Antibiotice, consum: problemă de sănătate publică predominantă. Și un studiu științific o confirmă

Florina Pop |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Consumul de antibiotice fără prescripție medicală constituie o problemă de sănătate publică predominantă, susține un studiu american.

Antibiotice, problemă. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, Texas, SUA, și Centrul pentru Inovații în Materie de Calitate, Eficacitate și Siguranță (din cadrul Departamentului de Stat pentru Veterani) au investigat prevalența utilizării antibioticelor fără prescripție medicală în S.U.A. și să afle care sunt fatorii care influențează această utilizare, informează sciencedaily. Cercetarea lor are la baza analiza a 31 de studii publicate.

Antibiotice, problemă: cum le obțin

Cercetătorii au aflat că antibioticele au fost obținute prin diverse mijloace, de la salvarea rețetelor prescrise anterior, obținerea de antibiotice de la prieteni și familie sau pe sub mână.

"Când oamenii iau antibiotice fără prescripție medicală, adesea iau medicamente inutile sau aleg un medicament sau o doză inadecvată. Această practică este asociată cu evenimente adverse evitabile și poate, de asemenea, să crească riscul de inducere a rezistenței la antibiotice. Este important să se înțeleagă cât de răspândită este folosirea antibioticului care nu este prescris de medic și factorii care contribuie la această problemă", este una din ideile subliniate de cercetători în revizuirea lor, publicată în Annals of Internal Medicine.

Antibiotice, problemă: cifre, factori

În ce privește prevalența utilizării antibioticelor fără prescripție medicală, aceasta a variat de la 1% în rândul persoanelor care vizitează o clinică până la 66% printre lucrătorii mexicani.

Oamenii din cele 31 de studii au precizat că își fac acasă mini-depozite de antibiotice într-un procent care a variat de la 14% la 48%. Un sfert din populația unui studiu și-a exprimat intenția de a utiliza antibiotice fără prescripție medicală.

Motivele care conduc la folosirea de antibiotice fără rețetă includ lipsa accesului la asigurări sau îngrijiri medicale, costul unei vizite de medic sau al unei rețete, jenă în căutarea unei îngrijiri pentru o infecție cu transmitere sexuală, imposibilitatea de a obține timp liber de muncă pentru a se trata etc.

Cercetătorii subliniază că sunt necesare investigații suplimentare la studiul lor ca să cuantifice utilizarea antibioticelor fără prescripție medicală și să analizeze potențialii factori care contribuie la practicile nesigure.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel