Alimentul care provoacă urinarea nocturnă. Ce boală poți avea dacă simți nevoia să urinezi pe timpul nopții

Monika Baciu |
Data publicării:
urinarea nocturna - FOTO: Freepik@EyeEM
urinarea nocturna - FOTO: Freepik@EyeEM

Urinarea nocturnă este frecvent întâlnită. Ceea ce mâncăm, dar și anumite boli pot provoca urinarea pe timpul nopții. 

Un aliment anume poate favoriza urinarea nocturnă. Vezica noastră poate reține aproximativ maximum 2 căni de urină. La fel cum ritmul nostru circadian natural determină când dormim și când ne trezim, vezica este, de asemenea, influențată de acest ciclu, conform unui studiu din 2023 publicat în Autonomic Neuroscience: Basic & Clinical, potrivit Health Digest.

Deși putem urina frecvent pe parcursul zilei, producția de urină a corpului este redusă noaptea pentru a ne asigura că avem o noapte de somn întreg, neîntrerupt. Prin urmare, unii experți teoretizează că nocturia ar putea fi o tulburare vezicală legată de ciclul circadian.

Nocturia, semn al unor probleme medicale

În unele cazuri, totuși, nocturia poate fi un simptom al unei alte afecțiuni de sănătate. Astfel de afecțiuni care au fost asociate cu nocturia includ diabetul, infecțiile tractului urinar, problemele prostatei, poliuria nocturnă și sindromul vezicii urinare hyperactive. În funcție de cauză, tratarea afecțiunii subiacente poate ajuta la reducerea urinării nocturne.

Cu toate acestea, nu toate cazurile de nocturie provin dintr-o afecțiune de sănătate. Capacitatea vezicii, consumul de lichide, dieta și medicamentele pe care le luăm pot influența toate cât de des ne găsim mergând la toaletă.

Vezi și: Cei trei S care ne afectează creierul. Vlad Ciurea: E ca un bumerang

Reducerea aportului de lichide seara, esențială

Una dintre cele mai bune modalități prin care poți ajuta la reducerea frecvenței trezirilor în timpul nopții este să reduci aportul de lichide spre sfârșitul zilei. Experții sugerează să bei mai puține lichide începând aproximativ două ore înainte de culcare.

Deoarece cofeina acționează ca un diuretic - adică stimulează producția de urină - abține-te de la băut cafea mai târziu în zi. Cu cât conținutul de cofeină este mai mare, cu atât mai multă urină poți aștepta.

De asemenea, ar trebui să limitezi consumul de alcool, în special chiar înainte de culcare. Similar cu cofeina, alcoolul crește aciditatea urinei, ceea ce poate determina mai multe călătorii la toaletă, deoarece acest lucru poate agrava mucoasa vezicii urinare.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, dacă oul fiert se decojește ușor. Ce impact are asupra sănătății

Urinarea nocturnă, asociată cu edemele picioarelor

Urinarea nocturnă - FOTO: Freepik@reewungjunerr

Urinarea nocturnă este adesea întâlnită la persoanele care se confruntă cu picioarele umflate. În timp ce această colecție de lichid va rămâne în picioare pe parcursul orelor de trezire, de îndată ce ne poziționăm orizontal în pat, acel lichid este recirculat și tensiunea arterială noastră crește. Acest lucru își determină rinichii să elimine corpul de acest exces de lichid sub formă de deșeuri.

Încearcă să mănânci mai puțină sare înainte de culcare

Făcând anumite ajustări alimentare poate ajuta, de asemenea. Acest lucru include minimizarea consumului de sare, conform constatărilor unui studiu din 2017 prezentate la Congresul Societății Europene de Urologie de la Londra. Cercetătorii au examinat peste 300 de bărbați și femei japonezi care aveau probleme de somn și, de asemenea, consumau cantități mari de sare.

În cele din urmă, dacă iei diuretice pentru o afecțiune de sănătate, discută cu medicul tău despre posibilitatea de a schimba momentul administrării dozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel