Antibiotic natural, care distruge bacterii rezistente la medicamente

Antibiotice
Antibiotice

Un antibiotic derivat din insecte poate distruge membrana protectoare a unora dintre cele mai răspândite bacterii rezistente la medicamente, arată noi cercetări. Acest lucru ar putea deschide calea pentru o nouă clasă de antibiotice care ar putea contribui la rezolvarea crizei actuale de rezistență la medicamente.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a chestionat o jumătate de milion de oameni și a constatat că cele mai frecvente cinci bacterii rezistente la medicamente sunt: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae și Salmonella. Găsirea unor noi modalități de distrugere a bacteriilor gram-negative este o provocare majoră, având în vedere criza instalată la nivel mondial cu privire la rezistența antimicrobiană.

Thanatin atacă bacteriile Gram-negative

O nouă cercetare pare să fi găsit o cale de a pătrunde în apărarea acestor bacterii. Oamenii de știință de la Universitatea din Zurich (UZH) din Elveția au descoperit că thanatin, un antibiotic natural produs de o insectă, (the spined soldier bug), poate ataca membranele externe ale bacteriilor Gram-negative.

Cercetătorii au folosit un model de E. coli și au derulat mai multe studii de legare in vitro pentru a testa dacă antibioticul se poate lega de anumite proteine numite "proteine Lpt", care creează un pod de la membrana interioară la membrana exterioară a stratului dublu care protejează bacteriile gram-negative, inclusive E-coli. Acest pod este apoi utilizat pentru a transporta moleculele LPS către partea exterioară a membranei, creând o barieră defensivă.

Analizele de laborator au constatat că thanatin blochează interacțiunile dintre proteinele care sunt necesare pentru a forma podul. Aceasta înseamnă că moleculele LPS nu pot ajunge la destinație, prevenind formarea întregii membrane exterioare de protecție asimetrice. Fără apărarea sa, bacteria cedează antibioticului.

Aceste rezultate, spun autorii, subliniază o nouă paradigmă privind acțiunea antibioticului, care vizează o rețea dinamică de proteine și interacțiuni necesare pentru asamblarea complexului Lpt în E. coli.

,,Acesta este un mecanism fără precedent de acțiune pentru un antibiotic și sugerează modalități de a dezvolta noi antibiotice care vizează patogeni periculoși”, a declarat  John A. Robinson, de la Departamentul de Chimie al UZH.

În ciuda eforturilor uriașe ale cercetătorilor și companiilor farmaceutice, s-a dovedit foarte dificil să se identifice noi obiective bacteriene pentru descoperirea antibioticelor, informează Medical News Today.

Rezultatele acestei cercetări identifică o peptidă naturală ca punct de plecare pentru dezvoltarea potențialilor candidați clinici care țintesc agenți patogeni gram-negativi.

Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 în Uniunea Europeană. În Statele Unite, rezistența la antibiotice provoacă peste 2 milioane de boli și 23.000 de decese în fiecare an. În 2015, România se situa pe locul 3 în UE privind impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotic, cu 1740 decese. Despre situația rezistenței la antimicrobiene în România puteți citi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel