Nevralgia de trigemen, cauze, simptome și tratament. Ciurea: Intervenția, extrem de complicată, dar eficientă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
nevralgia de trigemen. FOTO: Freepik @YuriArcursPeopleimages
nevralgia de trigemen. FOTO: Freepik @YuriArcursPeopleimages

Nevralgia de trigemen este una dintre cele mai puternice dureri cu care se poate confrunta omul. Care sunt cauzele și factorii de risc, dar și ce puteți face pentru a nu suferi de această afecțiune.

Nevralgia de trigemen este o afecțiune cronică ce afectează nervul trigemen, care este cel mai lung nerv cranian.

”Apare o durere îngrozitoare. Pacienții o descriu ca un fulger, o străfulgerare atât de puternică de îți vine să cazi pe jos. Depășește cu mult durerea de dinți, poate că este cea mai puternică durere pe care poate să o aibă corpul omenesc”, a declarat dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Digi 24.

Mai mult, pentru a sublinia severitatea acestei afecțiuni, neurochirurgul susține că pacienții ajung să apeleze la medicamente puternice, despre care spune că sunt într-un număr mare, ”peste 30 de medicamente în patrimoniul farmaceutic”, pentru a scăpa de nevralgia de trigemen.

Vezi și: Cum poate mirosul să ne ducă la divorț sau depresie. Radu Leca: Acesta este adevărul. Nu mai sunt atrași

Nevralgia de trigemen, cauze, factori de risc și simptome

Nevralgia de trigemen este descrisă ca fiind durerea care pleacă pe nervul trigemen, vine de la baza craniului spre față, pe trei ramuri: oftalmică, maxilară și mandibulară.

”De obicei, nevralgia de trigemen poate să apară după un traumatism cranio-cerebral, după o expunere foarte puternică la frig, o scădere de imunitate, dar cel mai des apare o dată cu înaintarea în vârstă. Atunci, arterele din jurul nervului sunt aterosclerotice și artera apasă pe nerv.

Apăsând pe nerv, nervul dintr-odată începe să se electrizeze și la modificarea circulației intracerebrale, intracraniene, nervul dintr-o dată suferă și tremură.

Tremurând nervul se produce această durere îngrozitoare spre față, care nu are niciun tratament terapeutic (n.r. medicamentos)”, mai spune dr. Ciurea, subliniind că ”aici intervine partea de neurochirurgie”, o operație frecventă pentru tratarea nevralgiei de trigemen.

În ceea ce privește simptomatologia nevralgiei de trigemen, parte dintre acestea sunt limitate în zona obrajilor și a maxilarului și includ:

- amorțeală și/sau senzație de furnicături

- explozii scurte de durere severă

- dureri regulate.

Alte simptome sunt:

- senzația de electrizare

- durere ”de nicăieri” în timpul unor activități simple, precum mestecatul sau vorbitul

- senzația de arsură pe toată partea feței afectată de nevralgia de trigemen, arată Cleveland Clinic.

Vezi și: Adenovirus, noul virus care umple spitalele. Ce este, cum se transmite și cât rezistă în corp. Primele semne că ai Adenovirus

Nevralgia de trigemen, diagnostic și tratament

Pentru a se pune diagnosticul acestei afecțiuni, rapid, dar mai ales corect, medicul Vlad Ciurea afirmă că ”organismul trebuie văzut ca un întreg”, dar că fiind vorba despre o componentă vasculară, ”trebuie  făcută partea cerebrală vasculară, angiografia cerebrală. Dar elementul esențial pentru noi este RMN-ul pe 3 Tesla și care este centrat pe secțiunea de nerv canin din baza craniului, ca să se vadă exact afecțiunea”, a mai spus neurochirurgul.

Tratamentul chirurgical al nevralgiei de trigemen este o operație de decompresiune a nervului.

”Nervul este depărtat de către arteră, se introduce un material despărțitor, iar atunci când artera vine cu pulsiune și pulsează în nerv nu mai poate, pentru că este un perete despărțitor între arteră și nerv, iar acesta din urmă poate să își continue activitatea”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a precizat că ”intervenția este extrem de complicată, dar eficientă”.

Totodată există și terapii complementare, care în unele situații pot fi utilizate împreună cu cele medicamentoase, însă totul depinde de severitatea afecțiunii.

Acestea includ:

- yoga

- vizualizarea creativă

- meditația

- aromoaterapia

- exerciții fizice cu impact redus

- acupunctura

- chiropractica

- terapia de susținere

- terapia cu vitamine

- terapia nutrițională, mai arată sursa menționată.

Nevralgia de trigemen, rezultate și prevenție

Potrivit medicului Ciurea, intervenții chirurgicale sunt necesare dacă nu există altă soluție terapeutică, mai mult decât atât, ”trebuie să avem încredere în procedeele chirurgicale, întrucât acestea sunt de rutină, se fac în mod constant, dar sunt de mare finețe, acuratețe, dar și de mare eficiență”.

Prevenția acestui tip de nevralgie este destul de dificilă, iar prima măsură pe care o putem lua este aceea de a ne feri factorii declanșatori, ”ce curent, de frig. De multe ori seniorii merg cu capul descoperit și cu gâtul complet liber. Deci să încercăm să prevenim.

Pe de altă parte, odată cu apariția acestor ateroame pe părțile vasculare, ele vor izbi în nerv. Deci trebuie să avem un anumit regim de viață, cât mai corespunzător și mai corect”, a concluzionat neurochirurgul Vlad Ciurea.

Vezi și: Paliație și "tratamentul durerii" pentru pacienții cu cancer: ce presupune și unde se face. Galeș: Pacienții NU plătesc tratamentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel