Adevărul despre uleiul de măsline: la ce e bun și la ce nu! Mituri demontate de specialiști
Știm cu toții că uleiul de măsline este extrem de sănătos. Cu toate astea, unele voci spun că acest ulei nu trebuie să fie folosit la gătit, deoarece ar putea strica gustul preparatelor și chiar și-ar pierde...
Uleiul de măsine este cunoscut pentru uriașele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, ambele susținând sănătatea inimii și a creierului. Dar, în ciuda beneficiilor pe care le are, mulți bucătari îl folosesc exclusiv ca ulei de finisare din cauza „punctului de ardere” scăzut, notează Spectacola.ro.
Teama acestora este că, dacă uleiul de măsline se încinge prea tare, începe să ardă și să fumege - ceea ce poate strica gustul preparatului, precum și să degradeze unele dintre beneficiile pentru sănătate ale uleiului. Astfel, bucătarii recomandă să se folosească alte uleiuri, cum ar fi ce de avocado sau de nucă de cocos, pentru orice preparat care necesită gătirea la temperaturi ridicate.
Explicația specialiștilor
Presupusul punct de ardere scăzut al uleiului de măsline este un mit total. Potrivit lui Joseph Profaci, director executiv al The North American Olive Oil Association, nu numai că uleiul de măsline poate rezista la o căldură ridicată, dar uleiul de măsline extravirgin este de fapt cel mai stabil ulei atunci când este încălzit, lucru care a fost testat și confirmat într-un studiu din 2018 publicat în revista ACTA Scientific Nutritional Health (link direct studiu).
Joseph Profaci, împreună cu dr Simon Poole, autorul cărții The Olive Oil Diet, consultant științific expert în uleiul de măsline extravirgin și membru al consiliului consultativ al Olive Wellness Institute, lămuresc lucrurile despre gătitul cu ulei de măsline.
Adevărul despre punctul de ardere al uleiului de măsline
Joseph Profaci spune că nu este foarte sigur de unde a apărut concepția greșită despre punctul de ardere scăzut al uleiului de măsline, dar cumva s-a răspândit peste tot. Dar el susține că această reputație este nemeritată.
Toate grăsimile, inclusiv uleiul de măsline, au un punct de ardere. Acest termen este, în principiu, un mod sofisticat de a identifica temperatura la care grăsimile încep să ardă și să se descompună atunci când sunt încălzite, potrivit Seriouseats. În general, uleiului de măsline i s-a atribuit un punct de ardere de aproximativ 160 grade Celsius până la 230, în funcție de calitatea lui - adică dacă este extravirgin sau un tip de ulei de măsline mai rafinat.
Care este în realitatea temperatura la care poți găti cu uleiul de măsline și ce efecte uluitoare are asupra sănătății când este încălzit, aflați pe Spectacola.ro.
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
