile, inclusiv spanac, castraveți, salată, cartofi dulci și dovlecei. Puteți, de asemenea, să reduceți mărimea porțiilor sau să optați în schimb pentru legume crucifere gătite.
Ceapă
Ceapa este o legumă subterană cu bulbi, cu un gust și o aromă aparte. Rareori sunt consumate întregi, dar sunt populare în mâncăruri gătite, garnituri și salate.
Chiar dacă de obicei sunt consumate în cantități mici, ceapa este una dintre principalele surse alimentare de fructoane. Acestea sunt fibre solubile care pot provoca balonare.
În plus, unele persoane sunt sensibile sau intolerante la alți compuși din ceapă, în special la ceapa crudă.
Prin urmare, ceapa este o cauză cunoscută a balonării și a disconfortului digestiv. Gătitul cepei poate reduce aceste efecte digestive.
Ce să mâncați în schimb: Încercați să folosiți ierburi proaspete sau condimente ca alternativă la ceapă. Folosirea părții verzi a cepei verzi sau a arpagicului sub formă proaspătă sau sub formă de pulbere poate fi, de asemenea, benefică pentru cei sensibili la efectele fructoanelor.
Produse lactate
Lactatele sunt foarte hrănitoare, precum și o sursă excelentă de proteine și calciu. Există multe produse lactate disponibile, inclusiv lapte, brânză, brânză cremă, iaurt și unt.
Cu toate acestea, aproximativ 65% din populația lumii nu este capabilă să descompună lactoza, zahărul care se găsește în lapte. Această afecțiune este cunoscută sub numele de intoleranță la lactoză.
Dacă ești intolerant la lactoză, lactatele pot provoca probleme digestive majore. Simptomele includ balonare, gaze, crampe și diaree.
Ce să mănânci în schimb: Persoanele care au intoleranță la lactoză pot tolera uneori smântâna și untul, brânzeturile tari sau produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul.
De asemenea, sunt disponibile produse lactate fără lactoză. Alte alternative la laptele obișnuit includ laptele de cocos, de migdale, de soia sau de orez.
Mere
Merele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Acestea sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți și au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, merele au fost, de asemenea, cunoscute pentru a provoca balonare și alte probleme digestive pentru unele persoane.
Vinovații sunt fructoza, care este un FODMAP, și conținutul ridicat de fibre al merelor. Atât fructoza, cât și fibrele pot fi fermentate în intestinul gros și pot provoca gaze și balonare.
Merele gătite pot fi mai ușor de digerat decât cele proaspete.
Ce să mâncați în schimb: Optați pentru merele gătite, reduceți porțiile sau alegeți în schimb alte fructe, cum ar fi bananele, afinele, grepfrutul, mandarinele sau căpșunile.
Usturoi
Usturoiul este incredibil de popular, atât pentru aromatizarea mâncărurilor, cât și ca remediu pentru sănătate.
La fel ca și ceapa, usturoiul conține fructoane, care sunt FODMAP-uri care pot provoca balonare.
O alergie sau intoleranță la alți compuși care se găsesc în usturoi este, de asemenea, destul de frecventă, cu simptome precum balonare, eructații și gaze.
Ce să mănânci în schimb: Încearcă să folosești alte ierburi și condimente în preparatele tale culinare, cum ar fi cimbru, pătrunjel, arpagic sau busuioc. Dacă sunteți sensibil la conținutul de fructoane din usturoi, puteți folosi, de asemenea, uleiuri cu infuzie de usturoi, pudră de usturoi scape sau pudră de usturoi chive.
Bere
Berea este o băutură carbogazoasă și un vinovat comun al balonării. Acest lucru se datorează faptului că berea este fabricată din surse de carbohidrați fermentescibili, cum ar fi orzul, porumbul, grâul și orezul, împreună cu niște drojdie și apă.
Prin urmare, conține atât gaz (dioxid de carbon), cât și carbohidrați fermentescibili, ambele putând provoca balonare. De asemenea, cerealele folosite la fabricarea berii conțin adesea gluten.
Ce să bei în schimb: Limitați-vă consumul de bere pentru a preveni balonarea. Dacă sunteți în căutarea unor alternative alcoolice, atunci vinul roșu, vinul alb sau băuturile spirtoase pot provoca mai puțină balonare.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.