Aplicație EKG a Apple, utilă sau va duce la supradiagnosticare?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (US Food and Drug Administration - FDA) a aprobat, săptămâna trecută, două noi aplicații pentru ceasul Apple Watch Series 4. Medicii, însă, atrag atenția că acestea ar putea duce la o supradiagnosticare și la tratarea unor pacienți înainte ca aceștia să aibă efectiv nevoie.

Ceasul Apple Watch Series 4 include un senzor care poate face o electrocardiogramă (EKG) în 30 de secunde și îți poate arăta dacă inima bate normal sau dacă există semne de fibrilație atrială (FA). Înregistrările sunt stocate de aplicație într-un fișier PDF care poate fi distribuit medicului curant, notează medscape.com.

Cu aplicația în cauză, ceasul poate analiza, de asemenea, intermitent, ritmul cardiac și îl avertizează pe utilizator dacă detectează un ritm neregulat sau dacă ritmul cardiac depășește sau scade sub pragul specificat, se arată într-un comunicat al companiei, preluat de sursa citată.

Cea de-a doua aplicație utilizează un accelerometru și un giroscop pentru a determina și a alerta utilizatorii dacă au căzut. Dacă ceasul detectează imobilitatea timp de 60 de secunde după alertare, acesta va apela automat serviciile de urgență și va transmite locația către ambulanță.

Paznic pentru sănătate sau periculos? 

În timpul lansării aplicaților, la 12 septembrie, directorul executiv al Apple, Jeff Williams, a descris ceasul ca fiind „gardianul cel mai bun pentru sănătatea ta".

Urcând pe aceiași scenă, președintele American Heart Association, dr. Ivor J. Benjamin a declarat că pacienți raportează adesea simptome care lipsesc în timpul consultațiilor la cabinet și, astfel, capacitatea de a accesa datele aplicației de EKG „schimbă totul, în mod special atunci când se evaluează fibrilația atrială".

El a sugerat, de asemenea, că astfel de produse care oferă „cunoștințe mai profunde despre starea de sănătate" au un „mare potențial". Ele ar îmbunătăți sănătatea pacienților pe toată durata vieții și ar putea duce la evitarea unor evenimente nefericite precum accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și alte probleme grave de sănătate.

Reversul medaliei - supradiagnosticarea sau diagnosticul greșit

Redactorul-șef al Medscape, dr. Eric Topol, de la Institutul de Cercetare Scripps, La Jolla, California, a avertizat, însă, că aplicația de EKG ar putea crește rezultatele fals pozitive și ar putea detecta cazuri cu risc scăzut de fibrilație atrială care nu trebuie să fie tratate.
Pe Twitter, el a menționat, de asemenea, că în timp ce ceasul Apple înregistrează ritmul cardiac, nu măsoară și saturația oxigenului, tensiunea arterială sau chiar rata de respirație. O altă companie, însă, Fitbit, totuși, va lansa în curând un ceas care măsoară saturația oxigenului.

Doctorul electrofiziolog John Mandrola, de la Baptist Health, Louisville, Kentucky, a declarat că aplicația ar putea dice la diagnosticarea greșită din cauza unor parametri inexacți și ar putea duce la supra-tratamentul pacienților.

Dar, ca o latură pozitivă a acestui tip de aplicație, el a arătat pentru theheart.org / Medscape Cardiology că „în timp, peste o decadă sau ceva mai mult, am putea afla lucruri importante despre aritmie din toate datele acestea. De asemenea, oamenii vor învăța mai multe lucruri legate de ritmul cardiac".

Cele doua dispozitive vor „deranja cu siguranță industria de monitorizare a ritmului cardiac", a spus Mandrola.

Controlul, la mâna consumatorilor

„Dacă aveți un ceas și doriți să corelați simptomele cu un ritm cardiac, acesta va fi la fel de eficient ca un MCOT [telemetrie de ieșire cardiacă mobilă] sau un înregistrator de evenimente sau poate un Holter", a spus el, adăugând că un MCOT poate costa sute, dacă nu mii de dolari.

„Consumatorii dețin acum un mai mare control asupra propriilor informații de sănătate pentru a lua decizii mai bine informate cu privire la îngrijirile lor medicale și la cele legate de viață sănătoasă. Acest avans (tehnologic, n.r.) permite rezultate mai bune pentru sănătatea pacienților", au explicat dr. Scott Gottlieb, comisarul FDA și Jeff Shuren, directorul medical de la Centrul pentru dispozitive și radiologice, într-o declarație comună, după anunțul făcut de Apple.

Aplicația EKG poate crea, înregistra, stoca și transfera către o altă persoană informațiile legate de ritmul cardiac, „poate determina prezența fibrilației atriale sau a ritmului sinusal într-o formă de undă clasificabilă", se arată în poziția FDA. Aplicația EKG nu este recomandată celor care deja au diagnosticată fibrilație atrială sau persoanelor sub 22 de ani, notează medscape.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel