Austria renunță la vaccinarea obligatorie anti-COVID: De acum trebuie să trăim cu COVID-19. Omicron a schimbat regulile

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Austria - Foto: Freepick
Austria - Foto: Freepick

Austria a anunțat că pune capăt vaccinării obligatorii anti-COVID-19.

Guvernul Austriei a anunţat joi renunţarea completă la politica sa de vaccinare obligatorie împotriva COVID-19, după ce această măsură a fost deja suspendată în martie, la doar o lună după ce intrase în vigoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Omicron a schimbat regulile

"De acum trebuie să trăim cu COVID-19, deci vom implementa o serie de măsuri, ceea ce înseamnă sfârşitul vaccinării obligatorii", a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Johannes Rauch, într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

Acea strategie "a fost implementată într-un context epidemiologic diferit", marcat de unităţi spitaliceşti supraaglomerate, a subliniat el.

"Însă varianta Omicron a schimbat regulile", a adăugat acest ministru ecologist. "Chiar şi cei care au acceptat încă de la început să se vaccineze sunt acum reticenţi faţă de ideea de a-şi administra o nouă doză", a completat Johannes Rauch.

Legea privind vaccinarea obligatorie nu a fost considerată de o comisie de experţi "necesară", "fie din punct de vedere medical, fie constituţional", şi a creat "o profundă divizare în rândul societăţii austriece", a mai spus ministrul Sănătăţii din Austria.

Austria, amenzi între 600 de euro și 3.600 de euro


Textul de lege a intrat în vigoare pe 5 februarie, o măsură inedită în Uniunea Europeană (UE) şi care a generat o opoziţie puternică într-o parte a populaţiei Austriei, o ţară care are 9 milioane de locuitori.

Toţi rezidenţii cu vârste de peste 18 ani erau vizaţi de acea lege, cu excepţia femeilor însărcinate, a persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi a persoanelor care puteau fi exceptate de la vaccinare din motive medicale.

Controalele ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lunii martie şi ar fi trebuit să fie însoţite de amenzi care variau de la 600 de euro până la 3.600 de euro.

Austria 18.764 decese, România 65.726

 


Dar, în cele din urmă, Guvernul de la Viena a decis să suspende aplicarea legii odată cu apariţia variantei Omicron, care este mai puţin periculoasă.

"În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată", declara, atunci, Karoline Edtstadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene şi Chestiuni Constituţionale.

De altfel, legea a eşuat în a-i convinge pe austriecii care erau reticenţi faţă de vaccinarea anti-COVID-19.

În prezent, circa 62% din populaţia ţării dispune de un certificat de vaccinare valid, un procent care plasează Austria în urma multor state din Europa de Vest.

Austria a raportat peste 18.764 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, în timp ce România a raportat 65.726 de decese.

Bilanț COVID-19. Ministerul Sănătății a publicat datele pentru săptămâna 20-26 iunie 2022

 

În intervalul 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.919.461 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.18.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 262 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 638. De asemenea, la ATI, sunt internate 58 persoane. Dintre cei 58 pacienți internați la ATI, 41 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 78 sunt minori, 77 fiind internați în secții și 1 la ATI.

Până astăzi, 65.739 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

În intervalul 20.06.2022 (10:00) – 26.06.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 13 decese (7 bărbați și 6 femei).

Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 4 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 5 la categoria peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități. Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 10 nevaccinați.

Vezi datele complete AICI

Singurul lucru pe care vaccinul anti-COVID nu a reușit să-l facă. Streinu-Cercel: Există o explicație CLARĂ. Nu mai e un SECRET

 

"Până acum, vaccinurile care au fost pe piață și-au dovedit utilitatea.

În primul rând, au scăzut rata de mortalitate, a scăzut numărul de forme severe, ceea ce e foarte important.

Dar, ceea ce nu a reușit să facă vaccinul? Nu a reușit să blecheze transmiterea virusului în populație. Acest lucru nu l-a realizat și există și o explicație cât se poate de clară, pentru că vaccinul generează anticorpi de tip IGG, iar noi, la nivelul mucoaselor, ne apărăm cu IgA, cu două molecule de IgA legate.

În acest context, s-a pus problema să se facă un vaccin de administrare intra-nazală, cum este la virusul gripal, însă modalitatea de lucru cu SARS-CoV-2 este deosebit de periculoasă și vorbim despre sisteme de bio-siguranță de nivel IV, ori astfel de sisteme de siguranță biologică de nivel IV, pentru fabricarea de vaccinuri nu prea s-au făcut. Cel mult au fost de nivel III.

Și lucrul cu un virus viu, ca să-l faci virus viu atenuat, pentru a putea administra intra-nazal, este destul de complicat și costisitor. Și atunci s-a ales varianta mai scurtă, cea cu ARN mesager și virusuri purtătoare pe care le cunoșteam și rezultatele au fost cele mai care le cunoaștem, adică la ARN mesager a acoperit undeva la 90% din punct de vedere al protecției față de formele severe, iar celelalte, cu virus purtător, undeva spre 60% - 70% sau chiar mai puțin", a declarat medicul Adrian Streinu - Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Ne îndreptăm către un nou vaccin"

 

"Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier cum este vaccinul anti-gripal și în funcție de asortimentul și cum se reconfigurează acest SARS-CoV-2, vom știi în fiecare an cu ce tip de vaccin trebuie să ne vaccinăm.

Nu mai e un secret din punct de vedere al producției pe bază de ARN mesager.

Cert este că vaccinul pe care-l avem în momentul de față nu mai este de actualitate, toată lumea recunoaște aceste lucru, pentru că anticorpii pe care-i generează, nu ne apără împotriva Omicron, cea mai importantă tulpină în circulație, de care va trebui să ne protejăm", a mai spus Adrian Streinu - Cercel.

Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

 

Milioane de vieți au fost salvate datorită vaccinului anti-COVID. Vaccinarea anti COVID a fost cea mai eficientă măsură prin care s-au prevenit milioane de decese. Un studiu publicat în The Lancet arată că datorită vaccinului au fost salvate milioane de vieți.

Primul vaccin anti-COVID-19 în afara unui studiu clinic a fost administrat pe 8 decembrie 2020. Pentru a asigura echitatea globală în materie de vaccinuri, obiectivele privind vaccinurile au fost stabilite de

Cu toate acestea, din cauza deficitelor de vaccinuri, aceste obiective nu au fost atinse până la sfârșitul anului 2021.

”Un model matematic de transmitere și vaccinare împotriva COVID-19 a fost separat adecvat mortalității COVID-19 raportat și mortalității în exces de toate cauzele în 185 de țări și teritorii. Impactul programelor de vaccinare împotriva COVID-19 a fost determinat prin estimarea vieților suplimentare pierdute în cazul în care nu ar fi fost distribuite vaccinuri.

De asemenea, am estimat decesele suplimentare care ar fi fost evitate dacă obiectivele de acoperire vaccinală de 20% stabilite de COVAX și 40% stabilite de OMS ar fi fost atinse până la sfârșitul anului 2021”, notează cercetătorii.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel