Adevărul despre fructe. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Îngrașă! Nu sunt bune. Nu slăbesc, au calorii

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fructe - FOTO: Freepik
fructe - FOTO: Freepik

Consumul de fructe poate duce la acumularea de kilograme suplimentare. Prof. dr. Gabriel Constantinescu a explicat care sunt fructele care îngrașă cel mai mult.

Consumul de fructe menține sănătatea organismului, dar poate duce și la acumularea unor kilograme nedorite. Fructele reprezintă o componentă cheie a unei diete sănătoase. Acestea conțin numeroși nutrienți de care corpul tău are nevoie. De fapt, s-a constatat că o dietă sănătoasă care include fructe reduce riscul de a dezvolta mai multe boli cronice.

Cu toate acestea, fructele conțin zaharuri naturale, iar unele tipuri au un conținut destul de mare de calorii. Prin urmare, unii oameni ar putea să se întrebe dacă consumă prea multe fructe.

Fructele îngrașă

Poți consuma în exces orice, dar adevărul este că este greu să consumi prea multe fructe. Zahărul despre care ar trebui să vă faceți griji, spun experții, este cel adăugat pe care îl găsiți în băuturile carbogazoase, deserturi și multe alte produse. Deoarece fructele conțin fibră, corpul reacționează diferit la zaharurile sale naturale.

Vezi și: Vitamina esențială care te poate ucide. Deteriorează organele vitale. Slăbește oasele, atacă inima și rinichii și duce la deces

Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL, despre fructe.

”Desigur că fructele îngrașă, să ne înțelegem. Fructele nu slăbesc, au calorii. Și nu mă refer doar la struguri, până și bananele că de aceea le mănâncă și tenismenii, dar au calorii de înaltă calitate.

Dar e mai bine să mănânci (fructe - n.r.) decât să mănânci zahăr din ciocolată. Mai bine mănânci banane, mere sau struguri. Sigur că au și ele calorii, dar dacă nu depășești rația zilnică, caloriile obținute din fructe pot fi rezonabile.

Sigur că există fructe care conțin foarte mult zahăr, iar astea nu sunt bune, doar cele care nu au așa mult conținut caloric”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și îmbunătățește memoria. Are și efect antidepresiv

Nutrienții din fructe

Fructele sunt sărace în grăsimi și sodiu și nu conțin colesterol. Cu toate acestea, ele sunt bogate în nutrienți sănătoși de care majoritatea oamenilor nu consumă suficient, inclusiv:

Potasiu. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Urmatul dietei DASH, bogată în fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cu un conținut redus de grăsimi, poate reduce tensiunea arterială aproape la fel de eficient ca medicamentele.

Fibră alimentară. Dietele bogate în fibră ajută la reducerea nivelurilor de colesterol, scaderea riscului de boli de inimă și promovează o digestie bună. Fibră se găsește în fructe întregi sau tăiate. Nu vei obține multă, sau chiar deloc, din sucul de fructe.

Fibra alimentară te ajută să te simți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce te ajută să-ți controlezi greutatea. De asemenea, încetinește digestia și eliberarea zahărului în sângele tău, prevenind astfel creșterile și scăderile bruște ale glicemiei.

Vitamina C. Această vitamină susține creșterea și repararea țesuturilor corpului, vindecă leziunile, promovează sănătatea orală și ajută corpul să absoarbă fierul.

Folat. Adesea vezi folatul utilizat sub formă de supliment numit acid folic. Adesea este adăugat la pâine și alte produse din cereale. Se găsește în mod natural în diverse alimente, inclusiv fructe.

Folatul ajută corpul să producă globule roșii puternice, să metabolizeze proteinele și să descompună aminoacidul homocisteină (care poate duce la boli de inimă). De asemenea, este important în timpul sarcinii, potrivit WEBMD.

Vezi și: Chimioterapia, dezvăluire sumbră. Cel mai comun tratament, ineficient în fața celulelor canceroase. Pur și simplu opresc terapia

Fructele cu cele mai multe calorii

Pentru unele persoane, creșterea în greutate sau dezvoltarea masei musculare poate fi o provocare. Cu toate că fructele nu sunt de obicei prima categorie de alimente care vin în minte atunci când încercați să vă îngrășați, mai multe tipuri de fructe pot furniza caloriile suplimentare de care corpul dvs. are nevoie pentru a câștiga în greutate.

În plus, acestea conțin vitamine și minerale importante pentru a susține sănătatea dumneavoastră. Iată care sunt fructele cu cele mai multe calorii:

- banane

- avocado

- mango

- fructele uscate

- prune

- smochine

- stafide, potrivit Healthline.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel