Alimentele care îți pot sabota sănătatea. Afectează inima și rinichii. Elementul cheie pe care îl conțin și este dăunător

Monika Baciu |
Data publicării:
sarea - FOTO: Freepik@vector_corp
sarea - FOTO: Freepik@vector_corp

Alimentele care îți pot sabota sănătatea se află în orice bucătărie. Pot duce la boli de inimă și rinichi. Conțin un ingredient cheie care este nociv.

Sunt alimente care ne fac rău fără să fim conștienți de acest lucru. Potrivit Asociației Americane a Inimii, țelina, sfecla și laptele au sodiu natural în compoziția lor, dar unele alimente, precum supele la conservă, carnea, ravioli, pastele și legumele, au sodiu adăugat pentru a le îmbunătăți gustul, a evidenția textura naturală a alimentelor sau a spori suculența acestora.

Este necesară o anumită cantitate de sodiu pentru ca organismul să funcționeze corect; totuși, conform Universității din California, San Francisco, o persoană medie are nevoie doar de aproximativ un sfert de linguriță de sare pentru a funcționa, iar dieta medie a unui american conține cinci sau mai multe lingurițe.

Consumul excesiv de sodiu poate crește tensiunea arterială și contribui la retenția de apă, ceea ce poate fi periculos în cazul bolilor precum hipertensiunea arterială, boala renală și insuficiența cardiacă. Prin urmare, ar trebui să iei în considerare de două ori înainte de a deschide o conservă de porumb sau de pui dacă suferi de aceste afecțiuni, potrivit Health Digest.

Vezi și: De ce tremurăm când e frig. Care este, de fapt, rolul tremuratului

Dieta cu conținut scăzut de sodiu în cazul hipertensiunii arteriale

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), tensiunea arterială poate varia constant. Totuși, este de dorit ca valorile tensiunii tale arteriale să fie sub 120/80 mmHg. Orice valoare mai mare poate indica faptul că ai hipertensiune arterială sau că ești expus riscului, ceea ce te predispune la un risc mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord și boli de inimă.

Hipertensiunea arterială vine în diferite stadii, dar, în esență, înseamnă că există în mod constant prea multă presiune împotriva pereților arterelor. Toată acea presiune face ca inima ta să lucreze mai mult pentru a împinge sângele prin vasele de sânge, conform Mayo Clinic.

Cauzele hipertensiunii arteriale pot fi variate. Uneori, apare odată cu înaintarea în vârstă și cu formarea de plăci care îngustează vasele. Unele persoane pot dezvolta hipertensiune arterială secundară la afecțiuni precum problemele vasculare, consumul de droguri, boala renală și apneea de somn.

Hipertensiunea arterială este cunoscută și ca "ucigaș tăcut" pentru că nu prezintă simptome decât în cazul în care tensiunea este periculos de ridicată. Cu toate acestea, câteva semne obișnuite de care să fii atent includ dificultăți de respirație, dureri de cap și sângerări nazale.

Se recomandă modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă săracă în sare și exerciții fizice, împreună cu medicamentele, dacă este necesar. Deoarece sarea crește tensiunea arterială, reducerea consumului poate ajuta la menținerea valorilor sub control.

Vezi și: Motivele incredibile pentru care trebuie să pui săpun lângă pat. Efectele pe care le are acest truc asupra somnului și nu numai

Alimente în conservă - FOTO: Freepik@MeyKitchen

Evită alimentele sărate în caz de boală renală

A fi pus pe o dietă cu conținut scăzut de sodiu face parte din tratamentul bolii cronice de rinichi, ceea ce poate elimina multe dintre alimentele preferate conservate din meniu.

Conform NKF, boala cronică de rinichi rezultă din leziuni ale rinichilor, care le afectează capacitatea de a funcționa corect, iar aproximativ două treimi dintre cazuri sunt cauzate de diabet și hipertensiune arterială.

NKF menționează că 37 de milioane de adulți au boală renală în America, iar simptomele la care trebuie să fii atent includ greață, vărsături, urinare frecventă, umflarea picioarelor, hipertensiune arterială și tulburări cognitive. Mayo Clinic afirmă că aceste simptome pot însemna că reziduurile s-au acumulat în sânge și echilibrul electroliților s-a dereglat, astfel încât organismul tău reține mai mult lichid.

Dieta este crucială pentru gestionarea bolii cronice de rinichi și prevenirea progresiei către insuficiența renală, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK). Primul pas în tratament este reducerea sării din dietă.

NIDDK recomandă un consum zilnic de sodiu de cel mult 2.300 de miligrame. Se recomandă achiziționarea de alimente proaspete și evitarea celor la conservă sau ambalate, precum și căutarea de opțiuni cu conținut scăzut de sodiu în cazul alimentelor preambalate.

De asemenea, se recomandă consumul crescut de alimente sănătoase pentru inimă și porții mai mici de proteină pentru a evita acumularea de reziduuri. Uneori, pot fi necesare medicamente pentru a reduce umflarea și tensiunea arterială.

Vezi și: Cancerul pulmonar: 8 simptome mai puțin cunoscute. Fii atent la felul în care respiri

Stai departe de sare dacă suferi de insuficiență cardiacă

Conform NHLBI, insuficiența cardiacă este cunoscută și sub numele de insuficiență cardiacă congestivă și afectează mai mult de 6 milioane de adulți în SUA. Această afecțiune apare atunci când inima ta nu funcționează corect și întâmpină dificultăți în a furniza sânge oxigenat în toate zonele corpului tău.

NHLBI menționează că insuficiența cardiacă congestivă poate afecta atât partea stângă, cât și cea dreaptă a inimii și provine dintr-o gamă de condiții medicale. De exemplu, boala coronariană sau hipertensiunea arterială pot duce la leziuni ale inimii și, în cele din urmă, la insuficiență cardiacă. Lipsa oxigenului duce la oboseală, slăbiciune și dificultăți de respirație, conform Asociației Americane a Inimii.

Insuficiența cardiacă congestivă nu are vindecare, dar există lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona simptomele și a reduce efortul asupra inimii tale.

Medline Plus afirmă că medicamentele și modificările alimentare sunt de obicei prima linie de apărare împotriva acestei afecțiuni. Se recomandă să consumi mai puțin sodiu, să renunți la fumat și să introduci gestionarea stresului în viața ta.

Activitatea fizică poate ajuta, de asemenea, organismul să elimine excesul de lichid, cu condiția să respecți recomandările medicului. Uneori, poate fi necesară intervenția chirurgicală, precum instalarea unui dispozitiv mecanic de pompare a inimii sau a unui stimulator cardiac.

Astfel, se evidențiază importanța menținerii unui aport scăzut de sodiu în dietele persoanelor cu hipertensiune arterială, iar pentru cei cu boală renală, reducerea consumului de sare este vitală pentru gestionarea afecțiunii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel