Bărbații, mai expuși la atacul de cord decât femeile. Explicații

Angela Sabău / 21 Martie 2019 / 10:41
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente

Bărbații sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord decât femeile. Experții încă nu au găsit explicația, iar ultimele date obținute infirmă teoria conform căreia hormonii feminini le-ar proteja, doamnelor, inima.

Experții încă nu știu sigur de ce atacurile de cord sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Dar diferentele dintre factorii de risc (cum ar fi colesterolul ridicat) nu explică contrastul, potrivit ultimelor cercetări în domeniu.

Un studiu ce a inclus aproape 34.000 de persoane (dintre care aproximativ jumatate erau femei) din Norvegia, care au avut un atac de cord între 1979 și 2012 a fost dat publicității rcent. Cercetătorii au descoperit că de-a lungul vieții, bărbații aveau de două ori mai multe șanse decât femeile să aibă un atac de cord.

Hormonii feminini nu explică riscul scăzut de atac de cord la femei

Acest risc crescut a persistat chiar și după ce femeile au avut factori de risc tradiționali pentru bolile de inimă, incluzând colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, indicele de masă corporală și activitatea fizică.

Studiile anterioare au sugerat că nivelul hormonilor naturali ai femeilor ar putea proteja împotriva bolilor de inimă înainte de menopauză, când nivelul hormonilor scade. Cu toate acestea, riscul de infarct miocardic s-a schimbat doar ușor, pe măsura ce femeile au trecut prin menopauză, ceea ce a făcut imposibil ca nivelele hormonale feminine să explice aceste constatări, spun autorii.

Raportul lor a fost publicat de JAMA Internal Medicine.

 

Articolul original poate fi găsit AICI.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy