Anxietatea, ce efecte are asupra sănătății fizice și psihice

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Cei care suferă de tulburări de anxietate prezintă un risc mai mare de a dezvolta numeroase afecțiuni de sănătate cu simptome severe.

 

Unele stări de anxietate pot fi benefice pentru sănătatea noastră, ajutându-ne să realizăm sarcini dificile și să ne protejăm de pericol. Anxietatea cronică poate fi însă în detrimentul calității vieții, mai ales dacă s-a ajuns la un punct în care nu putem funcționa normal, notează University Health News.

Cei care suferă de tulburări de anxietate prezintă un risc mai mare de a dezvolta numeroase afecțiuni de sănătate cu simptome severe, inclusiv boli de inimă și tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

A fi neliniștit poate duce la demență

Un studiu efectuat pe 13.000 de persoane în anii 40-80 au descoperit că cei care suferă de simptome de anxietate și depresie aveau o șansă mai mare de 20% să dezvolte demență decât cei care nu sufereau de aceste boli. Acest risc a crescut până la 70 la sută pentru persoanele care au fost diagnosticate cu depresie mai târziu în viață, după cum se menționează în Arhivele de Psihiatrie Generală (mai 2012).

Astmul poate provoca anxietate - și vice versa

Un studiu realizat pe mai mult de 45.000 de oameni a descoperit că astmul a fost un factor de risc major pentru anxietate. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că a fi anxios poate provoca astm, potrivit Journal of Affective Disorders (1 ianuarie 2016). Alte cercetări raportate în Analele Alergiei, Astmului și Imunologiei (noiembrie 2015) au descoperit că 36,9 la sută dintre astmatici care au participat la un studiu au avut, de asemenea, anxietate. Ambele boli pot fi de vină una pentru cealaltă. Nu este surprinzător, într-adevăr. După cum știe orice astmatic, lupta pentru a respira (sau gândul de a se lupta să respire) poate provoca stres, îngrijorare și panică.

Boli de inimă

De asemenea, anxietatea îți poate afecta sănătatea cardiovasculară. Sentimentele de anxietate pot crește ritmul cardiac și pot crește tensiunea arterială, printre alte simptome care pot avea un impact asupra inimii.

Apoi, nu este șocant faptul că numeroase studii au găsit o legătură între anxietate și riscul crescut de boli cardiovasculare. Un astfel de studiu, după cum a fost raportat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie din septembrie 2013, a examinat veteranii din Vietnam și a constatat că cei care suferă de PTSD aveau mai mult de două ori mai multe șanse să sufere de boli coronariene decât cei care nu au tulburarea.

Un alt studiu asupra femeilor aflate în postmenopauză a descoperit că cei cu istoric de atac de panică au avut de patru ori mai multe șanse să dezvolte boli de inimă. De asemenea, aveau un risc de trei ori mai mare de a suferi un AVC.

Aceasta nu înseamnă că un atac de panică poate provoca un atac de cord; aceasta înseamnă doar că femeile care suferă de atacuri de panică prezintă un risc mai mare, conform rezultatelor studiului publicate în Arhivele de Psihiatrie Generală (octombrie 2007).

Iată câteva dintre condițiile agravate de anxietate:

Depresia și alte tulburări de sănătate mintală
Abuz de substante
Dificultăți de somn
Probleme digestive și intestinale
Dureri de cap
Durere cronică
Izolare sociala
Probleme la școală, muncă și viață în general
Calitatea vieții
Risc de sinucidere

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel