Afecțiunea mai mortală decât cancerul. Este frecventă în cazul vârstnicilor

Monika Baciu |
Data publicării:
fractura de sold - FOTO: Freepik@mediaphotos
fractura de sold - FOTO: Freepik@mediaphotos

Această afecțiune este mult mai mortală decât cancerul, mai ales în cazul vârstnicilor.

Cancerul este proiectat să fie cauza decesului pentru mai mult de 611.000 de americani în anul 2024, conform Institutului Național de Cancer. În funcție de tipul de cancer diagnosticat, ratele de supraviețuire pot varia semnificativ. De exemplu, majoritatea deceselor legate de cancer provin din cancerul de plămâni și bronhii, dar cancerul tiroidian, cancerul de prostată și cancerul de sân, de exemplu, au rate ridicate de supraviețuire.

Cu toate acestea, există o leziune comună care afectează mulți adulți mai în vârstă și care poate crește riscul de mortalitate mai mult decât anumite tipuri de cancer, potrivit concluziilor unui studiu din 2024 publicat în JBMR Plus.

Fractura de șold, mai mortală decât cancerul

Anual, peste 300.000 de persoane în vârstă ajung în spital cu o fractură de șold, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. De obicei, rezultatul unei căderi, riscul acestei leziuni potențial fatale crește odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii din studiu au analizat datele de sănătate referitoare la 98.474 de pacienți cu fracturi osoase din Canada, cu vârsta de cel puțin 66 de ani.

Majoritatea pacienților erau femei. Cu rate de supraviețuire care scad cel mai semnificativ în luna următoare multor tipuri de fracturi osoase, fracturile de șold s-au dovedit a avea cele mai mici rate de supraviețuire pe o perioadă de cinci ani pentru adulții cu vârste cuprinse între 66 și 85 de ani.

Vezi și: Băutura care topește kilogramele. Dr. Victor George: Au slăbit 8 kilograme în 3 luni. Extraordinar

Ratele de supraviețuire scad

Fractura de șold - FOTO: Freepik

Ratele de supraviețuire pe termen de cinci ani tind să scadă pe măsură ce pacienții cu fracturi de șold îmbătrânesc. Studiul publicat în Oxford Academic a relevat o rată de supraviețuire pe termen de cinci ani între 52% și 64% pentru bărbații cu vârsta între 66 și 85 de ani care au suferit o fractură de șold.

Femeile de aceeași vârstă au avut o rată de supraviețuire pe termen de cinci ani mai mare, între 70% și 79%, în ciuda faptului că femeile au tendința de a fi mai susceptibile la fracturi osoase decât bărbații. Aceste statistici au scăzut semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, însă, cu rate de supraviețuire după o fractură de șold, situându-se la 34,5% și 52,8% la bărbați și, respectiv, femei, care aveau cel puțin 86 de ani.

Vezi și: Medicamentul care poate provoca anemie. Duce la sângerări gastrointestinal sau perforație

Rata de supraviețuire în cazul cancerului, mai ridicată

Cercetătorii notează că rata medie de supraviețuire pe termen de cinci ani pentru orice formă de cancer este de 64% pentru cei cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani și de 43% pentru cei cu vârste de 80 de ani sau mai mult. Cu toate că intervalele de vârstă nu coincid exact între cele două grupuri, aceste constatări arată că bărbații cu vârste cuprinse între 66 și 85 de ani au o rată de supraviețuire pe termen de cinci ani mai mică sau egală după o fractură de șold (52% până la 64%) decât pacienții cu cancer cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani (64%).

Din nou, fracturile de șold s-au dovedit a fi mai mortale decât cancerul pe măsură ce pacienții îmbătrânesc, cel puțin pentru bărbați. În comparație cu o rată de supraviețuire pe termen de cinci ani de 43% pentru orice tip de cancer la persoanele de cel puțin 80 de ani, bărbații cu vârste de 86 de ani sau mai mult și cu fracturi de șold au fost arătați să aibă o rată de supraviețuire de 34,5%.

Un decalaj particular de mărime mare a fost găsit între fracturile de șold și anumite tipuri specifice de cancer în ceea ce privește ratele de supraviețuire pe termen de cinci ani, potrivit constatărilor studiului. În scop de comparație, bărbații de orice vârstă au avut o rată de supraviețuire de 94% în cazurile de cancer de prostată, în timp ce femeile au avut o rată de supraviețuire de 89% în cazurile de cancer de sân.

Pacienții care cad pot fi vulnerabili la infecții. Aceștia pot avea cheaguri de sânge în plămâni, pneumonie și altele, după o intervenție chirurgicală la șold, explică UCLA Health. În plus, oasele rupte se vindecă mai greu la adulți, așa că, dacă este necesară odihnă la pat prelungită pentru recuperare, masa musculară poate continua să scadă, iar pacientul poate fi susceptibil la căderi suplimentare.

Vezi și: Drenaj limfatic, soluție eficientă pentru retenția de apă, picioare umflate și celulită. Andreea Tudorache: Acolo sunt cei mai mulți noduli limfatici

Fracturile de șold, prevenție

Pentru a reduce riscul de fracturi de șold cauzate de căderi, trebuie să ne asigurăm că primim cantități suficiente de vitamina D și calciu pentru a ajuta la susținerea sănătății oaselor noastre. Prioritizarea activității fizice, inclusiv a exercițiilor de echilibru, poate, de asemenea, să prevină căderile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel