Alcoolul produce leziuni ale creierului în orice cantitate l-ai consuma. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Renunțarea la alcool aduce o stare mentală mai bună   FOTO: pexels.com
Renunțarea la alcool aduce o stare mentală mai bună FOTO: pexels.com

Conform unui nou studiu, nu există un nivel „sigur” de băut, consumul de alcool, în orice cantitate, fiind asocat cu o sănătate mai slabă a creierului.

Într-un studiu observațional, care nu a fost încă evaluat de experți, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au studiat relația dintre consumul de alcool auto-raportat de aproximativ 25.000 de persoane din Marea Britanie și scanarea creierului acestora (RMN).

Cercetătorii au ajuns la concluzia că băutul are un efect negativ asupra substanței gri a creierului - regiuni din creier care alcătuiesc „biți importanți în care informațiile sunt procesate”, după cum spune autorul principal Anya Topiwala, cercetător clinic senior la Oxford.

„Cu cât beau mai mult oamenii, cu atât volumul substanței lor gri din creierul lor este mai mic.(...) Volumul creierului se reduce odată cu vârsta și, mai sever, cu demența. Volumul mai mic al creierului prezice, de asemenea, performanțe mai slabe la testele de memorie”, a spus Topiwala, într-un comunicat de presă remis redacției.

„În timp ce alcoolul a avut o contribuție mică la acest lucru (0,8%), a avut totuși o contribuție mai mare decât alți factori de risc „modificabili ”, a spus ea, explicând că factorii de risc modificabili sunt„ cei despre care poți face ceva, spre deosebire de îmbătrânire”.

Cantitatea și Tipul de alcool nu contează

Cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă anumite modele de băut, tipuri de băuturi și alte condiții de sănătate au influențat impactul alcoolului asupra sănătății creierului.

Ei au descoperit că nu există un nivel „sigur” de consum de alcool - ceea ce înseamnă că orice cantitate am consuma efectele asupra creierului sunt mai rele decât dacă nu am fi băut. De asemenea, nu au găsit nicio dovadă că tipul de băutură - cum ar fi vinul, băuturile spirtoase sau berea - a afectat răul cauzat creierului.

Cu toate acestea, anumite caracteristici, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea sau consumul excesiv de alcool, ar putea pune oamenii la un risc mai mare, au adăugat cercetătorii.

„Atât de mulți oameni beau "moderat" și cred că acest lucru este fie inofensiv, fie chiar protector”, a declarat Topiwala, pentru CNN.

„Deoarece încă nu am găsit un„ remediu ”pentru bolile neurodegenerative, cum ar fi demența, cunoașterea factorilor care pot preveni vătămarea creierului este importantă pentru sănătatea publică, a adăugat ea.

Alcoolul a fost principalul factor de risc pentru boli și decese premature la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani la nivel mondial în 2016, reprezentând aproape unul din 10 decese, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel