Alimentele care NU se congelează NICIODATĂ. Dacă ai făcut-o, le poți arunca
Care sunt alimentele pe care le poți congela și care sunt cele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată.
Congelarea produselor este o metodă utilizată de multe persoane și mulți cumpărăm direct alimente congelate, fie ele și semipreparate, dar fii atent, pentru că există o serie de alimente care nu trebuie congelate niciodată.
Iată câteva reguli de bază atunci când congelezi alimentele
1. Folosiți ambalaje rezistente și impermeabile. Cel mai bine ar fi să le alegeți pe cele special concepute pentru congelator. Puteți opta și pentru recipiente din aluminiu cu capac sau pentru cutii din plastic. Puneți alimentele în pachete mici, pentru a le putea congela și decongela rapid și în cantitatea necesară. Înainte de a le băga la congelator, eliminați aerul din interior, iar în cazul lichidelor lăsați suficient spațiu pentru a permite dilatarea lor. Nu umpleți prea mult pungile cu legume care urmează să fie congelate. Dacă nu va fi suficient spațiu în pungă, gheața va distruge fibrele alimentelor.
2. Notați pe pachete data la care au fost congelate. În acest fel, veți știi pe care să le consumați primele.
Ce alimente poți congela și pentru cât timp
1. Pâinea poate fi ținută la congelator până la 1 lună.
2. Cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri pot fi ținute în congelator până la 6 luni.
3. Peștele se poate congela doar dacă este foarte proaspăt. Poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni
4. Carnea, la fel ca în cazul peștelui, congelați doar carnea foarte proaspătă. Este recomandat să împachetați bucățile în mai multe straturi de ambalaj pentru a evita deshidratarea care apare la carnea care intră în contact direct cu gheața. Carnea de porc, pasăre sau vânat poate fi păstrată la congelator timp de 9 luni, iar cea de vită și miel, până la 1 an.
5. Legumele trebuie blanșate înainte de congelare. În acest fel veți distruge enzimele care duc la pierderea culorii și gustului. Legumele se pot păstra în congelator până la 1 an.
6. Fructele congelați-le doar atunci când sunt coapte, dar încă suficient de tari. Dacă aveți fructe foarte coapte, le puteți congela sub formă de piure.
7. Lactatele, untul pot rezista în congelator până la 6 luni.
8. Brânzeturile tari precum parmezanul, cheddar sau gouda, pot rezista la congelator până la 6 luni.
9. Ouăle. În acest caz se pot congela doar albușurile, timp de 5-6 luni.
Alimentele care NU se congeelază niciodată
1. Roşiile. Dacă le congelezi, își vor pierde textura, mineralele și gustul.
2. Legumele bogate în apă, precum castraveții, salata verde si ridichiile, inclusiv țelina crudă își pierd textura crocantă și aroma atunci când sunt congelate datorită conținutului ridicat de umiditate. Păstrați verdeața proaspătă de salată în sertarul mai frigider al frigiderului.
3. Avocado. Congelarea lui va face ca fructul de avocado să se strice și nu va mai putea fi consumat în siguranță.
4. Mierea. Prin congelare, aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.
5. Dressing-uri pentru salată și maioneză. Cel mai bine este să depozitați aceste articole în frigider, în caz contrar, acestea se separă și pierd aroma.
6. Salatele pe bază de maioneză nu îngheață bine și se separă și își pierd aroma.
7. Pastele fierte și orezul nu se congelează pentru că devin moi când sunt congelate și apoi decongelate.
8. Cartofii întregi, cruzi, se păstrează cel mai bine într-o pivniță de rădăcini sau într-un alt loc răcoros și uscat, în afara razelor solare directe. Cartofii au un conținut ridicat de apă și vor deveni apoși și moi atunci când sunt congelați și apoi dezghețați.
Cum se face corect decongelarea
Și decongelarea impune respectarea unor reguli:
- Cel mai indicat este ca decongelarea să fie făcută în frigider, pentru că la temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele.
- Folosește cuptorul cu microunde pentru a decongela alimente sau pune-le în apă rece la temperatura camerei. Asigură-te că apa nu intră în pachetul congelat.
- Alimentele decongelate se gătesc în maxim 24 de ore.
-
Personalitatea influențează durata vieții și riscul de deces16.12.2025, 15:14
-
Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID16.12.2025, 14:25
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
