Alergiile și tratamentul de desensibilizare. Când se începe și în ce constă. Cămulescu: Este de lungă durată, duce la ameliorarea calității vieții

Sonia Baciu |
Data publicării:
alergiile. FOTO: Freepik
alergiile. FOTO: Freepik

Alergiile pot fi combătute cu tratamentul de desensibilizare, un tratament de lungă durată, de 3-5 ani, cu efect important asupra pacienților ce suferă de această afecțiune.

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină, cum ar fi polenul, veninul de albine sau părul de animale de companie, dar și la un aliment care, în mod normal, nu provoacă reacție la majoritatea oamenilor.

Alergiile, simptome

În funcție de cauza care a declanșat alergia, simptomatologia se prezintă diferit.

Febra fânului, rinita alergică, poate provoca:

- strănut

- mâncărime la nivelul nasului, ochilor sau a cerului gurii

- curgerea și înfundarea nasului

- ochi apoși, roșii sau umflați.

Alergia alimentară provoacă:

- furnicături în gură

- umflarea buzelor, a limbii, a feței și a gâtului

- urticarie

- anafilaxie.

Alergia dată de înțepăturile de insecte poate provoca:

- edem la nivelul înțepăturii

- mâncărimi sau urticarie pe tot corpul

- tuse, senzație de apăsare în piept

- respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație

- anafilaxie.

Vezi și: Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Alergia la medicamente poate provoca:

- mâncărimi ale pielii

- erupție cutanată

- umflarea feței

- respirație șuierătoare

- anafilaxie.

Dermatita atopică, o afecțiune alergică a pielii, poate provoca:

- mâncărime

- roșeață

- descuamarea sau exfolierea pielii, arată MayoClinic.

 Alergiile la polen, tratament

Sezonul alergiilor la polenuri se apropie și, din fericire, există tratamente care pot să îi ajute pe aceștia să depășească cu bine această perioadă.

Potrivit dr. Adriana Cămunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, acești pacienți se pot pregăti din timp pentru sezonul alergiilor, iar aceasta este perioada cea mai bună de a începe tratamentul de desensibilizare.

”Aceasta este perioada optimă de începere a lui pentru alergia la polenuri. El constă în administrarea unei soluții concentrate, bine dozate, standardizate, din alergenul care produce afecțiunea, scopul final al acestui tip de tratament este obținerea toleranței, în așa fel încât, pacientul în momentul în care se va expune să dezvolte un minimum de simptome sau să remită complet simptomele în perioada simptomatică”, a declarat dr. Adriana Cămunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, la Digi 24.

În ceea ce privește perioada tratamentului, medicul a subliniat că este unul de lungă durată, de 3-5 ani, dar cu efect pe termen lung, rare fiind situațiile în care pacienții revin pentru probleme legate de același tip de alergen.

În cazul alergiilor la polenuri, în intervalul de 3-5 ani cât durează tratamentul de desensibilizare, durata este de 6 luni pe an.

”Trei luni înainte de sezon, trei luni în timpul sezonului polenic, dar alt lucru important de menționat este faptul că nu doar pentru polenuri avem această resursă terapeutică, ci și pentru alți alergeni respiratori, pentru alergenii pereni, acarieni, alergenii animalelor de companie sau anumite mucegaiuri”, a mai spus medicul, subliniind că în situații acestor alergeni respiratori tratamentul este unul continuu pe tot intervalul de 3-5 ani, iar că acest lucru depinde de tipul de soluție care este ales.

”Există soluții de imuno-terapie de sensibilizare cu administrare sublinguală, sunt tablete sau soluții, există formulă injectabilă și, în funcție de preparatul ales, durata și tipul de administrare variază. Se pot administrare variază: se pot administra zilnic, dar se pot concepe scheme cu administrare de 2-3 ori pe săptămână sau în cazul formelor injectabile cu administrare inițial săptămânal, apoi cu administrare lunară”, a mai spus medicul.

Vezi și: Nevralgia de trigemen, cauze, simptome și tratament. Ciurea: Intervenția, extrem de complicată, dar eficientă

Tratamentul de desensibilizare, avantaje și contraindicații

Potrivit medicului, avantajul principal al tratamentului de desensibilizare este acela de ameliorare a simptomelor, precum și de îmbunătățirea calității vieții.

”Pacientul percepe imediat ameliorarea simptomelor în momentul în care se expune la alergenul sensibilizant, lucru care aduce după sine scăderea nevoii de tratament, de medicație, implicit scăderea costurilor și, foarte important, ameliorarea calității vieții, punct major în viața pacienților cu alergii pentru că se știe că alergiile sunt în topul afecțiunilor care modifică sever calitatea vieții.

Pe de altă parte, avantaje nu percepute imediat de pacient, dar bine documentate, sunt încetinirea apariției complicațiilor, astmul bronșic este una dintre complicațiile importante, scăderea riscului de apariție a unei noi sensibilizări”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește contraindicațiile, acestea sunt cele legate de boala care este tratată.

”De exemplu, astmul bronșic sever, astmul alergic, este una dintre contraindicații. Nu neapărat una absolută și permanentă, până la obținerea compensării nu se recomandă imunoterapie, dar ulterior, o dată ce tratamentul dă rezultate el va beneficia și de acest tip de tratament și sunt alte afecțiuni generale cum ar fi bolile neoplazice, bolile autoimune generale, bolile psihiatrice.

Acestea sunt afecțiunile generale și sunt contraindicații care apar în timpul tratamentului, de exemplu reacțiile adverse severe ale tratamentului, din fericire rar apar, contraindică temporar tratamentul de desensibilizare”, a concluzionat medicul imunolog.

Potrivit imunologului, acest tratament are efect pe termen lung, ”însă este  greu de spus că este garantat pe viață, dar asigură o perioadă lungă de răspuns bun în fața alergenului, la expunere, urmând ca pacientul să țină legătura cu medicul alergolog chiar și când termină acești 5 ani, pentru a se evalua periodic, pentru că mici semne pot să semnalizeze reapariția simptomelor, însă  lucrurile acestea se întâmplă extrem de rar, practic, pacienții care au primit o dată desensibilizare pe un anumit alergen, rareori se întorc peste timp acuzând probleme la același alergen”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Semnul care îți arată dacă mama ta a consumat alcool în timpul sarcinii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel