Uleiul de pește, suplimentul care crește riscul de boli cardiace. Poate provoca AVC

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uleiul de peste - FOTO: Freepik@EyeEm
uleiul de peste - FOTO: Freepik@EyeEm

Acest supliment comun utilizat frecvent de vârstnici crește semnificativ riscul de boli cardiace. Poate duce chiar la AVC.

Un supliment comun luat de milioane de pensionari ar putea crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale în rândul populației generale, sugerează un nou studiu.

Uleiul de pește, asociat cu bolile cardiovasculare

Uleiul de pește - FOTO: Freepik@EyeEm

Uleiul de pește a fost mult timp considerat a avea multe beneficii pentru sănătate și s-a dovedit că ajută la ameliorarea simptomelor debilitante ale artritei. Cu toate acestea, un studiu publicat în British Medical Journal a tras un semnal de alarmă. Deși recunoaște că uleiul de pește ar putea încetini progresia problemelor existente de sănătate cardiovasculară și reduce riscul de deces, avertizează și că suplimentul poate crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale în rândul populației generale.

Studiul de cohortă longitudinală a implicat UK Biobank - o bază de date biomedicală care include mai mult de jumătate de milion de rezidenți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. A urmărit sănătatea a peste 415.000 de persoane timp de aproximativ 12 ani.

Vezi și: Stenoza aortică: primul simptom care apare. Dr. Rodica Niculescu: Va păți asta în mod repetat. Sunt afectate organele

"Utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește ar putea fi un factor de risc pentru fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral în rândul populației generale, dar ar putea fi benefică pentru progresia bolii cardiovasculare de la fibrilația atrială la evenimente cardiovasculare majore adverse și de la fibrilația atrială la deces.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise pentru dezvoltarea și prognosticul evenimentelor bolilor cardiovasculare cu utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește", a concluzionat studiul publicat în BMJ.

Studiul a legat suplimentele de ulei de pește de un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială - un ritm cardiac neregulat - și un risc cu 5% mai mare de a avea un accident vascular cerebral pentru cei care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare.

Vezi și: Fenomenul banal care poate duce la infarct. Sunt necesare fix opt minute pentru a crește riscul

Uleiul de pește, benefic pentru persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare

Cu toate acestea, pentru cei cu antecedente de boli cardiovasculare, suplimentarea cu ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de progresie a fibrilației atriale către un atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a muri după insuficiența cardiacă.

Bolile cardiovasculare - care pot provoca insuficiență cardiacă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale - sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie recomandă ca persoanele cu sau cu risc crescut de boli cardiovasculare să consume cel puțin o porție de pește gras pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel