Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse

Ce este Aspartamul, substanța care ne distruge sănătatea. Iată lista produselor care o conțin și pe care le mâncăm fără să știm cât sunt de nocive.
Medicul neurochirurug Vlad Ciurea a vorbit despre substanța aflată în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor care poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari.
Deși are un gust plăcut, zero calorii, substanța vine la pachet cu o capcană și de cele mai multe ori nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.
Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.
Este vorba despre îndulcitorul cunoscut sub numele de E951, o pulbere de culoare albă care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul.
Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând "până la epuizare și distrugere".
"Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier"
"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Ce este Aspartamul sau E951
Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, atunci când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer.
În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%).
Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.
Produsele în care găsim aspartamul sau E951
Aspartamul poate fi întâlnit în produse ca:
- băuturi carbogazoase
- diferite tipuri de dulciuri
- înghețată
- băuturi instant cu ceai și cafea
- gemuri
- conserve de fructe și legume
- conserve de pește
- muştar
- sosuri
- ketchup
- supe instant
- iaurt
- băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%
- băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice
- bere cu sau fără alcool
- cidru
- rachiuri.
Cum acționează Aspartamul când ajunge la creier
"Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.
Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.
Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător.
Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces.
Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat
Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere", informează Infocons.
Care este cantitatea maximă de Aspartam recomandată. Care sunt reacțiile adverse
Potrivit specialiștilor, cantitatea maximă zilnică permisă / corp este de 40 mg / kg.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor transmite:
- migrene
- ameţeli
- slăbirea memoriei
- dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei
- oboseală cronică
- problemele oculare
- scăderea acuităţii senzoriale precum miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva sărat. Semnul dur pe care ți-l dă corpul
De ce obosești după fiecare masă? Nu e doar digestia! Iată adevăratul motiv
Te simți epuizat(ă) după fiecare masă? Nu ești singur(ă)! Iată de ce.
O bacterie ascunsă în gură provoacă boli de inimă și cancer. Boala parodontală îți poate distruge tot corpul. "Fentează" sistemul imunitar
Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată
Ai dureri care nu trec? Ce este durerea neuropatică și ce o oprește. Durerea fantomă există!
Cum să faci casa mai sigură. 8 pericole ascunse în locuința ta și cum să le previi
Ce este starea de rău, de fapt? Cauzele care provoacă senzația bruscă de neliniște, disconfort, oboseală
Care este diferența dintre îmbătrânire și fragilitate: una este inevitabilă, cealaltă nu. Iată ce poți face
De ce te doare capul dacă nu bei cafea. Ce se întâmplă în creier când nu bei cafea
Știai că avem trilioane de bacterii în corp? Un detaliu te va surprinde
De ce ți se face pielea de găină. Legătura neașteptată dintre frică, frig și emoții
Ai observat vreodată cum pielea ta se schimbă brusc atunci când simți un fior de frig, o emoție intensă sau o stare de frică?
Anca Sigartău, tratamentul care i-a topit tumoarea de 8 cm în 30 de zile: Nu știam că are așa putere! Au zis că mai trăiesc 1 an
Medicii i-au spus că mai are un an de trăit, dar a făcut ceva total neașteptat și tumora a dispărut! Povestea incredibilă a Ancăi Sigartău te va lăsa fără cuvinte.
"Adorm brusc și paralizez de la o glumă. Totul a pornit de la o gripă". Suferă de o tulburare gravă de somn: Am avut comoție cerebrală de 2 ori
Operația care salvează de AVC... s-ar putea să fie inutilă pentru majoritatea pacienților. Ce arată un nou studiu
Halitoza: ce îți poate spune respirația urât mirositoare despre sănătatea ta. Când este mai mult decât un inconvenient social
Ești mereu obosit? Nu e lene! Ai putea avea ME/CFS, o boală despre care nimeni nu vorbește
Ce spune culoarea limbii despre sănătatea ta: semnele de alarmă ignorate de mulți
Poate curățenia excesivă să îți afecteze sistemul imunitar? Ipoteza igienei și implicațiile sale asupra imunității organismului
De ce se crapă colțurile gurii și cum scapi rapid de problemă
Crezi că sforăitul e normal? Uite ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău în fiecare noapte!
Toleranța la durere: conexiunea minte-corp. Tehnici care ajută creierul să perceapă durerea altfel
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce se sparg vasele de sânge în ochi. Cauza te va surprinde
Ce înseamnă dacă ți se sparge un vas de sânge în ochi? Cauza te-ar putea surprinde.