Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale. Poate duce chiar la deces. Cum se manifestă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alergia bizara pe care o poti face din cauza unor obiecte banale - FOTO: Freepik@zinkevych
alergia bizara pe care o poti face din cauza unor obiecte banale - FOTO: Freepik@zinkevych

Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale precum papuci, haine sau chiar mâncarea.

Alergia bizară pe care o poți face din cauza unor obiecte banale pe care le ai în casă. Alergia la latex este o reacție la anumite proteine care se găsesc în latexul de cauciuc natural, un produs obținut din arborele de cauciuc. Dacă aveți o alergie la latex, organismul dumneavoastră confundă latexul cu o substanță dăunătoare.

Alergia la latex poate provoca mâncărimi ale pielii și urticarie sau chiar anafilaxie, o afecțiune care poate pune viața în pericol și care poate provoca umflarea gâtului și dificultăți severe de respirație. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate determina dacă aveți o alergie la latex sau dacă riscați să dezvoltați o alergie la latex.

Înțelegerea alergiei la latex și cunoașterea surselor comune de latex vă poate ajuta să preveniți reacțiile alergice.

Vezi și: Cum știi dacă ai stenoză mitrală. Semnul dat de perna pe care dormi. Rurac: Apare o tuse. Mulți se gândesc la o boală pulmonară

Alergia la latex, simptome

Dacă sunteți alergic la latex, este posibil să aveți simptome după ce atingeți produse din cauciuc de latex, cum ar fi mănușile sau baloanele. De asemenea, puteți avea simptome dacă inhalați particule de latex care sunt eliberate în aer atunci când cineva își scoate mănușile de latex.

Simptomele alergiei la latex variază de la ușoare la severe. O reacție depinde de cât de sensibil sunteți la latex și de cantitatea de latex pe care o atingeți sau inhalați. Reacția dumneavoastră se poate agrava cu fiecare expunere suplimentară la latex.

Simptome ușoare

Simptomele ușoare ale alergiei la latex includ:

- Mâncărime

- Înroșirea pielii

- Urticarie sau erupție cutanată

Simptome mai severe

Acestea includ:

- Strănut

- Scurgerea nasului

- Mâncărimi și lăcrimare a ochilor

- Scărpinat în gât

- Dificultăți de respirație

- Respirație șuierătoare

- Tuse

Vezi și: Lăcrămioarele, florile cu efect tonic cardiac. Au efecte diuretice, mențin elasticitatea pielii. Cum se pot folosi

Simptome care pun viața în pericol: Anafilaxie

Cea mai gravă reacție alergică la latex este anafilaxia, care poate fi mortală. O reacție anafilactică se dezvoltă imediat după expunerea la latex la persoanele foarte sensibile. Cu toate acestea, rareori se întâmplă prima dată când sunteți expus, notează Mayo Clinic.

Simptomele anafilaxiei includ:

- Dificultăți de respirație

- Urticarie sau umflături

- Greață și vărsături

-Respirație șuierătoare 

- Scădere a tensiunii arteriale

- Amețeli

- Pierderea cunoștinței

- Confuzie

- Puls rapid sau slab

Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți sau credeți că aveți o reacție anafilactică. Dacă aveți reacții mai puțin severe după expunerea la latex, discutați cu furnizorul de servicii medicale. Dacă este posibil, consultați-vă furnizorul de servicii medicale atunci când reacționați. Acest lucru va ajuta la diagnosticare.

Vezi și: Ce nu ar trebui să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Cum îți poate deveni alimentația un dușman

Produse care conțin latex

Se știe că sute de produse conțin latex, inclusiv majoritatea articolelor care pot fi întinse. Încercați să evitați următoarele articole:

- dispozitive medicale, cum ar fi mănușile, tuburile intravenoase, cateterele și manșetele pentru tensiunea arterială

- dispozitive stomatologice, inclusiv benzi de cauciuc ortodontice 

- produse contraceptive, cum ar fi prezervativele și diafragmele

- îmbrăcăminte care conține benzi elastice, cum ar fi pantaloni sau lenjerie de corp, pantofi de alergare și pelerine de ploaie

- anumite produse de uz casnic, cum ar fi pungile de depozitare cu fermoar, covorașele de baie, unele covoare și mănușile de cauciuc

- articole pentru sugari și copii, inclusiv suzete, tetine pentru biberon, scutece de unică folosință și jucării de dentiție sau alte jucării

- anumite rechizite școlare sau de birou, cum ar fi benzi de cauciuc, gume de șters, bandă adezivă și vopsea, notează Healthline.

Reactivitate încrucișată a latexului cu anumite alimente

Academia Americană de Alergologie, Astm și Imunologie estimează că 50% dintre persoanele cu alergie la latex au și alte tipuri de alergii. Unele persoane cu alergie la latex pot fi, de asemenea, alergice la anumite alimente care conțin proteine similare cu cele din latex. Acest lucru este cunoscut sub numele de reactivitate încrucișată.

Vezi și: Reproșul, linia roșie în cuplu. Radu Leca: Dacă înțelegi asta, este un pas spre normalitate

Fructe și legume

Următoarele alimente pot provoca o reacție încrucișată la unele persoane. Diferite alimente au grade diferite de asociere cu reacția încrucișată.

Alimente cu o asociere ridicată:

- avocado

- banane

- kiwi

Alimente cu o asociere moderată:

- mere

- morcovi

- țelină

- papaya

- pepeni

- roșii

- cartofi

Alimente cu o asociere scăzută:

- cireșe

- smochine

- struguri

- nectarine

- ananas

- căpșuni

- prune

Vezi și: Sucul de merișoare, eficient în infecțiile urinare. A redus chiar și cu 50% riscul de infecție. Cercetător: Sunt oribile și foarte frecvente

Alergia la latex, cauze

În cazul unei alergii la latex, sistemul imunitar identifică latexul ca fiind o substanță dăunătoare și declanșează anumiți anticorpi pentru a lupta împotriva acestuia. Data viitoare când sunteți expus la latex, acești anticorpi îi spun sistemului dumneavoastră imunitar să elibereze histamină și alte substanțe chimice în sânge. Acest proces produce o serie de simptome de alergie. Cu cât sunteți expus de mai multe ori la latex, cu atât este mai probabil ca sistemul dumneavoastră imunitar să răspundă mai puternic. Acest lucru se numește sensibilizare.

Vezi și: Tratamentul care distruge cancerul de gât. Relațiile intime, responsabile de apariția bolii. Care legătura și la ce să fii atent

Alergia la latex poate apărea în aceste moduri:

Contact direct. Cea mai frecventă cauză a alergiei la latex implică atingerea produselor care conțin latex, inclusiv mănușile din latex, prezervativele și baloanele.

Inhalare. Produsele din latex, în special mănușile, eliberează particule de latex. Puteți inhala aceste particule atunci când ele devin în suspensie. Cantitatea de latex în suspensie din mănuși diferă foarte mult în funcție de marca mănușii folosite.

Este posibil să aveți și alte reacții cutanate atunci când folosiți latex. Acestea includ:

Dermatită alergică de contact. Această reacție rezultă din aditivii chimici utilizați în timpul fabricării. Principalul simptom este o erupție cutanată cu formarea de vezicule la 24 până la 48 de ore după expunere, asemănătoare cu iedera otrăvitoare.

Dermatită de contact iritantă. Nefiind o alergie, această iritație a pielii este cauzată de purtarea mănușilor de cauciuc sau de expunerea la pulberea din interiorul acestora. Simptomele includ zone uscate, cu mâncărimi și iritații, de obicei pe mâini.

Nu toate produsele din latex sunt fabricate din surse naturale. Produsele care conțin materiale sintetice, cum ar fi vopseaua din latex, este puțin probabil să provoace o reacție, mai notează Mayo Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel