Alimentele contaminate ucid anual zeci de mii de oameni. OMS: nimeni nu ar trebui să moară când încearcă să se hrănească

Adisa Codruț |
Data publicării:
Legume  FOTO: Pixabay
Legume FOTO: Pixabay

Oficialii OMS susțin că aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de alimente contaminate. 420.000 dintre aceștia nu supraviețuiesc.

Aproximativ 600 de milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an în urma consumului de alimente contaminate, iar 420.000 mor anual din această cauză. Sunt decese care ar putea fie evitate cu eforturile tuturor, a reamintit luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, marcată în fiecare an în data de 7 iunie.

"Avem o responsabilitate colectivă pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă şi nutritivă. (...) Nimeni nu ar trebui să moară când încearcă să se hrănească", notează într-un mesaj dedicat acestei zile directorul general de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căruia copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestei probleme.

Ameliorarea siguranţei alimentelor pe care le consumăm reduce mortalitatea infantilă şi malnutriţia şi îi ajută pe copii să piardă mai puţine ore de şcoală, iar pe adulţi să-şi amelioreze productivitatea, ajutând totodată la reducerea presiunii asupra sistemelor sanitare, a subliniat Tedros. Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple.

Hrana nesigură reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană şi economie, afectând în mod disproporţionat persoane vulnerabile şi marginalizate, în special femei şi copii, migranţi şi populaţii afectate de conflicte, potrivit OMS. În fiecare an, cel puţin o persoană din zece se îmbolnăveşte după ingerarea de mâncare contaminată şi 420.000 de persoane îşi pierd viaţa, din care 125.000 sunt copii cu vârsta sub 5 ani, susține Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel