Ardeiul iute: 6 beneficii INCREDIBILE pentru SĂNĂTATE, dovedite științific

Dana Lascu |
Data publicării:
Ardeiul iute contine capsaicină. Foto: Pixabay
Ardeiul iute contine capsaicină. Foto: Pixabay

Ardeiul iute aduce numeroase beneficii pentru sănătate, s-a dovedit științific. Iată șase dintre ele:

1) Lungește viața

Un studiu, prezentat luna trecută la Sesiunile Științifice ale Asociației Americane a Inimii (link direct sursa informațiilor), și care a presupus analiza datelor dietetice de la peste 570.000 de oameni din SUA, Italia, China și Iran, a arătat că adulții care au consumat lunar cel puțin un ardei iute, uscat sau proaspăt, timp de aproape 20 de ani au obținut: 

- o reducere relativă de 26% a mortalității din cauza cardiovasculare;

- o reducere relativă de 23% a mortalității prin cancer;

- o reducere relativă de 25% a mortalității prin toate cauzele.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar cred că un anumit credit se poate datora nutrienților ardeilor și puterii lor de a combate inflamația și obezitatea. Cercetări anterioare au arătat că ardeiul iute are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei datorat capsaicinei - ceea ce conferă ardeiului iute gustul său caracteristic.

2) Accelerează metabolismul

Capsaicina joacă un rol critic la om și are multiple beneficii pentru sănătatea metabolică, în special pentru pierderea în greutate la persoanele obeze, constată un studiu din 2017 (link direct studiu). Cercetătorii spun și că în majoritatea studiilor despre ardeiul iute nu au fost observate efecte adverse la capsaicina. Ei notează, pe post de concluzie, că suplimentele dietetice de ardei iute sau chiar aditivi alimentari bazați pe ardei iute, cu dozare ideală ar putea fi benefice. 

3) Ajută la controlul durerii

Capsaicina declanșează o senzație de căldură în celulele nervoase care în mod normal strigă: „Durere!” Mesajul către creierul însă spune: „Fierbinte!” atunci când mănânci ardei iute. Acest truc de comutare a semnalului a fost folosit de secole pentru a ajuta la controlul durerii. Capsaicina, de fapt, calmează nervii, mușchii și articulațiile, arată un studiu din 2015 (link direct studiu).

4) Capsaicina calmează artrita și durerea fibromialgică

Capsaicina este super-ingredientul în multe creme, loțiuni și plasturi care provoacă căldură, pentru a elimina rapid durerea. Într-un studiu din 2002 (link direct), spre exemplu, ardeiul iute a redus la jumătate disconfortul cauzat de artrită și fibromialgie în doar câteva săptămâni. Rezultatele altor studii au fost mai puțin convingătoare, sugerând că capsaicina funcționează cel mai bine atunci când este asociată cu un alt analgezic. 

5) Luptă împotriva cancerului

În laborator, capsaicina pare să distrugă celulele legate de peste 40 de tipuri de cancer (link studiu), inclusiv cancerul colorectal (dovedit și în studiul acesta), ficat, plămâni (dovedit și în acest studiu), pancreas și leucemie. Produsul chimic picant modifică modul în care acționează unele gene legate de celulele canceroase și chiar le oprește din creștere. 

6) Colecție de vitamine și antioxidanți

Dincolo de efectele discutat, Ardeii iuți oferă avantaje majore pentru sănătate. În ceea ce privește vitamina C, au de 3 ori mai multă decât portocalele. Sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A, B și E. Unele studii sugerează că capsaicina acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja celulele și ajută la reducerea inflamației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel