Alimentele care îți reduc anxietatea. Ce impact are alimentația asupra stării de anxietate

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Alimentele care iti reduc anxietatea Foto: Freepik @ Drazen Zigic
Alimentele care iti reduc anxietatea Foto: Freepik @ Drazen Zigic

Descoperă ce rol au alimentele și băuturile asupra stării de spirit, mai implicit asupra anxietății și ce alimente reduc simptomele ei.

Stresul și anxietatea pot fi reduse de alimentele și băuturile pe care le consumi. Alimente precum avocado, ouăle și portocalele pot ajuta la ameliorarea rapidă a anxietății. Diverse vitamine, minerale și antioxidanți pot ajuta la reducerea simptomelor anxietății. Portocalele, de exemplu, conțin vitamina C, un antioxidant care reduce nivelul de stres.

Alimentele și băuturile bogate în zahăr și grăsimi, de exemplu, pot exacerba sentimentele de tensiune și anxietate, așa că poate dorești să le limitezi sau să le eviti. Dacă ai probleme în ceea ce privește controlul simptomelor acasă, gândește-te să vorbești cu un profesionist care îți poate oferi cu sfaturi și opțiuni de tratament.

La fel cum ceea ce mănâncii poate ajuta cu anxietatea, și băuturile pe care le alegi pot ajuta. Unele ceaiuri, sucuri și apă sunt toate opțiuni bune de încercat.

Ceai de mușețel

O ceașcă de ceai de mușețel vă poate ajuta să vă relaxați dacă vă simțiți stresați. Mușețelul conține antioxidanți numiți flavonoizi, despre care unele cercetări au indicat că au efecte anti-anxietate. În plus, utilizarea pe termen lung a mușețelului timp de câteva săptămâni a redus simptomele tulburării de anxietate generalizată (GAD).

Vezi și: Alimentele care îți pot sabota sănătatea. Afectează inima și rinichii. Elementul cheie pe care îl conțin și este dăunător

Suc de fructe

Diferite tipuri de sucuri de fructe sunt disponibile, dar sucurile de fructe 100% pot fi benefice pentru anxietate. Cercetătorii au studiat legătura dintre consumul de sucuri de fructe 100%, anxietate, cogniție și depresie folosind date de la peste 62.000 de adulți. Au constatat că adulții care au băut sucuri de fructe au petrecut mai puțin timp în timpul lunii simțindu-se anxioși.

Avocado

Avocado are un conținut ridicat de vitamina B, care poate ajuta la reducerea anxietății atunci când este consumat în mod regulat. Alimentele bogate în vitamine B au fost legate în studii de mai puține simptome și senzații de anxietate.

Vezi și: De ce tremurăm când e frig. Care este, de fapt, rolul tremuratului

Ceai verde

Ceaiul verde are cea mai mare concentrație de teanină în comparație cu alte tipuri de ceai Teanina este un aminoacid care poate reduce stresul, induce relaxarea și luptă împotriva anxietății

Ouă

Nivelurile de dopamină și serotonină din sistemul nervos central afectează simptomele anxietății. Vitamina D, care este prezentă în gălbenușurile de ou, poate ajuta la funcționarea sistemului nervos. Potrivit unor cercetări, nivelurile ridicate de vitamina D îmbunătățesc și diminuează simptomele anxietății și depresiei.

Foto: Freepik @KamranAydinov

Apă

Este posibil să fii deja familiarizat cu alte beneficii ale consumului de apă, dar puteți adăuga reducerea stresului la lista de avantaje. Apa poate reduce anxietatea prin colaborarea cu creierul. Consumul de mai multă apă poate ajuta creierul să primească nutrienți și energie pentru o funcționare corespunzătoare.

Somon

Stresul poate crește nivelul hormonilor anxietății, inclusiv al cortizolului și al adrenalinei.

Acizii grași Omega-3, care se găsesc în somon, ajută la scăderea acestor niveluri hormonale. De exemplu, studiile au arătat că acizii omega-3 pot reduce nivelul de cortizol cu până la 33%.

Ce alimente și băuturi să eviți

În ceea ce privește anxietatea anumite alimente și băuturi pot înrăutăți starea și simptomele sale. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să limitezi consumul următoarelor alimente:

-  Alimente bogate în grăsimi

- Alimente bogate în zahăr

- Carbohidrați rafinați

- Cafeină

- Băuturi răcoritoare

- Îndulcitori artificiali

Alimente precum avocado, portocale sau stridii au fost asociate cu reducerea sentimentelor de anxietate. Băuturi precum apă și suc de fructe 100% pot fi, de asemenea, benefice în perioade de stres, potrivit Health.

Anumite alimente și băuturi, cum ar fi alimentele bogate în zahăr sau grăsimi, nu pot fi utile în caz de anxietate. De asemenea, este bine să consulți un medic psiholog dacă ai nevoie de ajutor în gestionarea stresului și anxietății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel