Anemie, ești anemic și nu știi? Iată simptomele

Dana Lascu |
Data publicării:
Simptome
Simptome

Anemia se dezvoltă atunci când nu aveți suficiente celule roșii sanguine robuste și sănătoase pentru a transporta oxigen în întregul corp. Celulele sanguine ar putea să nu aibă hemoglobină suficientă, proteina care dă sângelui culoarea roșie. Iată ce o provoacă, ce simptome dă o anemie, cum poți să o eviți și prin ce teste poți afla dacă o ai. 

Anemia afectează aproximativ 7% din populația SUA și este mai frecventă la femeile în vârstă fertilă, la vârstnici, la femeile de culoare și la cele hispanice.

Simptome

Dacă sunteți adesea obosit, chiar dacă ați dormit bine sau dacă vă lipsește energia pentru activități normale, este posibil să aveți anemie. Poate fi o cauză fundamentală a problemelor de memorie sau de dispoziție. Sunt cazuri în care anemia nu dă siptome. Însă, atuci când există, simptomele variază de la cele ușoare până la cele care amenință viața și pot include:

- Slăbiciune,

- Ameţeală,

- Piele palidă,

- Durere de cap,

- Amorțeală sau răceală în mâini și picioare,

- Temperatură scăzută a corpului.

Simptome legate de inimă

Persoanele cu anemie au mai puțin oxigen în sânge, ceea ce înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa oxigen suficient pentru organele din corp. Simptomele cardiace includ aritmie (un ritm cardiac anormal), dificultăți de respirație și dureri în piept, notează experții de la WebMD.com.

Anemia la copii

Mulți copii preșcolari sunt anemici, cel mai adesea pentru că nu au suficient fier în dieta lor. Persoanele care suferă de anemie cu deficiență de fier pot simți nevoia de a mânca lucruri inadecvate, cum ar fi murdărie, lut, gheață sau amidon, un comportament numit sindromul pica. Pediatrii testează, de obicei, toți copiii pentru anemie la 12 luni. Făra tratament, un caz sever de anemie ar putea afecta permanent dezvoltarea creierului copilului.

Factorii de risc pentru anemie

Femeile și persoanele cu boli cronice prezintă cel mai mare risc de anemie. Când femeile pierd sânge în perioadele grele de menstruație, ele pot deveni anemice. Sarcina provoacă, de asemenea, modificări ale volumului sângelui femeii, care poate duce la anemie. Bolile cronice, cum ar fi boala renală, pot afecta capacitatea organismului de a produce celule roșii pentru sânge. O dietă scăzută în fier, folați (acid folic) sau vitamina B12, crește riscul. Și unele tipuri de anemie sunt ereditare.

Adolescenți și anemie

Dacă adolescentul este adesea obosit, anemia ar putea fi o cauză. Adolescenții sunt expuși riscului de anemie cu deficiență de fier datorită creșterii lor bruște din această perioadă de vârstă. Fetele adolescente, de asemenea, sunt mai predispuse la anemie din cauza declanșării perioadelor lor menstruale.

Cauză: Aport redus de fier

O dietă care are un conținut scăzut de fier poate cauza anemie. Fierul din plante nu este absorbit la fel de bine precum fierul din carnea roșie. Afecțiunile digestive, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă sau chiar intervenția chirurgicală by-pass gastrică, pot interfera cu absorbția fierului. Și unele alimente și medicamente pot împiedica absorbția fierului atunci când sunt luate cu alimente bogate în fier. Ele includ:

- Lactate,

- Alte alimente bogate în calciu,

- Suplimente de calciu,

- Antiacidele,

- Cafea,

- Ceai.

Cauză: Deficit de vitamine

Organismul are nevoie atât de vitamina B12, cât și de acid folic pentru a produce celulele roșii din sânge. O dieta prea scăzută în aceste vitamine poate provoca uneori anemie. O tulburare autoimună sau o problemă digestivă poate, de asemenea, împiedica organismul să absoarbă suficient B12. Alimentele bogate în aceste vitamine și cerealele fortificate pentru micul dejun sunt surse bune de B-12. Folatul se găsește în legume cu frunze verzi, fructe, fasole uscată și mazăre, și se adaugă la pâine, paste și cereale sub formă de acid folic.

Cauză: Boală

Afecțiunile cronice sau infecțiile pot determina organismul să producă mai puține celule roșii pentru sânge. Aceasta poate duce la o scădere ușoară a nivelului de hemoglobină. Dacă aveți o pierdere semnificativă de sânge, puteți dezvolta anemie cu deficit de fier. Și unele medicamente și tratamente medicale vă pot pune, de asemenea, în pericol de anemie. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vedea dacă aveți nevoie de un aport suplimentar de fier sau de alte vitamine și minerale.

Cauza: Anemia aplastică

Anemia aplastică este o tulburare rară în care măduva osoasă nu produce suficient sânge pentru a furniza organismului. Aceasta afectează doar aproximativ două milioane de oameni. Poate fi cauzată de doze mari de radiații, de anumite expuneri chimice, de viruși sau de o tulburare autoimună în care corpul tău atacă măduva osoasă. Unele cazuri sunt moștenite. În cazurile severe, oamenii au nevoie de transfuzii de sânge sau chiar de transplant de măduvă osoasă.

Cauza: Pierderea de sânge

Pierderea prea multor celule roșii este o cauză comună a anemiei. Menstruații puternice, ulcere, leziuni sau intervenții chirurgicale, astfel de evenimente pot provoca o pierdere suficientă de sânge pentru a duce la anemie cu deficiență de fier. Femeile care au perioade menstruale dificile trebuie testate pentru anemie.

Cauza: Mecanica defectuoasă a celulelor sanguine

Tulburările moștenite genetic pot afecta producerea de celule roșii din sânge. Talasemia determină organismul să producă mai puține celule roșii sanguine sănătoase și mai puțină hemoglobină - și poate fi tratată cu transfuzii de sânge, precum și cu alte tratamente. La persoanele cu anemie hemolitică, celulele roșii sunt distruse și eliminate din sânge prea repede.

Anemia celulelor seceră - siclemia

Anemia celulelor seceră (sau siclemia) este o tulburare moștenită în care organismul produce o formă anormală de hemoglobină. Acest lucru face ca celulele roșii sanguine să se schimbe de la o formă rotundă până la una de seceră și să se blocheze împreună. Acest lucru poate face dificil pentru ele să treacă prin vasele de sânge, prducând durere și deteriorarea țesuturilor corpului. De asemenea, celulele roșii din sânge mor mai repede decât cele normale. În S.U.A., anemia cu seceră este mai frecventă printre afro-americani și hispanici.

Diagnostic: Numărarea celulelor sângelui

Un test complet de sânge va verifica nivelurile de globule roșii, globule albe, trombocite și hemoglobină. De asemenea, va verifica alți factori, cum ar fi dimensiunea medie, variabilitatea dimensiunii, volumului și concentrația de hemoglobină a celulelor roșii din sânge. Dacă aveți anemie cu deficit de fier, celulele roșii din sânge pot fi mai mici decât în mod normal. De asemenea, medicul vă poate întreba despre simptomele, medicamentele pe care le luați și istoricul familiei.

Diagnostic: Alte teste de sânge

Dacă numărul total de celule din sânge arată că aveți anemie, este posibil să aveți nevoie teste suplimentare. Celulele sanguine pot fi verificate pentru un aspect anormal. Electroforeza hemoglobinei detectează tipul de hemoglobină din sângele dumneavoastră. Numărul de reticulocite (sau eritrocite imature anucleate formate în măduva hematogenă) arată cât de repede măduva osoasă produce noi celule roșii pentru sânge. Analizele de fier pot fi recomandate pentru a măsura stocurile de fier din corpul dumneavoastră, precum și nivelurile de fier din sângele dumneavoastră.

Diagnostic: Testul măduvei osoase

Dacă organismul dumneavoastră produce prea puține sau prea multe celule sanguine sau dacă structura acestora pare anormală, este posibil să aveți nevoie de un test de măduvă osoasă. Măduva osoasă, țesutul spongios din oase, conține celule stem care se transformă în celule sanguine. Medicul va preleva un mic eșantion de măduvă osoasă cu ajutorul unui ac. Procedura durează aproximativ 30 de minute și va provoca o durere.

Tratament

Tratamentul pentru astfel de afecțiuni îl stabilește medicul!

Prevenirea anemiei

Puteți preveni unele tipuri de anemie cu o dietă sănătoasă. Alimentele care conțin fier includ carne slabă roșie, ficat, pește, tofu, linte și fasole, legume cu frunze verzi și fructe uscate. De asemenea, mâncați alimente cu vitamina B12 și acid folic, cum ar fi ouăle și produsele lactate, spanacul și bananele. Multe feluri pâine, cereale și alte alimente sunt fortificate cu toate cele trei substanțe nutritive cheie: fier, B12 și acid folic. Vitamina C, care se găsește în citrice, alte fructe și legume, vă va ajuta organismul să absoarbă fierul.

Aportul prea mare de fier

O cantitate prea mare de fier poate cauza probleme grave. Supraîncărcarea cu fier poate fi un rezultat al transfuziei sanguine repetate sau al unei stări moștenite, dar și luarea suplimentelor cu fier este riscantă. Multe simptome ale excesului de fier au ca efect depunerea acestuia în organe și provoacă probleme în ficat, inimă și pancreas. Nivelurile de fier se pot regla prin flebotomie (eliminarea sângelui) sau cu ajutorul unor medicamente.

A trăi cu anemie

Tratând anemia și menținerea unei diete sănătoase vă poate oferi mai multă energie și vă poate îmbunătăți viața. Majoritatea oamenilor își pot gestiona anemia printr-o dietă sănătoasă și, la recomandarea medicului, cu suplimente de fier sau vitamine, în cazul în care acesta constată că sunt deficienți în unul dintre principalele substanțe nutritive. Dacă aveți o boală cronică, atunci o bună gestiune a stării dumneavoastră vă va ajuta să preveniți sau să gestionați anemia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel