Activitatea care tratează insomnia. Este remediul suprem împotriva stresului. Are și alte beneficii

Monika Baciu |
Data publicării:
activitatea care trateaza insomnia - FOTO: Freepik@natalialaurel
activitatea care trateaza insomnia - FOTO: Freepik@natalialaurel

Activitatea care tratează insomnia este considerată a fi remediul suprem împotriva stresului.

Activitatea care tratează insomnia scade nivelul de stres și crește speranța de viață. În plus poate preveni bolile neurodegenerative. Este vorba despre citit. De Ziua Națională a Lecturii, iată care sunt beneficiile majore ale cititului. 

Pentru mulți dintre noi, nimic nu se compară cu a ne pierde într-o carte bună. Cititul ne poate transporta într-o altă lume, oferindu-ne o evadare, cel puțin temporară, din stresul cotidian al vieții. Dar, din ce în ce mai mult, cercetătorii descoperă că lectura poate oferi unele beneficii reale pentru sănătate și bunăstare.

Lectura poate crește speranța de viață

Un studiu condus de cercetători de la Școala de Sănătate Publică a Universității Yale a arătat că adulții care au declarat că au citit cărți mai mult de 3 ore și jumătate pe săptămână au avut cu 23% mai puține șanse de a muri pe parcursul a 12 ani de urmărire, în comparație cu cei care nu au citit cărți.

În timp ce cercetătorii nu au putut identifica mecanismele precise prin care cititul poate spori longevitatea, ei au subliniat studiile anterioare care au constatat că cititul poate crește conectivitatea între celulele creierului, reducând, eventual, riscul de boli neurodegenerative care pot scurta durata de viață, notează Medical News Today.

Vezi și: Irina Loghin, diagnostic: A fost ceva neprevăzut. Boala este frecventă. Cum se manifestă

Lectura poate reduce stresul 

Se crede că stresul contribuie la aproximativ 60% din toate bolile și afecțiunile umane; acesta poate crește riscurile de accident vascular cerebral și de boli de inimă cu 50% și, respectiv, 40%.

Uun studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Liverpool din Marea Britanie la începutul acestui an a constatat că 38% dintre adulți consideră că cititul este ”remediul lor suprem împotriva stresului”.

”În timp ce beneficiile sociale cumulative ale lecturii au fost recunoscute pe scară largă, este important să recunoaștem și beneficiile pe care lectura le are asupra sănătății și bunăstării noastre personale”, notează cercetătorul studiului, Dr. Josie Billington.

Desigur, viața de zi cu zi face imposibilă eliminarea completă a stresului, dar există lucruri pe care le putem face pentru a reduce stresul și pentru a-l împiedica să devină o problemă gravă de sănătate. O strategie este cititul.

Potrivit unui studiu realizat în 2009 de Universitatea Sussex din Marea Britanie, cititul poate reduce nivelul de stres cu până la 68%, chiar mai mult decât ascultarea de muzică sau o plimbare.

Coautorul studiului, Dr. David Lewis, neuropsiholog la Mindlab International din Sussex, și colegii săi au descoperit că participanții care s-au angajat în doar 6 minute de lectură - fie că era vorba de un ziar sau de o carte - au înregistrat o încetinire a ritmului cardiac și o reducere a tensiunii musculare.

”Chiar nu contează ce carte citiți, pierzându-vă într-o carte captivantă, puteți evada din grijile și stresul lumii de zi cu zi și puteți petrece un timp explorând domeniul imaginației autorului.

Aceasta este mai mult decât o simplă distragere a atenției, ci o angajare activă a imaginației, deoarece cuvintele de pe pagina tipărită vă stimulează creativitatea și vă determină să intrați în ceea ce este, în esență, o stare de conștiință alterată”, a spus dr. David Lewis.

Vezi și: Cum să dai "șunculița" pe "mușchiuleț". Cel mai bun sport care topește grăsimea. Lygia Alexandrescu: Asta e una dintre greșeli

Lectura poate încetini declinul cognitiv

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru încetinește, iar sarcinile cognitive pe care le puteam considera cândva ușoare, cum ar fi reținerea unui nume sau a unui număr de casă, pot deveni mai dificile.

Dar, potrivit mai multor studii, cititul ar putea ajuta la încetinirea sau chiar la prevenirea declinului cognitiv, și ar putea chiar ajuta la evitarea unor forme mai grave de deteriorare cognitivă, cum ar fi boala Alzheimer.

În 2013, un studiu realizat de cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago, IL - publicat în revista Neurology - a constatat că lectura și alte activități de stimulare mentală pot încetini demența.

Pentru cercetarea lor, autorul principal Robert S. Wilson, de la Rush Alzheimer's Disease Center, și echipa sa au înrolat 294 de adulți cu o vârstă medie de 89 de ani.

În fiecare an, timp de 6 ani în medie, înainte de a muri, participanții au completat o serie de teste de memorie și de gândire. Ei au completat, de asemenea, un chestionar în care au detaliat orice activități de stimulare mentală în care s-au implicat în copilărie, adolescență, vârstă mijlocie și la vârsta a doua.

Analizând creierele participanților după decesul lor, cercetătorii au descoperit că cei care s-au implicat în lectură, scris și alte activități de stimulare mentală la începutul și la sfârșitul vieții aveau mai puține șanse să prezinte dovezi fizice de demență, cum ar fi leziuni, plăci și încurcături cerebrale.

”Pe baza acestui lucru, nu ar trebui să subestimăm efectele activităților de zi cu zi, cum ar fi cititul și scrisul, asupra copiilor noștri, a noastră și a părinților sau bunicilor noștri”, comentează Wilson.

Rezultatele le susțin pe cele ale unui studiu anterior publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, care a constatat că adulții în vârstă care citesc, joacă șah și participă la alte activități provocatoare din punct de vedere mental au de 2 ½ ori mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer.

Vezi și: Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Lectura poate îmbunătăți somnul

Smartphone-urile au devenit prietenul nostru obișnuit la culcare. Unde este răul în a face o verificare rapidă a Facebook-ului înainte de stingerea luminii? Potrivit cercetărilor, ar putea face ravagii pentru somnul tău.

Un studiu publicat la începutul acestui an în revista Social Science & Medicine a constatat că utilizarea unui smartphone chiar înainte de culcare este legată de o durată mai scurtă a somnului și de o calitate mai slabă a somnului.

Acest lucru este din cauză că lumina emisă de dispozitive reduce producția de melatonină în creier - un hormon care ne spune când trebuie să dormim.

Așadar, ce scuză mai bună pentru a schimba smartphone-ul cu o carte înainte de culcare. Potrivit Clinicii Mayo, crearea unui ritual înainte de culcare - cum ar fi cititul unei cărți - poate ”promova un somn mai bun prin facilitarea tranziției între starea de veghe și somnolență”.

Vezi și: Paranoia, sentimentul amenințător, cauze și tratament. Când trece de nivelul rațional și devine o problemă psihiatrică

Lectura poate îmbunătăți abilitățile sociale

Unii oameni privesc cărțile ca pe o modalitate de a scăpa de lumea reală și de oamenii din ea, dar cercetările au arătat că, atunci când vine vorba de abilitățile sociale, cititul poate avea utilitatea sa.

Un studiu din 2013 publicat în revista Science a constatat că persoanele care citesc ficțiune pot avea o mai bună ”teorie a minții” - adică abilitatea de a înțelege că credințele, dorințele și gândurile oamenilor sunt diferite de ale lor.

Consolidând și mai mult legătura dintre lectură și îmbunătățirea abilităților sociale, un studiu raportat de MNT la începutul acestui an a constatat că persoanele care citesc ficțiune au obținut scoruri mult mai mari la testele de empatie decât cele care citesc non-ficțiune.

Autorul studiului, Keith Oatley, de la Departamentul de Psihologie Aplicată și Dezvoltare Umană de la Universitatea din Toronto, Canada, sugerează că ficțiunea permite cititorului să se implice cu personajele, ceea ce poate duce la o mai mare empatie față de ceilalți în realitate.

”Cea mai importantă caracteristică a ființei umane este că viețile noastre sunt sociale. Ceea ce este distinctiv la oameni este faptul că facem aranjamente sociale cu alți oameni - cu prietenii, cu iubiții, cu copiii - care nu sunt pre-programate de instinct. Ficțiunea poate spori și ne poate ajuta să înțelegem experiența noastră socială”, spune Oatley.

Vezi și: 19 semne ale deficitului de vitamina D. Poate duce la probleme cognitive, dar și la scăderea sistemului imunitar

Lectura poate stimula inteligența

”Cu cât citești mai mult, cu atât vei ști mai multe lucruri. Cu cât vei învăța mai multe, cu atât vei merge în mai multe locuri”, a scris cândva autorul și ilustratorul american Dr. Seuss, și se pare că avea dreptate.

Studiile au arătat că cititul poate crește vocabularul unei persoane, care a fost legat de o inteligență mai mare. Mai mult, se pare că, cu cât o persoană are mai multe abilități de citire timpurie, cu atât este mai probabil să devină mai inteligentă. Un studiu din 2014 publicat în revista Child DevelopmentSursa de încredere a constatat că copiii cu abilități de lectură mai bune până la vârsta de 7 ani au obținut scoruri mai mari la testele de IQ decât cei cu abilități de lectură mai slabe.

”Dacă, așa cum implică rezultatele noastre, cititul influențează în mod cauzal inteligența, implicațiile pentru educatori sunt clare. Copiii care nu primesc suficientă asistență pentru a învăța să citească ar putea, de asemenea, să nu beneficieze de proprietățile importante ale alfabetizării, care stimulează inteligența.”, spune conducătorul studiului, Stuart J. Ritchie, de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel