Atitudine negativă, risc crescut de Alzheimer

Angela Sabău / 19 feb 2019 / 18:24
Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă
Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă

Atitudinea negativă față de îmbătrânire este corelată cu apariția bolii Alzheimer, arată ultimele studii.

Ultimele studii indică faptul că ar exista o legătură între atitudinea față de îmbătrânire și boala Alzheimer. O atitudine negativă, potrivit cercetătorilor, crește riscul de apariție a bolii.

Într-un studiu publicat în revista Psihologie și Îmbătrânire se arată că au fost examinați subiecți sănătoși, fără demență, care au participat la cel mai de durată studiu al îmbătrânirii - Baltimore Longitudinal Study of Aging, arată Harvard Health Publishing.

Participanții au realizat un sondaj atunci când au fost înscriși în studiu, sondaj în care au evidențiat atitudinea lor față de îmbătrânire. Ei au fost întrebați dacă au fost de acord cu afirmații negative, cum ar fi „Bătrânii sunt uitici” și „Bătrânii nu pot învăța lucruri noi”.

Creierul lor a fost examinat apoi în două moduri: scanările IRM efectuate peste 10 ani și studii postmortem asupra creierului a 74 de participanți care au murit, în medie, 20 de ani mai târziu.

Convingeri negative despre îmbătrânire, semne distincte ale bolii

Scanarile IRM au aratat ca cei care au avut mai multe convingeri negative cu privire la îmbătrânire au arătat o scadere mai mare a volumului hipocampului (o parte a creierului crucială pentru memorie), care este un indicator al bolii Alzheimer.

Studiile postmortem asupra creierului au constatat că cei cu atitudini negative mai mari, aveau mai multe plăci beta-amiloid și ghemuri (încurcături) neurofibrilare, ambele semne distinctive ale bolii.

Este încă neclar dacă anumite gânduri pot induce modificări ale creierului, dar aceste rezultate sugerează o cale pentru tratamentele viitoare de prevenire.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy