Adevărul despre ȘORICI. Ce se întâmplă în corp când îl mănânci. Detaliul pe care trebuie să-l afli înainte să-l mai consumi

Care este adevărul despre șorici. Cât de sănătos este pentru sănătate, cine-l poate mânca și cum se prepară corect.
Șoriciul de porc este o gustare crocantă și savuroasă făcută din piele de porc prăjită.
Lăsând la o parte popularitatea, poate vă întrebați dacă mâncatul de coajă de porc prăjită este bun, ei bine, hai să vedem.
Conform Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât se găsesc la o porţie de chipsuri de cartofi, care sunt mult mai bogate în carbohidraţi.
În plus, potrivit aceleiași surse, 43% din grăsimea de şorici de porc este nesaturată, iar cea mai mare parte este acid oleic, aceeaşi grăsime sănătoasă găsită în uleiul de măsline. Alte 13% din conţinutul său de grăsimi este acidul stearic, un tip de grăsimi saturată care este considerată inofensivă, deoarece nu creşte nivelul de colesterol.
O porţie de 60 g de şorici conţine 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu. Cu toate acestea, şoriciul de porc este considerat o sursă incompletă de proteine, deoarece conţine cantităţi foarte mici de aminoacizi esenţiali, inclusiv metionină, triptofan şi histidină.
Şoriciul de porc este bogat în colagen, la fel ca pielea şi oasele de pui. Colagenul este o proteină care ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.
Cum se prepară corect șoriciul de porc?
Șoriciul este considerată un produs secundar comestibil al prelucrării cărnii de porc.
Pentru a face șorici de porc, pielea de porc este mai întâi fiartă pentru a se înmuia și a se elimina orice grăsime de sub piele. După ce se răcește, orice grăsime suplimentară este îndepărtată, astfel încât rămâne doar stratul exterior de piele.
Apoi, pielea este tăiată în fâșii sau bucăți de mărimea unei mușcături și deshidratată la o temperatură foarte scăzută până când se rumenește, se usucă și devine casantă. Acest lucru poate dura câteva ore sau peste noapte, în funcție de echipamentul de deshidratare folosit.
În cele din urmă, pielea de porc uscată este prăjită la o temperatură ridicată, în jur de 204°C (400°F), până când devine umflată și crocantă.
Șoriciul de obicei condimentate cu sare și piper sau cu orice număr de combinații de arome. Printre aromele populare ale șoriciului de porc se numără grătarul, sarea și oțetul sau scorțișoara și zahărul.
Șoriciul nu conține carbohidrați
Șoriciul de porc crocant este bogat în proteine și grăsimi. Nu conțin carbohidrați, ceea ce le face atrăgătoare pentru cei care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, sunt foarte sărace în vitamine sau minerale benefice.
O pungă de mărime medie, cu o singură porție, care conține 57 de grame (57 de grame) furnizează:
- Calorii: 310
- Proteine: 35 de grame
- Grăsimi: 18 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Sodiu: 1.040 mg
Fiind o gustare procesată, șoriciul de porc se remarcă prin conținutul ridicat de sodiu. O pungă de mărime medie, cu o singură porție, furnizează aproape jumătate din limita zilnică recomandată pentru sodiu. Agențiile de sănătate publică și Ghidul dietetic al SUA recomandă limitarea sodiului la 2.300 mg pe zi.
Unele mărci de șorici de porc conțin, de asemenea, coloranți artificiali, potențiatori de aromă, cum ar fi glutamatul monosodic (MSG), și conservanți.
Potențiale probleme de sănătate pe care le poate provoca șoriciul
Consumul a prea multe gustări procesate poate cauza sau contribui la probleme de sănătate, mai ales dacă acestea sunt bogate în calorii, sodiu sau ambele - cum este cazul șoriciului de porc.
Atât gustările sărate, cât și cele dulci sunt considerate alimente ultraprocesate, ceea ce înseamnă că sunt fabricate industrial, gata de consum și adesea bogate în sare, zahăr și grăsimi.
Un studiu efectuat pe aproape 16.000 de adulți a constatat că cei care au consumat cele mai multe calorii din alimente ultraprocesate aveau indici de masă corporală (IMC) mai mari și mai multă grăsime abdominală.
Excesul de grăsime depozitată în zona abdominală, sau grăsime viscerală, este legat de rezistența la insulină. La cei care suferă de această afecțiune, organismul nu răspunde în mod corespunzător la hormonul insulină, ceea ce poate crește nivelul de insulină și de zahăr din sânge și, în cele din urmă, poate duce la diabet și boli de inimă.
Consumul unei diete bogate în sodiu poate crește, de asemenea, tensiunea arterială, ceea ce poate contribui la apariția bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de rinichi.
Un studiu de prevenire a tensiunii arteriale care a urmărit mai mult de 3.000 de adulți timp de 20 de ani a constatat că cei care preferau alimentele bogate în sodiu aveau cel mai mare risc de deces din toate cauzele.
Aproximativ jumătate din grăsimile din șoriciul de porc sunt grăsimi saturate, despre care se crede că contribuie la bolile de inimă, deoarece pot crește nivelul colesterolului. Totuși, nu toate grăsimile saturate au același efect asupra organismului.
Cele două tipuri principale de grăsimi saturate din șoriciul de porc sunt acidul stearic și acidul palmitic. Studiile privind acidul stearic au constatat că acesta are un efect neutru asupra nivelului de colesterol. Cu toate acestea, acidul palmitic poate crește colesterolul, în funcție de dieta generală.
Cristi Mărgărit, dreptate pentru șorici. "Pentru a digera acest țesut conjunctiv este nevoie de un aparat digestiv puternic"
"Circulă câteva mituri răspândite chiar de (pseudo)nutriționiști. Greșeli elementare care ne arată lipsa de documentare și de competență, prea răspândite în acest domeniu. Fac aceste precizări din postura omului care iubește adevărul, nu a mâncătorului de șorici (personal nu consum acest produs ci prefer alte forme de colagen).
Mit: Șoriciul are multă grăsime
Realitate: grăsimea este sub stratul de piele care constituie șoriciul. Deci șoriciul este aproape proteină pură (în substanța uscată), cu foarte puțină grăsime (15%). Slănina are grăsime, jumările pot avea grăsime, carnea poate avea grăsime dar șoriciul în sine este pielea jupuită de pe porc. Are foarte puțină grăsime, este țesut conjunctiv, mai ales dacă este și fiert/pârlit/curățat.
Mit: Șoriciul se digeră greu
Realitatea: pentru a digera acest țesut conjunctiv este, într-adevăr, nevoie de un aparat digestiv puternic. Asta înseamnă dinți puternici, aciditate mare în stomac și apoi enzime proteolitice produse de pancreas. Deci la o persoană care mestecă bine, mănâncă șorici pe burta goală și are un pancreas normal, digestia șoriciului va fi bună. Pentru ceilalți există enzimele digestive.
Mit: Șoriciul are proteină de proastă calitate
Realitatea: Colagenul constituie jumătate din țesuturile corpului nostru, în șorici el fiind 28% din totalul de 58% proteine. Faptul că nu are același profil de aminoacizi cu proteină musculară (sau alte proteine “complete”) nu înseamnă că este o proteină de slabă calitate, așa cum a fost catalogat în mod greșit până acum. Din contră, dintr-un animal este probabil singurul țesut care merită mâncat, pe lângă anumite organe grase (creier, măduvă, ficat). Dacă nu îți plac șoriciul, zgârciurile sau piftia atunci poți folosi un supliment nutritiv care să conțină colagen (hidrolizat).
Mit: Șoriciul are toxine
Realitatea: Spre deosebire de proteinele musculare (carne), șoriciul este mult mai curat, nu conține atât de multe enzime, hormoni, contaminanti, peptide bioactive, factori de creștere sau inflamatori etc. Realitatea este și că dacă mănânci multă carne în această perioadă (în special tocată) ți-ar folosi un produs pentru detoxifiere", scrie nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.
-
Lege nouă în sănătate. Nicușor Dan, explicații22.10.2025, 13:17
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienți22.10.2025, 13:03
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
-
COVID-19, evoluție neașteptată22.10.2025, 08:48
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.