9 obiceiuri de zi cu zi greșite, care ar putea duce la demență

Angela Sabău |
Data publicării:

Iată care sunt obiceiurile nesănătoase la care trebuie să renunți, pentru a reduce riscul de demență la bătrânețe.

Riscul de demență poate fi redus prin simpla schimbare a unor obiceiuri, spun experții.

„Dovezile tot mai mari indică faptul că oamenii își pot reduce riscul de declin cognitiv prin adoptarea de obiceiuri cheie ale stilului de viață”, spune Asociația Alzheimer. „Când este posibil, combinați aceste obiceiuri pentru a obține beneficii maxime pentru creier și corp. Începeți cât mai repede, niciodată nu este prea târziu sau prea devreme pentru a aborda obiceiuri sănătoase.

Iată cele nouă greșeli care duc la demență:

1 Nu vă alimentați corect

„Mănâncă o dietă sănătoasă și echilibrată, cu conținut scăzut de grăsimi și mai bogată în legume și fructe, pentru a ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv”, spune Asociația Alzheimer. „Deși cercetările privind dieta și funcția cognitivă sunt limitate, anumite diete, inclusiv mediteraneene și mediteraneene-DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), pot contribui la reducerea riscului”.

2 Nu aveți grijă de sănătatea mintală

„Unele studii leagă un istoric de depresie cu un risc crescut de declin cognitiv, așa că solicitați tratament medical dacă aveți simptome de depresie, anxietate sau alte probleme de sănătate mintală”, spune Asociația Alzheimer. „De asemenea, încercați să gestionați mai bine stresul”.

3 Nu vă mențineți implicat social

Asta este greu de făcut în timpul pandemiei, dar este important. „Fiind implicat social, poate sprijini sănătatea creierului. Urmăriți activități sociale care sunt semnificative pentru dvs. Găsiți modalități de a face parte din comunitatea dvs. locală - dacă iubiți animalele, luați în considerare să faceți voluntariat la un adăpost local. Dacă vă place să cântați, alăturați-vă unui cor local sau ajutați la un program după școală. Sau, pur și simplu, împărtășiți activități cu prietenii și familia", sfătuiește Asociația Alzheimer.

4 Nu învățați continuu

„Educația formală în orice etapă a vieții vă va ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv și demență”, spune Asociația Alzheimer. „De exemplu, luați ore la un colegiu local, un centru comunitar sau online.”

5 Nu aveți grijă de inimă sau plămâni

 „Dovezile arată că factorii de risc pentru boli cardiovasculare și accident vascular cerebral – obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul – au un impact negativ asupra sănătății tale cognitive”, spune Asociația Alzheimer. „Ai grijă de inima ta și creierul tău s-ar putea să-ți urmeze.” De asemenea, renunțați la fumat.

6 Riscați o leziune cerebrală

"Leziunile cerebrale vă pot crește riscul de declin cognitiv și demență. Purtați centura de siguranță, folosiți o cască atunci când practicați sporturi de contact sau mergeți pe bicicletă și luați măsuri pentru a preveni căderile", spune Asociația Alzheimer.

7 Nu dormiți suficient

„Dacă nu dormiți suficient din cauza unor afecțiuni precum insomnia sau apneea în somn, asta poate duce la probleme de memorie și de gândire”, spune Asociația Alzheimer.

8 Nu faceți exerciții fizice

„Angajați-vă în exerciții cardiovasculare regulate care vă cresc ritmul cardiac și crește fluxul de sânge către creier și corp”, spune Asociația Alzheimer. „Mai multe studii au descoperit o asociere între activitatea fizică și riscul redus de declin cognitiv”.

9 Nu jucați jocuri pentru creier

"Provocați-vă și activați-vă mintea. Construiți o piesă de mobilier. Finalizați un puzzle. Faceți ceva artistic. Jucați jocuri, cum ar fi bridge, care vă fac să gândiți strategic", spune Asociația Alzheimer. „Provocarea minții poate avea beneficii pe termen scurt și lung pentru creier”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel