Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse
Ce este Aspartamul, substanța care ne distruge sănătatea. Iată lista produselor care o conțin și pe care le mâncăm fără să știm cât sunt de nocive.
Medicul neurochirurug Vlad Ciurea a vorbit despre substanța aflată în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor care poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari.
Deși are un gust plăcut, zero calorii, substanța vine la pachet cu o capcană și de cele mai multe ori nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.
Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.
Este vorba despre îndulcitorul cunoscut sub numele de E951, o pulbere de culoare albă care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul.
Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând "până la epuizare și distrugere".
"Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier"
"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Ce este Aspartamul sau E951
Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, atunci când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer.
În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%).
Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.
Produsele în care găsim aspartamul sau E951
Aspartamul poate fi întâlnit în produse ca:
- băuturi carbogazoase
- diferite tipuri de dulciuri
- înghețată
- băuturi instant cu ceai și cafea
- gemuri
- conserve de fructe și legume
- conserve de pește
- muştar
- sosuri
- ketchup
- supe instant
- iaurt
- băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%
- băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice
- bere cu sau fără alcool
- cidru
- rachiuri.
Cum acționează Aspartamul când ajunge la creier
"Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.
Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.
Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător.
Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces.
Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat
Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere", informează Infocons.
Care este cantitatea maximă de Aspartam recomandată. Care sunt reacțiile adverse
Potrivit specialiștilor, cantitatea maximă zilnică permisă / corp este de 40 mg / kg.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor transmite:
- migrene
- ameţeli
- slăbirea memoriei
- dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei
- oboseală cronică
- problemele oculare
- scăderea acuităţii senzoriale precum miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Ai limba albicioasă dimineața? Ce înseamnă și cât de periculos e
Piloerecția sau de ce ai senzația că ți se ridică părul pe cap. Ce ascunde, de fapt, acest sentiment
De ce ai senzația că ți se ridică părul pe cap. Ce ascunde, de fapt, acest sentiment.
Nu ignora venele sparte. Ce se întâmplă cu picioarele tale dacă apar pete roșii sau albastre
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Mi-era rușine să spun că vreau la baie... de emoții. Ce aveam, de fapt, are un nume!
O poveste despre rușine, durere și un diagnostic despre care nu vorbește nimeni destul.
De ce te doare capul dacă nu bei cafea. Ce se întâmplă în creier când nu bei cafea
Auzul slab poate să "crească riscul de insuficienţă cardiacă"
Un studiu arată că auzul slab poate să crească riscul de insuficiență cardiacă.
Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată
Ce se întâmplă în creierul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte?
Apendicectomia pare să reducă recidivele colitei ulcerative
PFAS, substanțele cancerigene care ne otrăvesc sângele. Apa poate declanșa cancer și infertilitate
Substanțe toxice în apă. "Poluanții eterni", legați de cancer și infertilitate. Pericolul ascuns în sângele tău.
Ai gâtul înțelenit? Greșeala banală care distruge coloana cervicală în fiecare zi
Un algoritm poate descoperi atacul de cord și fracturile
Un nou algoritm a fost dezvoltat pentru identificarea riscului cardiac şi al fracturilor.
Care este diferența dintre îmbătrânire și fragilitate: una este inevitabilă, cealaltă nu. Iată ce poți face
Dieta săracă în zahăr în copilăria timpurie, asociată de reducerea riscului de boli cronice
Acest obicei previne apariția bolilor cronice, iar efectele sunt pe termen lung. Scade riscul de diabet și hipertensiune arterială.
Crezi că sforăitul e normal? Uite ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău în fiecare noapte!
De ce ți se face pielea de găină. Legătura neașteptată dintre frică, frig și emoții
Ai observat vreodată cum pielea ta se schimbă brusc atunci când simți un fior de frig, o emoție intensă sau o stare de frică?
Ce spune pielea ta despre ficat și intestin. Legătura e neașteptată
O femeie are o grupă de sânge unică în lume. Ce s-a găsit în ADN-ul ei i-a șocat
Are sângele pe care medicina nu l-a mai văzut niciodată! Niciun alt om nu o mai are! Ce au găsit cercetătorii în ADN-ul ei i-a lăsat fără cuvinte...
Tratarea durerilor de cap fără medicamente. Alternative naturale pentru combaterea durerilor de cap
Învață cum să gestionezi durerile de cap folosind soluții naturale și simple, care îți pot aduce alinare fără a recurge la medicamente.
Poți ridica degetul inelar fără să ridici și degetul mic? Uite de ce NU o poți face. De ce se mișcă DOAR împreună
Poți ridica degetul inelar fără să ridici degetul mic? Iată de ce este atât de greu.
Primul semn că ai febră. Rolul febrei în lupta organismului împotriva infecțiilor
Febra este mai mult decât o simplă creștere a temperaturii, fiind un semnal vital al sănătății organismului tău.
