An școlar 2020-2021. Medic de familie: Am fost obișnuiți să păcălim! Nu avem cultura prevenirii transmiterii bolilor infecțioase

Dana Lascu |
Data publicării:
Elev, coronavirus, școală
Elev, coronavirus, școală

Cu puțin înainte de noul an școlar, medicul de familie Mihaela Pop spune că e cazul să privim și să acceptăm realitatea: nu știm cum să ne protejăm și să-i protejăm pe cei din jur când vine vorba de boli infecțioase. Dar e cazul să învățăm!

În prag de nou an școlar 2020-2021, dr Mihaela Pop, cunoscut medic de familie, arată crunta realitate pe care ne e atât de greu să o acceptăm. 

„De ce e greu acum să pricepem cu limitarea deplasărilor, cu distanțarea, cu statul acasă în caz de boală? Pentru că ani de zile am fost obișnuiți să ne dăm după vișin, să păcălim, să tragem în piept pe cei din jur.

Am avut pacienți cu herpes zoster care n-au vrut concediu medical că „se supără șefu'”. Și au mers la serviciu și au mai dat și altora.

Am avut pacienți cu rubeolă care au mers la serviciu, unde erau și femei gravide; n-au venit la cabinet, că au zis că e intoxicație.

Ani la rând am avut discuții cu cadrele didactice, la fiecare început de an școlar, din cauza păduchilor. Eu le spuneam să nu primească elevii cu păduchi în școală, ei se ofuscau, că se supără părinții.

Tot sezonul rece îmi tocau creierii că sunt clasele pline de copii care tușesc și-s plini de muci, dar continuau să-i primească-n școală.

Nu avem cultura prevenirii transmiterii bolilor infecțioase. Suntem obișnuiți să mergem la farmacie, să luăm un antibiotic și să ne tratăm singuri. Dar, neapărat cu un antibiotic. Și să continuăm să mergem în colectivitate. Fără să ne intereseze ce se întâmplă cu ceilalți dacă vin în contact cu noi.

E bine, zic, să responsabilizăm părinții, să facă ei, acasă, triajul epidemiologic al propriilor copii, să judece ei dacă e sau nu e bine să trimită copilul la școală. Deci: febra, tuse, respirație îngreunată, dureri de cap, dureri de mușchi, frisoane, transpirații, diaree, erupții, amețeli, ganglioni măriți, dureri în gât, vărsături, sunt, toate, semne de boli infecțioase. Atât adulții, cât și copiii nu mai trebuie să meargă în colectivitate!

În asemenea situații se ia legătură TELEFONIC cu medicul de familie și se decide conduita de urmat. Sau, dacă medicul de familie vi se pare prea prost pentru a-l consulta, sunați la 112. Dar nu ieșiți aiurea, să împrăștiați boală, indiferent ce-ar fi ea!” a punctat dr Mihaela Pop, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel