Adevărul despre uleiul de măsline: la ce e bun și la ce nu! Mituri demontate de specialiști

Știm cu toții că uleiul de măsline este extrem de sănătos. Cu toate astea, unele voci spun că acest ulei nu trebuie să fie folosit la gătit, deoarece ar putea strica gustul preparatelor și chiar și-ar pierde...
Uleiul de măsine este cunoscut pentru uriașele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, ambele susținând sănătatea inimii și a creierului. Dar, în ciuda beneficiilor pe care le are, mulți bucătari îl folosesc exclusiv ca ulei de finisare din cauza „punctului de ardere” scăzut, notează Spectacola.ro.
Teama acestora este că, dacă uleiul de măsline se încinge prea tare, începe să ardă și să fumege - ceea ce poate strica gustul preparatului, precum și să degradeze unele dintre beneficiile pentru sănătate ale uleiului. Astfel, bucătarii recomandă să se folosească alte uleiuri, cum ar fi ce de avocado sau de nucă de cocos, pentru orice preparat care necesită gătirea la temperaturi ridicate.
Explicația specialiștilor
Presupusul punct de ardere scăzut al uleiului de măsline este un mit total. Potrivit lui Joseph Profaci, director executiv al The North American Olive Oil Association, nu numai că uleiul de măsline poate rezista la o căldură ridicată, dar uleiul de măsline extravirgin este de fapt cel mai stabil ulei atunci când este încălzit, lucru care a fost testat și confirmat într-un studiu din 2018 publicat în revista ACTA Scientific Nutritional Health (link direct studiu).
Joseph Profaci, împreună cu dr Simon Poole, autorul cărții The Olive Oil Diet, consultant științific expert în uleiul de măsline extravirgin și membru al consiliului consultativ al Olive Wellness Institute, lămuresc lucrurile despre gătitul cu ulei de măsline.
Adevărul despre punctul de ardere al uleiului de măsline
Joseph Profaci spune că nu este foarte sigur de unde a apărut concepția greșită despre punctul de ardere scăzut al uleiului de măsline, dar cumva s-a răspândit peste tot. Dar el susține că această reputație este nemeritată.
Toate grăsimile, inclusiv uleiul de măsline, au un punct de ardere. Acest termen este, în principiu, un mod sofisticat de a identifica temperatura la care grăsimile încep să ardă și să se descompună atunci când sunt încălzite, potrivit Seriouseats. În general, uleiului de măsline i s-a atribuit un punct de ardere de aproximativ 160 grade Celsius până la 230, în funcție de calitatea lui - adică dacă este extravirgin sau un tip de ulei de măsline mai rafinat.
Care este în realitatea temperatura la care poți găti cu uleiul de măsline și ce efecte uluitoare are asupra sănătății când este încălzit, aflați pe Spectacola.ro.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Trucul surprinzător care îți va face casa să miroasă minunat. Ce trebuie să faci
Aceste trucuri îți vor transforma casa într-o oază de relaxare care te îmbie cu un miros plăcut.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.