Acetona, riscuri. Ce trebuie să știi despre ea și cum să o folosești corect

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Acetona - Foto: Freepick @edgarbj
Acetona - Foto: Freepick @edgarbj

Acetona este folosită pentru a curăța lacul de pe unghii. Dar cum te poate îmbolnăvi aceasta.

Acetona este un lichid limpede care miroase ca un dizolvant de lac de unghii. Atunci când este expusă în aer, se evaporă rapid și rămâne foarte inflamabilă. Acetona este periculoasă dacă este folosită în apropierea unei flăcări deschise. Sute de produse de uz casnic utilizate în mod obișnuit conțin acetonă, inclusiv lac de mobilă, alcool de frecat și lac de unghii.

Acetona se găsește în mod natural în mediul înconjurător în copaci, plante, gaze vulcanice și incendii de pădure. Cantități mici sunt, de asemenea, prezente în organism. Dar expunerea la acetonă poate irita ochii, nasul sau pielea. Consumul acesteia poate duce la otrăvirea cu acetonă.

Acetona, ce este

Acetona este un lichid limpede și incolor. Este un solvent care poate dizolva sau descompune alte materiale, cum ar fi vopseaua, lacul sau grăsimea. Se evaporă rapid în aer.

Acetona este prezentă în mod natural în copaci și alte plante, precum și în fumul de tutun, în gazele de eșapament ale vehiculelor și în depozitele de deșeuri. De asemenea, apare și în organism. Alte denumiri pentru acetonă includ:

- dimetil cetonă

- 2-propanonă

- propanonă

- beta-cetopropan

Acetona, utilizări

Companiile folosesc acetona în cantități mici pentru a crea produse care descompun sau dizolvă alte substanțe, cum ar fi:

- lac de unghii

- vopsea

În industrie, producătorii folosesc acetona în diverse scopuri, printre care:

- îndepărtarea grăsimii sau a gumei de pe textile, cum ar fi lâna și mătasea

- fabricarea lacurilor pentru mașini sau mobilier

- fabricarea materialelor plastice

Potrivit Addiction Resource, unele persoane consumă sau inhalează, de asemenea, dizolvant de lac de unghii pe bază de acetonă pentru a obține o stare euforică. Acest lucru se datorează faptului că dizolvantul de lac de unghii poate conține și alcool. A face acest lucru este foarte periculos, deoarece substanțele chimice din dizolvantul de lac de unghii pot afecta grav rinichii, ficatul, creierul și sistemul nervos.

Acetona în organism

La om, acetona este un produs secundar natural al descompunerii grăsimilor.

Organismul poate produce energie în mai multe moduri. Primul este prin transformarea substanțelor alimentare, cum ar fi carbohidrații, în glucoză. Organismul eliberează apoi insulină, care permite celulelor corpului să utilizeze glucoza pentru energie sau să stocheze o parte din glucoză în grăsimi, în ficat și în mușchi.

Dar dacă o persoană nu consumă mulți carbohidrați, organismul nu poate folosi glucoza din alimentație pentru energie. În schimb, trece la glucoza care a fost transformată și stocată pentru rezervele de energie, inclusiv în grăsime. Dacă acest lucru se întâmplă, ficatul va începe să descompună rezervele de grăsime. În acest proces, organismul produce cetone ca produs secundar. Acetona este un tip de cetonă.

Odată ce organismul începe să producă cetone în exces, această stare este cunoscută sub numele de cetoză.

A fi în cetoză poate fi sigur sau chiar benefic pentru unele persoane. De exemplu, dieta ketogenică (keto) induce în mod deliberat o stare de cetoză. Există dovezi că acest lucru poate reduce crizele la copiii cu epilepsie, iar cercetările privind beneficiile potențiale pentru alte afecțiuni sunt în curs de desfășurare.

