Acidul folic sau vitamina B9, necesar pentru producerea ADN-ului. Care sunt simptomele deficienței de B9

Acidul folic sau vitamina B9 are un rol important în perioadele de creștere rapidă și scade riscul de accident vascular cerebral.
Acidul folic sau vitamina B9, are foarte multe roluri importante în organismul uman. Folatul este prezent într-o gamă largă de alimente și multe alte alimente sunt, de asemenea, îmbogățite cu acid folic, care este o formă sintetică de folat. Organismul are nevoie de folat pentru a produce ADN și alte materiale genetice.
Folatul este o vitamină B esențială, necesară pentru producerea de globule roșii și albe în măduva osoasă, producerea de ADN și ARN și transformarea carbohidraților în energie. A avea o cantitate adecvată de folat este deosebit de important în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi sarcina, copilăria și adolescența.
Alimente bogate în folat
Vitamina B9, se găsește în mod natural într-o varietate de alimente. Uneori, producătorii îmbogățesc alimentele cu forma sintetică a folatului - acidul folic.
Cele mai bogate surse naturale de folat includ:
- Ficatul de vită
- Legume, în special varza de Bruxelles, legume cu frunze verzi și sparanghelul
- Fructe și sucuri de fructe, în special portocale și suc de portocale
- Fasole roșie, mazăre și alune
Alimentele pe care companiile le îmbogățesc adesea cu acid folic includ:
- Făina de porumb masa fortificată, care este folosită pentru a face tortillas și tamales
- Cereale fortificate
- Făină de pâine îmbogățită, paste făinoase, orez și făină de porumb
Capacitatea organismului de a absorbi și de a utiliza folatul variază de la un aliment la altul și este dificil de măsurat. Există, de asemenea, multe forme de folat, iar unele se descompun în timpul gătitului sau prelucrării.
Simptomele deficienței de folat
Deficitul de folat poate provoca o gamă largă de simptome. Acestea pot include:
- Slăbiciune musculară
- Probleme cu judecata, memoria și înțelegerea
- Oboseală
- Parestezii sau furnicături
- Limbă roșie, inflamată
- Afte bucale
- Probleme de vedere
- Depresie și confuzie
Deoarece deficiențele de folat apar de obicei alături de alte deficiențe nutriționale, cum ar fi deficiența de B12 sau de fier, oamenii pot avea, de asemenea, simptome ale acestor alte afecțiuni.
Majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamina B9, dar unii sunt mai expuși riscului de a nu primi suficient. Printre aceștia se numără persoanele cu:
- tulburare de consum de alcool
- o mutație în gena MTHFR, care afectează conversia folatului în forma sa activă, astfel încât organismul să îl poată folosi
- afecțiuni care interferează cu absorbția nutrienților, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă
- tulburări de alimentație
Deficiența de folat este mai frecventă în rândul femeilor, afectând aproximativ 19% dintre adolescentele cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani și 17% dintre femeile adulte cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani.
Acid folic vs. folat
Folatul este o formă de vitamina B9 și se găsește în mod natural în diverse alimente. Acidul folic este, de asemenea, o formă de vitamina B9, dar nu apare în mod natural în alimente. Companiile adaugă acid folic în alimente pentru a le face mai nutritive. Potrivit Medical News Today ambele tipuri sunt valoroase din punct de vedere nutrițional, iar majoritatea oamenilor nu au probleme în a absorbi niciuna dintre forme.
Companiile folosesc acidul folic în alimente deoarece, spre deosebire de folat, acesta rămâne stabil atunci când este expus la căldură și lumină. Acest lucru îl face ideal pentru a fi adăugat în alimentele care necesită un proces de preparare, cum ar fi pâinea.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), acidul folic este singura formă de vitamina B9 care s-a dovedit a reduce riscul de defecte ale tubului neural la făt. Din acest motiv, persoanele care sunt însărcinate sau care încearcă să conceapă ar trebui să ia 400 de micrograme de acid folic pe zi.
Acidul folic și gena MTHFR
Unele persoane au un polimorfism în gena MTHFR. Asta înseamnă că această genă conține o mutație care reduce eficiența cu care organismul convertește acidul folic sau folatul în forma sa activă, metilfolatul. Organismul trebuie să fie capabil să facă acest lucru pentru a utiliza pe deplin acest nutrient.
În ciuda faptului că au o capacitate redusă de a converti acidul folic și folatul în forma lor activă, persoanele cu aceste polimorfisme pot consuma în continuare oricare dintre acești nutrienți în condiții de siguranță. Persoanele care sunt însărcinate și au un polimorfism al genei MTHFR ar trebui să ia în continuare cantitatea recomandată de acid folic.
Aportul recomandat de folat
Doza zilnică recomandată de folat diferă în funcție de vârstă.în felul următor:
- 0-6 luni: 65 mcg
- 7-12 luni: 80 mcg
- 1-3 ani: 150 mcg
- 4-8 ani: 200 mcg
- 9-13 ani: 300 mcg
- 14 ani și peste: 400 mcg
- În timpul sarcinii: 600 mcg
- În timpul alăptării: 500 mcg
Folatul este necesar pentru multe funcții corporale. Beneficiile sale pentru sănătate includ:
Risc mai mic de defecte ale tubului neural
O cantitate adecvată de acid folic este esențială în timpul sarcinii pentru a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural. Această problemă apare atunci când tubul neural, care formează creierul timpuriu și măduva spinării, nu se închide corespunzător. Acest lucru se întâmplă la începutul sarcinii și poate duce la afecțiuni precum spina bifida sau anencefalia.
Risc mai mic de accident vascular cerebral
Potrivit National Institutes of Health (NIH), cercetătorii au descoperit că suplimentele de acid folic scad nivelul aminoacidului homocisteină. Nivelurile ridicate ale acestui aminoacid sunt legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.
Deși studiile nu au dovedit că acidul folic reduce riscul de boli cardiovasculare, mai multe au constatat că un aport mai mare este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Posibil risc redus de declin cognitiv
Homocisteina este, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de demență. Deși studiile nu au demonstrat că administrarea de acid folic reduce riscul de demență la persoanele sănătoase, cei care prezintă risc de declin cognitiv la vârste înaintate pot beneficia de pe urma administrării acestuia. Dovezile sugerează că acesta poate ajuta la păstrarea memoriei și a funcțiilor executive la grupurile de risc.
Acidul folic și cancerul
Cercetările privind legătura dintre folat și cancer au produs rezultate variate. Unele studii, cum ar fi unul din 2017, sugerează că folatul poate oferi protecție împotriva anumitor tipuri de cancer. Nivelurile scăzute de folat sunt asociate cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, de sân, de col uterin și de stomac. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit o asociere între această vitamină și cancer.
Folatul este o formă naturală a vitaminei B9, pe care oamenii o obțin din alimente. Legumele cu frunze închise la culoare, ficatul de vită și portocalele sunt toate surse bune de folat. Oamenii pot obține, de asemenea, o altă formă de B9, acidul folic, din alimentele îmbogățite. Unele exemple comune includ cereale, pâine și paste făinoase.
Majoritatea oamenilor obțin suficient folat dintr-o dietă echilibrată, dar alții pot avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a obține suficient. O deficiență de folat poate provoca oboseală, afte bucale și o dispoziție scăzută.
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.