Bărbați: Cât de mult dorm le afectează riscul de AVC

Dana Lascu |
Data publicării:
Pastila contraceptivă pentru bărbați este mai aproape de realitate
Pastila contraceptivă pentru bărbați este mai aproape de realitate

Bărbați, atenție la cât dormiți! Prea mult sau prea puțin somn poate afecta riscul de AVC (accident vascular cerebral). Contează și rasa bărbatului, spun cercetătorii.

Bărbați, atenție la cât dormiți! Prea mult sau prea puțin somn poate afecta riscul de AVC (accident vascular cerebral). În plus, contează și rasa bărbatului, spun cercetătorii americani.

Aceste rezultate sugerează că durata de somn, timpul mai scurt sau mai lung, poate avea consecințe diferite pentru oameni, în funcție de rasă și sex”, a spus Virginia Howard, de la Universitatea din Alabama, la Birmingham, autorul unui studiu publicat în jornalul Neurology.

Aceste rezultate sugereaza ca durata de somn scurt si lung poate avea consecinte diferite pentru oameni”, a continuat ea.

Bărbații albi care dorm mai mult, în pericol

Somnul scurt a fost definit ca șase ore sau mai puțin, iar un somn lung a fost de nouă sau mai multe ore.

Cercetătorii au analizat aproape 17.000 de americani albi și afroamericani, cu vârsta medie de 64 ani, fără istoric de accident vascular cerebral. În timpul unei urmăriri medii de șase ani, au fost înregistrate un număr de 460 de AVC – uri, între care 172 la negri și 288 la bărbații albi. Afroamericanii au reprezentat 37% dintre participanți.

Bărbații negri care au dormit noaptea mai puțin de șase ore au avut risc cu 80% mai mic să aibă un AVC decât cei care dormit un timp mediu.

Bărbații albi care au dormit nouă sau mai multe ore pe noapte au avut un risc de accident vascular cerebral cu 70% mai mare decât cei care au avut odihnă medie (7-8 ore de somn pe noapte).

E important controlăm cât dormim

Cantitatea de somn nu a avut niciun efect asupra riscului de accident vascular cerebral pentru femeile negre sau albe, potrivit studiului. În analiza lor, cercetatorii au ajustat datele pentru alți factori de risc ai accidentului vascular cerebral, cum ar fi fumatul, diabetul și bolile de inimă. Cu toate acestea, studiul nu a dovedit o relație directă cauză-efect, subliniază cercetătorii. 

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mecanismele care stau la baza acestor relații", a declarat Howard într-un material de presă dar publicității de jurnalul Neurology.

Între timp, acest lucru subliniază cât de important este să monitorizăm mai bine și să controlăm factorii de risc cardiovascular la persoanele de la vârstă medie până la în vârstă care dorm prea mult", a conchis ea.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel