Alimentele care îți pot reduce tensiunea arterială: ce conțin acestea

Flavonolii conținuți în anumite alimente își pot reduce tensiunea arterială. Efectul este asemănător cu cel al dietei mediteraneene.
Flavanolii - care se găsesc în ceai, fructe de pădure și mere - pot reduce tensiunea arterială, arată un studiu
Cercetătorii au definit o „dietă sănătoasă” ca fiind una care conține multe fructe și legume, nuci, pește, consum moderat de alcool și carne roșie minimă. Persoanele care consumă o dietă bogată în alimente bogate în flavanoli - cum ar fi fructe de pădure, ceai și mere - tind să aibă tensiune arterială mai mică, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii din Marea Britanie au studiat dietele a peste 25.000 de persoane din Marea Britanie și au comparat ceea ce au mâncat cu tensiunea arterială, care este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
În timp ce alte studii au găsit o legătură între flavanoli și beneficiile pentru sănătate, acest studiu a fost primul care a măsurat aportul compușilor în mod obiectiv, folosind biomarkeri găsiți în urină.
Majoritatea celorlalte cercetări se bazează pe participanții care țin jurnale alimentare, dar acestea sunt adesea inexacte din cauza tendinței de a raporta un consum de proteine și zahăr mai mic, arată studiul publicat în revista Scientific Reports.
Mai mult, cantitatea de flavanoli din anumite alimente poate varia foarte mult. De exemplu, cantitatea găsită în ceai, una dintre sursele principale din dieta din Marea Britanie, variază de la 10 miligrame la 100 de grame de ceai până la 330 de miligrame la 100 de grame de ceai.
„Aceasta este o investigație importantă, de înaltă calitate, a unor efecte fiziologice ale flavonoizilor dietetici la o populație mare din Marea Britanie”, a declarat Ian Johnson, cercetător în nutriție și partener emerit la Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie. Johnson nu a fost implicat în cercetare.
„Importanța sa constă în utilizarea biomarkerilor cuantificabili obiectivi ai aportului de flavonoizi, spre deosebire de estimările bazate pe măsurile, care sunt neapărat imprecise, ale aportului și compoziției de alimente”, a declarat el pentru Science Media Center din Londra.
Utilizând această abordare, autorii au reușit să demonstreze că tensiunea arterială sistolică a fost mai mică la participanții care consumă cele mai mari cantități de flavanoizi, comparativ cu cei care consumă cea mai mică.
Doi dintre autorii studiului sunt angajații Mars. Pe site-ul său, Mars scrie că a cercetat flavanoli de 20 de ani. Cu toate acestea, compania a declarat că, deși cacao este o sursă bogată de flavanoli, flavanolii din cacao sunt adesea distruși în timpul procesării pentru a obține ciocolata.
Efect relativ mic, dar important
Cercetătorii au descoperit că diferența de tensiune arterială între persoanele cu mai puțin de 10% din aportul de flavanol și cele cu cel mai mare 10% din aport a fost între 2 și 4 mmHg.
Acesta este un efect „relativ mic”, a spus Johnson. Cu toate acestea, rezultatele studiului arată că este modificările tensiunii sunt comparabile cu modificările tensiunii arteriale observate la persoanele care urmează dieta mediteraneană sau abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH) sau reducerea moderată a aportului de sare, potrivit CNN.
Studiul nu a găsit o legătură între aportul de flavanol și riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, și nici nu a existat o legătură cu mortalitatea - fie din cauza bolilor cardiovasculare, fie din orice altă cauză.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.