AVC, boli cardiovasculare: risc mai mic cu alimentația vegetariană

Alimentația vegetariană scade riscul de accident vascular cerebral, dar și cel al tuturor bolilor cardiovasculare.
Consumul unei diete vegetariene poate scădea riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în revista Neurology.
Studiul a cuprins două grupuri de oameni din comunitățile budiste din Taiwan, unde sunt încurajate dietele vegetariene. Aproximativ 30% din cei peste 130.000 de participanți au fost vegetarieni, ceea ce înseamnă că nu au mâncat nici carne, nici pește. Vârsta lor medie a fost de 50 de ani și niciunul nu a avut un AVC anterior.
În timpul urmăririi, care a durat între șase și nouă ani, vegetarienii aveau doar aproximativ jumătate din riscul de a suferi un accident vascular cerebral față de non-vegetarieni. Acest lucru a fost valabil chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul factorii de risc cunoscuți, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut de colesterol și trigliceride și diabetul.
Constatarea adaugă sprijin suplimentar la cercetările care arată că dietele pe bază de plante ajută la protejarea împotriva tuturor tipurilor de boli cardiovasculare, remarcă specialiștii de la health.harvard.edu.
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate09.09.2025, 19:45
-
Deshidratarea, asociată cu apariția bolilor09.09.2025, 18:32
-
-
-
Cât timp e normal să dureze o răceală?09.09.2025, 10:43
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.