Cei trei S care ne afectează creierul. Vlad Ciurea: E ca un bumerang

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
creier - FOTO: Freepik@Arisctur@Captură YouTube@Dr. Sanador
creier - FOTO: Freepik@Arisctur@Captură YouTube@Dr. Sanador

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat care sunt cei trei S care ne afectează creierul. Pur și simplu îl devastează. Efectul este unul de bumerang, cu consecințe dramatice. Cu toții ne încadrăm în categoria celor trei S.

Medicul neurochirurg, acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, a explicat care sunt cei trei S care ne afectează creierul. Consecințele sunt dramatice. Stresul, sedentarismul și singurătatea pot avea efecte negative semnificative asupra creierului și sănătății mintale în general.

Cei trei S care trebuie eliminați

Acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea a explicat că trebuie să eliminăm stresul, sedentarismul și singurătatea dacă vrem să ne menținem sănătatea creierului. 

"Trei lucruri trebuie eliminate:

- stresul

- sedentarismul

- singurătatea.

Toate cele trei apar în societate. Pe primul loc este stresul. Faceți tot ce puteți să nu mai fiți stresați. Faceți tot ce puteți să zâmbiți. Să petreceți atât activitatea de la serviciu, cât și de acasă, în armonie. Altfel, stresul este dăunător pentru creier. Din stres decurg o serie de decizii pe care le luăm rapid și greșit. 

Din stres decurg cuvintele grele, apăsătoare. Ne fac rău. E ca un bumerang. Trebuie să evităm stresul. Trebuie să ne impunem.

Trebuie să evităm sedentarismul. Trebuie să ne ridicăm, să mergem. Mă mișc, deci exist. Statul în metrou, mașină, televizor, fotoliu, nu duce la nimic. Odată cu vârsta apare burta mai mare, osteoporoza, durerile articulare. Putem preveni prin mișcare. Plimbarea zilnică este cel mai frumos lucru. 

Al treilea lucru este singurătatea. Nu stați singuri. Luați un cățel, pisică, mergeți în grupuri de socializare. Vorbiți! Contraziceți-vă pe argumente! Asta duce la activarea creierului", a explicat acad. prof. univ. dr. Vlad Ciurea, la Digi 24. 

Obiceiuri care ne distrug creierul - FOTO: Freepik@atlascompany

Stresul duce la deteriorarea creierului

Stresul cronic poate duce la deteriorarea creierului. Este asociat cu eliberarea excesivă de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care poate afecta funcția cognitivă și poate duce la atrofierea hipocampului, o regiune a creierului implicată în memorie și învățare. De asemenea, stresul cronic poate contribui la apariția tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care la rândul lor pot afecta funcția cognitivă și sănătatea creierului.

Sedentarismul, impact negativ asupra întregii sănătății

Lipsa de activitate fizică poate avea consecințe negative asupra sănătății creierului. Exercițiile fizice regulate au fost asociate cu îmbunătățiri ale funcției cognitive și reduceri ale riscului de declin cognitiv și demență în studii. Activitatea fizică stimulează circulația sângelui în creier, sprijinind aportul de oxigen și substanțe nutritive, și poate promova creșterea neuronală și conexiunile dintre celulele creierului.

Singurătatea duce la deterioarea celulelor creierului

Izolarea socială și singurătatea pot avea un impact negativ asupra sănătății mentale și a funcției cognitive. Oamenii sunt ființe sociale și interacțiunile sociale sunt importante pentru sănătatea mintală și bunăstarea generală. Singurătatea cronică poate crește riscul de depresie, anxietate și alte tulburări de sănătate mintală, care pot afecta funcția cognitivă și sănătatea creierului în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel