AVC, boli cardiovasculare: risc mai mic cu alimentația vegetariană

Alimentația vegetariană scade riscul de accident vascular cerebral, dar și cel al tuturor bolilor cardiovasculare.
Consumul unei diete vegetariene poate scădea riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în revista Neurology.
Studiul a cuprins două grupuri de oameni din comunitățile budiste din Taiwan, unde sunt încurajate dietele vegetariene. Aproximativ 30% din cei peste 130.000 de participanți au fost vegetarieni, ceea ce înseamnă că nu au mâncat nici carne, nici pește. Vârsta lor medie a fost de 50 de ani și niciunul nu a avut un AVC anterior.
În timpul urmăririi, care a durat între șase și nouă ani, vegetarienii aveau doar aproximativ jumătate din riscul de a suferi un accident vascular cerebral față de non-vegetarieni. Acest lucru a fost valabil chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul factorii de risc cunoscuți, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut de colesterol și trigliceride și diabetul.
Constatarea adaugă sprijin suplimentar la cercetările care arată că dietele pe bază de plante ajută la protejarea împotriva tuturor tipurilor de boli cardiovasculare, remarcă specialiștii de la health.harvard.edu.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum scap de pofta de dulce
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!