Alergia la ovăz, ce o declanșează și care sunt simptomele

Dana Lascu |
Data publicării:
Cerealele din ovăz
Cerealele din ovăz

Alergia la ovăz este rară și, de multe ori, este de fapt confundată cu alergia la gluten. Iată ce simptome dă și ce o declanșează:

Dacă descoperiți că sunteți balonat, aveți ochii iritați și vă cujrge nasul după ce ați mâncat un castron cu cereale de ovăz, puteți fi alergic sau sensibil la o proteină care se găsește în ovăz. Această proteină se numește avenin, care este similară cu glutenul din grâu și se descompune în organism prin același mecanism, motiv pentru care poate și provoaca aceleași reacții alergice.

Apoi, ovăzul este cultivat, de multe ori, chiar lângă culturile de grâu, așa că există posibilitatea să fie contaminat. Sau, sunt alimente care conțin atât ovăz cât și grâu, caz în care intoleranța la una dintre ele va fi ceva mai greu de diagnosticat. În jur de una din 100 de persoane, la nivel mondial, are o formă de intoleranță la gluten numită boală celiacă, potrivit datelor oficiale.

Alergia la ovăz, simptome

Simptomele date de alergia la ovăz pot varia de la ușoare până la moderate și pot afecta pielea, intestinul și căile respiratorii.

Alergiile alimentare severe pot duce la șoc anafilactic, care poate pune viața în pericol dacă persoana nu primește tratament imediat.

Simptomele șocului anafilactic pot include:

Respirație îngreunată, care poate semăna cu un atac de astm,

O strângere în piept,

Umflarea limbii și a gâtului, care restricționează căile respiratorii,

O respirație zgomotoasă, în special la inhalare,

O scădere bruscă a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la șoc,

Amețeli și confuzie,

Leșin sau pierderea conștienței.

Simptomele șocului anafilactic apar de obicei în decurs de o oră de la expunere sau chiar mai repede. Dacă o persoană are semne sau simptome de șoc anafilactic, are nevoie urgență de asistență medicală, arată experții de la MedicalNewsToday.

Reacție alergică imediată

 

Simptomele unei alergii la ovăz la adulți, bebeluși și copii includ:

Urticarie,

O față înroșită,

O erupție roșie, mâncărime în jurul limbii, gurii sau ochilor, care se poate răspândi în alte părți ale corpului,

Umflarea ușoară a buzelor, ochilor sau feței,

O mâncărime în gât și pe gură,

Ochii umezi,

Un nas curgător sau umflat,

Strănut,

Diaree,

Vărsături,

Balonare,

Crampe stomacale.

Aceste simptome indică o alergie imediată la alimente și pot apărea la scurt timp după ce ați mâncat. Cele mai multe simptome de alergie alimentară apar în termen de 2 ore de la consumul de alergen.

Reacție alergică întârziată

 

Uneori, poate exista o întârziere în apariția simptomele unei alergii alimentare, ceea ce înseamnă că o reacție ar putea să nu apară imediat după consumarea alergenului. Reacțiile întârziate apar la 4-6 ore de la consumul alergenului. Uneori, poate dura și mai mult.

Semnele și simptomele întârziate la bebeluși și copii pot include:

Eczemă,

Reflux,

Constipație,

Diaree,

Umflarea intestinului subțire,

Dureri de stomac semnificative,

Plâns frecvent sau suferință.

Enterocolita indusă de proteine alimentare

 

Sindromul de enterocolită indusă de proteine alimentare (FPIES) este o alergie alimentară întârziată. Acesta produce simptome gastrointestinale severe, care tind să se dezvolte în aproximativ 2-6 ore după consumarea unui alergen. FPIES afectează în cea mai mare parte sugarii care consumă anumite alimente pentru prima dată sau trec prin înțărcare.

Simptomele sunt similare cu cele ale unei infecții virale sau bacteriene grave. Ele includ:

Vărsături frecvente,

Diaree sângeroasă,

Deshidratare, ca urmare a vărsăturilor și diareei.

Dacă o persoană are oricare dintre aceste simptome, are nevoie de ajutor medical imediat. Tratamentul pentru FPIES include rehidratarea intravenoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel