Arsuri la stomac? Medicamentele care te pot ucide

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Indigestie
Indigestie

Arsurile la stomac pot fi tratate cu o serie întreagă de medicamente. Dar cercetătorii americani au constatat aceste pastile cresc riscul de deces din cauza bolilor de inimă, rinichi sau cancer la stomac.

Utilizarea extinsă a medicamentelor populare pentru tratamentul arsurilor la stomac, ulcerului și refluxului de acid a fost asociată cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, au fost cunoscute puține despre cauzele specifice de deces atribuite acestor medicamente, scrie medicalxpress.com.

Acum, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din St. Louis și Veteranii din St. Louis Health Care System a legat utilizarea pe termen lung a unor astfel de medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni (PPI) cu cazurile de boli cardiovasculare fatale, boala renală cronică și cancerul gastro-intestinal superior.

Mai mult de 15 milioane de americani au prescripții pentru IPP-uri. În plus, multe alte milioane de dolari cheltuesc pe medicamentele fără prescripție și le iau fără să fie recomandate de medic.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, că acest risc crește cu durata de utilizare a IPP, chiar și atunci când medicamentele sunt luate în doze mici. Studiul este publicat online pe 30 mai în jurnalul The BMJ.

"Admnistrarea de IPP pe parcursul mai multor luni sau ani nu este sigură și acum avem o imagine mai clară a condițiilor de sănătate asociate utilizării pe termen lung a IPP", a declarat autorul principal, dr. Ziyad Al-Aly, profesor asistent de medicină la școală de medicină. El a condus mai multe studii care asociază IPP cu boala cronică de rinichi și un risc crescut de deces.

Medicamentele, asociate cu demența sau boli cardiace

Alți cercetători au conectat, în mod independent, IPP cu probleme de sănătate, cum ar fi demența, fracturile osoase, bolile cardiace și pneumonia, printre altele.

PPI-vândute sub nume de marcă, cum ar fi Prevacid, Prilosec, Nexium și Protonix - aduc ameliorarea prin reducerea acidului gastric. PPI-urile se numără printre cele mai frecvent utilizate clase de medicamente din S.U.A.

Pentru acest studiu, cercetătorii au verificat înregistrări medicale identificate într-o bază de date administrată de Departamentul Afacerilor Veteranilor din S.U.A. Examinând datele medicale dobândite în perioada iulie 2002 - iunie 2004, cercetătorii au identificat 157.625 de persoane - majoritatea bărbaților caucazieni cu vârste de peste 65 de ani - care au primit prescripție pentru IPP și 56.842 de persoane care au primit prescripție recent pentru o altă clasă de medicamente anti-supresie cunoscut sub numele de H2 blocante. Ei au urmărit pacienții - 214,467 în total - timp de până la 10 ani.

Cercetătorii au descoperit un risc cu 17 % mai mare de deces în grupul care a luat PPI, comparativ cu grupul care a luat blocante H2. Acestea au însumat 45 de decese cauzate de utilizarea IPP pe termen lung la 1.000 de persoane. Rata mortalității pentru IPP a fost de 387 la 1.000 de persoane, iar ratele mortalității pentru blocanții H2 au fost de 342 la 1.000.

„Având în vedere milioane de oameni care iau în mod regulat IPP, acest lucru se traduce în mii de decese în fiecare an”, a declarat Al-Aly, un nefrolog si epidemiolog clinic.

Utilizarea IPP a fost asociată cu decesele cauzate de boala cardiovasculară, boala renală cronică și cancerul gastro-intestinal superior. Mai exact, 15 din 1.000 de utilizatori ai PPI au murit din cauza bolilor de inimă; 4 la 1.000 au murit din cauza unei boli renale cronice și 2 la 1.000 din cauza cancerulului de stomac.

Ratele mortalității cauzate de boli cardiovasculare au fost 88 printre grupul PPI și 73 printre grupurile cu blocanți H2. Pentru cancerul de stomac, ratele de deces au fost 6 în grupul PPI și 4 în grupul de blocanți H2.

Ratele mortalității cauzate de boli cronice de rinichi au fost 8 și 4 în grupurile PPI și respectiv blocante H2.

Medicamente fără prescripție medicală

În plus, studiul a constatat că mai mult de jumătate dintre persoanele care au luat IPP au făcut acest lucru fără o nevoie medicală, deși datele nu indicau de ce pacienților li s-a prescris IPP-uri. Dintre acești pacienți, decesele legate de IPP au fost mai frecvente, cu aproape 23 de persoane la 1.000 de persoane care au murit din cauza bolilor de inimă, aproape 5 la 1.000 de boli renale cronice și 3 de cancer de stomac.

Studiul a constatat, de asemenea, că mai mult de 80% dintre utilizatorii IPP au fost pe doze mici de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau acelea echivalente cu dozele oferite în versiuni de tip "fără rețetă ". „Acest lucru sugerează faptul că riscul nu poate fi limitat la prescrierea IPP, dar, de asemenea, poate să apară la doze fără prescripție”, a spus el.

Administrația americană pentru alimente și medicamente și-a exprimat interesul față de datele prezentate de echipa de cercetare a lui Al-Aly. "IPP-urile vândute fără rețetă ar trebui să aibă un avertisment mai clar cu privire la potențialul pentru riscuri semnificative pentru sănătate, precum și un avertisment mai clar cu privire la necesitatea de a limita durata de utilizare, în general, să nu depășească 14 zile", a spus el. „Oamenii care simt nevoia de a preia IPP-urile mai mult decât 14 zile trebuie să-și vadă medicii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel