Alimentele care cresc riscul de AVC. Duc și la probleme de memorie

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele - FOTO: Freepik@ayhanturandesign
alimentele - FOTO: Freepik@ayhanturandesign

Aceste alimente pe care le consumăm aproape zilnic cresc riscul de AVC și duc și la probleme de memorie.

Consumul de alimente joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre generale, influențând în mod direct riscul de a dezvolta diverse afecțiuni, de la probleme cardiace la tulburări cognitive. Studiile recente sugerează că o dietă bogată în alimente ultra-procesate, cum ar fi chipsurile, burgerii și înghețata, poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral și declin cognitiv.

Pe de altă parte, o alimentație bazată pe alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legumele, fructele și carnea simplă, poate reduce aceste riscuri. Aceste descoperiri subliniază importanța alegerilor alimentare pentru sănătatea creierului și a inimii, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul procesării alimentelor asupra organismului nostru.

Alimentele ultra-procesate, impact negativ asupra sănătății

Alimente ultra-procesate - FOTO: Freepik@geniusumair575

Alimentele ultra-procesate pot crește riscul de probleme de memorie și accident vascular cerebral, arată un studiu. Mii de persoane au fost chestionate cu privire la obiceiurile lor alimentare într-un studiu realizat în SUA. Consumul excesiv de alimente ultra-procesate, cum ar fi chipsurile, burgerii și înghețata, poate crește riscul de probleme de memorie și accident vascular cerebral, sugerează un studiu, publicat în Neurology.

Vezi și: Incontinența urinară de efort: simptome și cauze. Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu: Este tipică pentru femei. Pierd urină când tușesc, strănută sau se ridică de pe scaun

Studiu întins pe 11 ani

Peste 30.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani au fost chestionate cu privire la obiceiurile lor alimentare și de băut. Apoi, fișele lor medicale au fost urmărite pentru o perioadă medie de 11 ani.

Rezultatele au sugerat că pentru fiecare creștere de 10% a consumului de alimente ultra-procesate, oamenii au avut un risc cu 16% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive. Riscul de accident vascular cerebral a fost, de asemenea, cu 8% mai mare în rândul celor care au consumat mai multe alimente ultra-procesate. Riscul crescut de accident vascular cerebral a fost și mai mare în rândul participanților de culoare, fiind cu 15% mai mare.

Alimentele sănătoase scad riscul de AVC și tulburări cognitive

Între timp, persoanele care au consumat mai multe alimente neprocesate sau minim procesate - cum ar fi bucăți simple de carne de vită, porc și pui, legume și fructe - au avut un risc cu 12% mai mic de probleme de memorie și de gândire și un risc cu 9% mai mic de accident vascular cerebral.

Analiza a folosit date de la peste 14.000 de participanți pentru a evalua impactul alegerilor alimentare asupra declinului cognitiv și de la peste 20.000 pentru accident vascular cerebral.

Până la sfârșitul studiului, 768 de persoane au fost diagnosticate cu tulburări cognitive și 1.108 persoane au avut un accident vascular cerebral.

Vezi și: Suplimentul comun care crește riscul de boli cardiace. Este utilizat frecvent de vârstnici

Ce sunt alimentele ultra-procesate

Alimentele ultra-procesate sunt de obicei bogate în zahăr adăugat, grăsimi și sare și lipsesc de proteine și fibre. Alte exemple includ unele gustări sărate și dulci ambalate, fasole coaptă la conservă, pâine ambalată și cereale aromate.

Cercetătorii au subliniat că studiul lor, realizat în SUA, nu a putut demonstra că alimentele ultra-procesate au cauzat problemele de sănătate, dar a arătat o asociere.

Liderul studiului, Dr. William Taylor Kimberly, de la Massachusetts General Hospital din Boston, a spus că alimentația este esențială pentru un stil de viață sănătos.

"Deși o dietă sănătoasă este importantă pentru menținerea sănătății creierului în rândul adulților în vârstă, cele mai importante alegeri alimentare pentru creierul dvs. rămân neclare.

Vezi și: Fructul care scade tensiunea arterială. Combate efectele nocive ale consumului de sare și menține sănătatea inimii

Am constatat că un consum crescut de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc mai mare atât de accident vascular cerebral, cât și de tulburări cognitive, iar asocierea dintre alimentele ultra-procesate și accidentul vascular cerebral a fost mai mare în rândul participanților de culoare", a spus dr. William Taylor Kimberly.

Alimentele ultra-procesate au fost anterior asociate cu un risc mai mare de probleme cardiace, inclusiv hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și atacuri de cord.

"Descoperirile noastre arată că gradul de procesare a alimentelor joacă un rol important în sănătatea generală a creierului. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine care componente alimentare sau de procesare contribuie cel mai mult la aceste efecte", a mai spus autorul studiului.

Rezultatele au fost publicate online în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel