Alimentele care sunt dăunătoare pentru fiecare parte a corpului. Responsabile de apariția a 32 de boli. Le consumăm de mai multe ori pe zi

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele ultraprocesate - FOTO: Freepik
alimentele ultraprocesate - FOTO: Freepik

Alimentele care sunt dăunătoare pentru fiecare parte a corpului și pot duce la apariția a nu mai puțin de 32 de boli le consumăm de mai multe ori pe zi. Medicii atrag atenția că acestea pot fi chiar fatale. Consumul acestor alimente crește riscul de deces cu 50%.

Alimentele care pot provoca nu mai puțin de 32 de boli le consumăm zilnic. Grav este că le oferim și copiilor. Alimentele ultra-procesate, pentru că despre acestea este vorba, sunt "dăunătoare pentru fiecare parte a corpului" și au legături cu 32 de boli.

Biscuiții, prăjiturile și dulciurile ar trebui tratate ca țigările, au afirmat cercetătorii, după ce un nou mare studiu a descoperit o legătură "convingătoare" între alimentele ultra-procesate și multiple probleme de sănătate. Alimentele ultra-procesate sunt dăunătoare pentru fiecare parte a corpului și pot chiar cauza probleme de sănătate mentală, arată un nou studiu.

Alimentele bogate în grăsimi, riscuri pentru sănătate

Cunoscute și sub numele de "UPF-uri", aceste alimente sunt de obicei mai bogate în grăsimi, zahăr și sare și conțin substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți care prelungesc durata de conservare. Cel mai recent studiu, o revizuire a 14 studii realizate în ultimii 3 ani,  a descoperit o legătură "convingătoare" între un consum ridicat de UPF-uri și rezultate de sănătate proaste, inclusiv boală cardiacă fatală.

Cercetătorii îndeamnă Guvernul să elaboreze noi strategii de sănătate pentru a reduce consumul de alimente nesănătoase, inclusiv tratând biscuiții, prăjiturile și dulciurile ca pe țigări. Studiul australian publicat în British Medical Journal a inclus 9,9 milioane de persoane, cu date despre expunerea la UPF-uri provenind din chestionare alimentare și istoricul dietetic. Echipa a evaluat evidențele ca fiind convingătoare, foarte sugestive, sugestive, slabe sau inexistente.

Vezi și: Peste 1 MILION de zile de concedii medicale în doar 1 AN. Lista celor 100 de medici care au dat cele mai multe concedii medicale. CAS Cluj, pe primul loc

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul de deces cu 50%

Pe baza unei dovezi "convingătoare", un consum mai mare de UPF-uri a fost asociat cu un risc cu 50% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2 și un risc cu 48-53% mai mare de a dezvolta anxietate. Existau, de asemenea, dovezi "foarte sugestive" că consumul mai mare de UPF-uri ar putea crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, probleme de somn și deces din cauza bolii cardiace cu 40-66%, precum și un risc cu 22% mai mare de a dezvolta depresie și un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză.

Cercetătorii au declarat că evidențele privind legătura dintre consumul de UPF-uri și "astm, sănătatea gastrointestinală, unele cancere și factori intermediari de risc cardiometabolic rămân limitate și necesită investigații suplimentare".

Vezi și: De ce să mănânci broccoli crud. 7 motive care te vor surprinde

Alimentele ultraprocesate, gustoase și provoacă dependență

Academicienii din Brazilia au declarat că "nu există motive să credem că oamenii se pot adapta pe deplin" la UPF-uri, pe care le consideră "adesea ingrediente ieftine manipulate chimic" și sunt "gustoase și atrăgătoare prin utilizarea combinațiilor de arome, culori, emulsificatori, îngroșători și alte aditivi".

Care sunt, de fapt, alimentele ultraprocesate

Alimente ultraprocesate - FOTO: Freepik@ndesoart27

Termenul "alimente ultraprocesate" provine din sistemul de clasificare a alimentelor NOVA, care a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia.

Sistemul împarte alimentele în patru categorii în funcție de cât de mult au fost procesate în timpul producției lor:

Alimente ne-procesate sau minim procesate: Aceasta include produse precum fructe, legume, lapte, pește, leguminoase, ouă, nuci și semințe care nu au adăugate ingrediente și au fost puțin alterate față de starea lor naturală.

Ingrediente procesate: Acestea includ alimentele care sunt adăugate altor alimente în loc să fie consumate singure, cum ar fi sarea, zahărul și uleiurile.

Alimente procesate: Acestea sunt alimente care sunt realizate prin combinarea alimentelor din grupele 1 și 2, care sunt modificate într-un mod pe care bucătarii amatori l-ar putea face singuri. Ele includ alimente precum gem, murături, fructe și legume conservate la conservă, pâine și brânzeturi făcute în casă.

Vezi și: Senzația de amețeală: cauze și tratament. Primele semne de care trebuie să ții cont

Alimente ultra-procesate: Alimentele ultra-procesate au în mod tipic cinci sau mai multe ingrediente. Ele includ de obicei multe aditivi și ingrediente care nu sunt utilizate în mod tipic în gătitul la domiciliu, cum ar fi conservanții, emulsificatorii, îndulcitorii și coloranții și aromele artificiale. Aceste alimente au în general o durată lungă de conservare.

Exemple de alimente ultra-procesate includ înghețată, șuncă, cârnați, chipsuri, pâine produsă în masă, cereale de mic dejun, biscuiți, băuturi răcoritoare, iaurturi aromate cu fructe, supe instant, și unele băuturi alcoolice precum whisky, gin și rom.

Alimente ne-procesate sau minim procesate: Fructe, legume, ouă, carne și cereale.Ingrediente culinare procesate: Zahăr, sare, unt, untură, uleiuri, oțet.

Alimente procesate: Pâine proaspăt făcută, neambalată, fructe și legume la conservă, nuci sărate, șuncă, bacon, pește la conservă și brânză.

Ultra-procesate: Înghețată, șuncă, cârnați, chipsuri, pâine produsă în masă, cereale de mic dejun, biscuiți, băuturi răcoritoare, iaurturi aromate cu fructe, supe instant, și unele băuturi alcoolice precum whisky, gin și rom, potrivit Bristish Heart Foundation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel