AstraZeneca cere autorizație pentru vaccinul anti-COVID. Prin ce diferă de celelalte

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinare. Foto: Pixabay
Vaccinare. Foto: Pixabay

Compania farma AstraZeneca a depus documentația la Agenția Europeană a Medicamentului pentru a obține autorizație de punere pe piață a vaccinului anti-COVID produs.

Universitatea Oxford și compania AstraZeneca au depus actele la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) prin care solicită aprobarea vaccinului anti-COVID creat și punerea acestuia pe piață. Acesta este al treilea dezvoltator de vaccin care înaintează documentație la EMA.

”Acest vaccin se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna), și anume vector viral nereplicativ. Este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ. Acesta nu va fi primul vaccin care se bazează pe această tehnologie ce a fost autorizat la nivelul UE: în iulie 2020, compania Janssen a obținut autorizare condiționată pentru un vaccin cu aceeași tehnologie pentru prevenția Ebola”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, nu e exclusă o evaluare rapidă întrucât EMA a avut deja la dispoziție o parte dintre date în cadrul unui sistem de evaluare continuă.

”Acest sistem de evaluare continuă este rezultatul unor eforturi coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru a face față urgenței medicale generate de pandemia COVID-19. Astfel, EMA a putut examina, înainte de depunerea efectivă a documentației care însoțește cererea de autorizare pentru punere pe piață, o serie de informații cu privire la calitatea vaccinurilor (de exemplu informații despre compuși și despre producerea lor), dar și cu privire la rezultatele testelor de laborator. EMA a examinat, pe măsură ce au fost disponibile, și datele inițiale referitoare la eficacitatea și siguranța vaccinului, așa cum au rezultat acestea din studiile clinice”, se mai precizează în comunicat.

UE ar urma să primească 300 de milioane de doze de vaccin și opțional alte 100 de milioane de doze, conform contractului încheiat cu AstraZeneca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel