Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Aspartamul - Foto: Unsplash @HowToGym
Aspartamul - Foto: Unsplash @HowToGym

Ce este Aspartamul, substanța care ne distruge sănătatea. Iată lista produselor care o conțin și pe care le mâncăm fără să știm cât sunt de nocive. 

Medicul neurochirurug Vlad Ciurea a vorbit despre substanța aflată în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor care poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari.

Deși are un gust plăcut, zero calorii, substanța vine la pachet cu o capcană și de cele mai multe ori nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.

Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi. 

Este vorba despre îndulcitorul cunoscut sub numele de E951, o pulbere de culoare albă care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul.

Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând "până la epuizare și distrugere". 

Hepatita misterioasă, ALERTĂ mondială. Simptomele la care să fii ATENT. Medicii, despre o nouă pandemie: Mergeți la medic, URGENT

"Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier"

 

"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. 

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. 

Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.

Ce este Aspartamul sau E951

 

Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, atunci când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer.

În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%). 

Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.

Cum scapi de răceală FĂRĂ medicamente. Dulcan: Dacă reușești să faci în primele ore ASTA, pur și simplu eviți răceala

Produsele în care găsim aspartamul sau E951

Aspartamul poate fi întâlnit în produse ca:

- băuturi carbogazoase

- diferite tipuri de dulciuri

- înghețată

- băuturi instant cu ceai și cafea

- gemuri

- conserve de fructe și legume

- conserve de pește

- muştar

- sosuri

- ketchup

- supe instant

- iaurt

- băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%

- băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice

- bere cu sau fără alcool

- cidru

- rachiuri. 

Cum acționează Aspartamul când ajunge la creier

"Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare. 

Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol. 

Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător. 

Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces. 

Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat

Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere", informează Infocons.

Care este cantitatea maximă de Aspartam recomandată. Care sunt reacțiile adverse

 

Potrivit specialiștilor, cantitatea maximă zilnică permisă / corp este de 40 mg / kg.

În ceea ce privește reacțiile adverse ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor transmite:

- migrene

- ameţeli

- slăbirea memoriei

- dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei

- oboseală cronică

- problemele oculare

- scăderea acuităţii senzoriale precum miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel