Atenție la gluten în timpul sarcinii! Iată ce problemă poate cauza copilului

Steluța Indrei / 24 sep 2018 / 14:14
Dieta fără gluten este de folos doar celor care suferă de boala celiacă sau hipersensibilitate la gluten
Dieta fără gluten este de folos doar celor care suferă de boala celiacă sau hipersensibilitate la gluten

Consumul crescut de gluten în timpul sarcinii poate favoriza apariția diabetului de tip 1 la copil, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Glutenul - o proteină care se găsește în cerealele cu spic (grâu, secară, orz, ovăz) - este aproape omniprezent în alimentația noastră, nu doar în pâine, paste, biscuiți, produse de patiserie, ci și în sosuri, mezeluri, unele iaurturi, înghețate, alimente semipreparate. 

Persoanele care au boală celiacă sau intoleranță la gluten au indicația medicală de a elimina complet glutenul. Dieta fără gluten face parte din tratamentul în sine al acestor boli.

Există însă numeroase alte studii care arată că dieta fără gluten are rezultate pozitive și în cazul bolilor autoimune. 

Iată o nouă informație privind consumul de gluten vizează perioada sarcinii. Un studiu realizat la Institutul Bartholin (Danemarca) arată că femeile însărcinate care consumă mai mult de 20 g de gluten pe zi prezintă un risc semnificativ crescut de a avea copii care mai târziu vor suferi de diabet de tip 1. 

Gluten în timpul sarcinii, fără excese!

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii danezi au analizat dosarele medicale a peste 63.529 de femei însărcinate, în perioada 1996-2002. 

În a 25-a săptămână de sarcină, participantele trebuiau să completeze un chestionar privind consumul zilnic de gluten: aportul mediu înregistrat a fost 13 grame pe zi, însă unele femei depășeau 20 de grame pe zi, în timp ce altele consumau mai puțin de 7 grame pe zi. 

După 15 ani, mai exact în 2017, cercetătorii au constatat că 247 de copii sufereau de diabet de tip 1. Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul crescut de gluten în timpul sarcinii și acest risc. Copiii ale căror mame consumau peste 20 de grame de gluten pe zi au avut un risc dublu de a suferi de diabet de tip 1 comparativ cu cei din grupul mamelor cu un consum de sub 7 grame de gluten pe zi.

Concluzia este clară: cu cât consumul de gluten în timpul sarcinii este mai mare, cu atât crește riscul de diabet de tip 1.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.25