Dar a avea prea multe cetone este periculos, în special pentru persoanele cu diabet zaharat. Nivelurile ridicate de cetone pot fi asociate cu o creștere a acidității sângelui unei persoane. Acest lucru poate duce la cetoacidoză diabetică, o complicație gravă care poate provoca o comă diabetică sau moartea.

Semnele de avertizare ale cetoacidozei diabetice includ:

- gură uscată

- urinare frecventă

- niveluri ridicate ale zahărului din sânge

Simptomele care urmează includ:

- oboseală constantă

- piele înroșită sau uscată

- greață

- vărsături

- respirație cu miros de fructe

- dificultăți de respirație

- confuzie sau dificultăți de atenție

Riscuri asociate cu utilizarea acetonei

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) clasifică acetona ca fiind general recunoscută ca fiind sigură. Aceasta are un potențial scăzut de a provoca probleme de sănătate acute sau cronice. Dar prezintă unele riscuri.

Inflamabilă. Lichidul și vaporii de acetonă iau foc cu ușurință. Oamenii nu ar trebui să folosească niciodată produse pe bază de acetonă în apropierea unei flăcări deschise sau în timp ce fumează.

Iritare. Acetona este un iritant, ceea ce înseamnă că poate irita pielea. Din acest motiv, unele persoane nu pot folosi produse de îndepărtare a lacurilor de unghii pe bază de acetonă.

Dacă o persoană este expusă la sau inhalează vapori de acetonă, aceasta poate, de asemenea, să irite ochii, nasul, gâtul sau plămânii. Acest lucru poate provoca:

- ochi iritați

- durere în gât

- tuse

- dureri de cap

- amețeli

Expunerea severă la vapori de acetonă poate provoca leziuni ale sistemului nervos, confuzie sau pierderea cunoștinței.

Otrăvire. În mod obișnuit, ingerarea unei cantități mici de acetonă nu va dăuna unei persoane altfel sănătoase. Anumite cantități ar putea dăuna unui copil, iar adulții care ingerează o cantitate mare de acetonă pot fi expuși riscului de otrăvire cu acetonă.

Simptomele intoxicației cu acetonă includ:

- respirație cu miros de fructe

- tensiune arterială scăzută

- senzație de letargie sau somnolență

- vorbire greoaie

- respirație lentă

- lipsa de coordonare fizică

- dureri de cap severe

- pierderea cunoștințe

Prevenirea riscurilor de otrăvire cu acetonă

Oamenii pot contribui la prevenirea efectelor adverse ale acetonei prin utilizarea acesteia în condiții de siguranță. Acest lucru înseamnă utilizarea produselor pe bază de acetonă:

- într-un spațiu bine ventilat

- departe de flăcările deschise sau de țigări

- la distanță de alimente sau băuturi

- departe de copii

- în timp ce purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși și cămăși cu mâneci lungi pentru perioade scurte de timp

Întotdeauna închideți bine capacele flacoanelor atunci când nu le folosiți și aruncați orice vată cu acetonă pe ea într-un coș de gunoi cu capac etanș pentru a preveni ieșirea vaporilor. Atunci când nu mai utilizați produsul, spălați-vă bine pe mâini înainte de a mânca, bea sau de a vă atinge fața. Țineți produsele cu acetonă departe de copiii.

Persoanele care lucrează cu acetonă pot lua măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi:

- instalarea sau utilizarea unui sistem de ventilație prin evacuare la locul de muncă

- utilizarea doar a cantității de produs de care o persoană are nevoie

- purtarea de ochelari sau măști de protecție

- eliminarea în condiții de siguranță a produselor chimice folosite

- Persoanele cu diabet zaharat pot contribui la prevenirea cetozei prin administrarea medicamentelor conform prescripției, prin verificarea regulată a nivelului de zahăr din sânge și prin consumul unei cantități corecte de carbohidrați. Acestea ar trebui să discute cu un medic dacă doza de insulină trebuie să se schimbe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel