Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Semnul care îți arată dacă mama ta a consumat alcool în timpul sarcinii

Monika Baciu |
Data publicării:
nasul - FOTO: Freepik
nasul - FOTO: Freepik

Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Care este legătura între consumul de alcool al mamei din timpul sarcinii și forma nasului tău.

Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Forma nasului ar putea fi influențată de modul în care mama ta s-a comportat în timpul sarcinii. Asta pentru că, potrivit unui studiu, consumul de alcool în lunile dinaintea sarcinii poate modifica forma feței copilului tău.

Cercetătorii olandezi au folosit inteligența artificială pentru a analiza imagini 3D ale fețelor copiilor la vârstele de nouă și 13 ani. Informațiile privind consumul de alcool al mamelor lor au fost colectate cu ani în urmă prin intermediul unor chestionare completate de femei la începutul, mijlocul și sfârșitul sarcinii.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă există o asociere între nivelurile scăzute până la moderate de expunere prenatală la alcool și forma feței copiilor.

S-a constatat că expunerea prenatală la alcool înainte și în timpul sarcinii, chiar și la un nivel scăzut (<12 g de alcool pe săptămână), a fost asociată cu forma facială a copiilor, iar aceste asocieri s-au dovedit atenuate pe măsură ce copiii cresc.

Nivelurile ridicate de expunerea prenatală la alcool în timpul sarcinii pot avea asocieri negative semnificative cu dezvoltarea sănătății copilului, având ca rezultat o dezvoltare facială anormal de recunoscut.

”Rezultatele noastre implică faptul că morfologia facială, așa cum este cuantificată prin abordarea pe care am propus-o aici, poate fi utilizată ca biomarker în investigații ulterioare.

În plus, studiul nostru sugerează că, pentru femeile care sunt însărcinate sau doresc să rămână însărcinate în curând, ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu câteva luni înainte de concepție și complet în timpul sarcinii pentru a evita rezultatele negative în ceea ce privește sănătatea urmașilor”, notează cercetătorii.

Vezi și: Cancerul pe care îl poți face din cauza blugilor. Dacă ai văzut ASTA, mergi urgent la medic

Forma nasului, legătură cu expunerea la alcool

Echipa, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, a descoperit o legătură între expunerea la alcool în cele trei luni dinaintea sarcinii și forma feței.

Copiii ale căror mame consumaseră doar un pahar mic de vin pe săptămână înainte de a rămâne însărcinate aveau mai multe șanse de a avea vârful nasului întors în sus, nasul scurtat sau bărbia întoarsă, sugerează cercetarea.

Cu cât mamele au băut mai mult, cu atât schimbările au fost mai mari. Femeile care au continuat să bea cantități mici de alcool când erau însărcinate au crescut și mai mult șansele ca copiii lor să aibă aceste trăsături faciale.

Rezultatele, publicate în revista Human Reproduction, au fost valabile pentru copiii în vârstă de nouă ani. Dar nu s-a găsit nicio legătură semnificativă atunci când copiii au ajuns la vârsta de 13 ani.

Vezi și: Greșeala uriașă pe care o faci când lași vasele murdare în chiuvetă. Renunță acum la acest obicei. Cum trebuie să le speli, de fapt

Forma nasului, modificată odată cu trecerea anilor

Studiul a sugerat că alți factori de mediu sau modele de creștere ar putea diminua sau ascunde schimbările pe măsură ce copiii îmbătrânesc. Autorii au declarat că descoperirile lor sunt importante deoarece forma feței copiilor poate fi un indiciu al problemelor de sănătate și de dezvoltare.

”Este esențial să subliniem faptul că nu există un nivel sigur de consum de alcool în timpul sarcinii. Este recomandabil să se înceteze consumul de alcool chiar înainte de concepție pentru a asigura rezultate optime de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru fătul în curs de dezvoltare.

Rezultatele acestui studiu sugerează că un consum matern de alcool scăzut-moderat până la trei luni înainte și în timpul sarcinii este asociat cu aspectul facial al copiilor. Asocierea cu morfologia facială a urmașilor a fost atenuată odată cu creșterea vârstei.

Vezi și: Oligoelementele, ce sunt și unde se găsesc. Sprijină funcția cognitivă, susțin sănătatea oaselor și inimii, previn apariția cancerului

Rezultatele noastre implică faptul că morfologia facială, cum ar fi cea cuantificată prin abordarea pe care am propus-o aici, poate fi utilizată ca biomarker în investigații ulterioare.

În plus, studiul nostru sugerează că femeile care sunt însărcinate sau doresc să rămână însărcinate în curând ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu câteva luni înainte de concepție și complet în timpul sarcinii pentru a evita rezultatele negative asupra sănătății descendenților”, a explicat profesorul Gennady Roshchupkin, conducătorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel