Bărbații, mai expuși la atacul de cord decât femeile. Explicații

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente

Bărbații sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord decât femeile. Experții încă nu au găsit explicația, iar ultimele date obținute infirmă teoria conform căreia hormonii feminini le-ar proteja, doamnelor, inima.

Experții încă nu știu sigur de ce atacurile de cord sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Dar diferentele dintre factorii de risc (cum ar fi colesterolul ridicat) nu explică contrastul, potrivit ultimelor cercetări în domeniu.

Un studiu ce a inclus aproape 34.000 de persoane (dintre care aproximativ jumatate erau femei) din Norvegia, care au avut un atac de cord între 1979 și 2012 a fost dat publicității rcent. Cercetătorii au descoperit că de-a lungul vieții, bărbații aveau de două ori mai multe șanse decât femeile să aibă un atac de cord.

Hormonii feminini nu explică riscul scăzut de atac de cord la femei

Acest risc crescut a persistat chiar și după ce femeile au avut factori de risc tradiționali pentru bolile de inimă, incluzând colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, indicele de masă corporală și activitatea fizică.

Studiile anterioare au sugerat că nivelul hormonilor naturali ai femeilor ar putea proteja împotriva bolilor de inimă înainte de menopauză, când nivelul hormonilor scade. Cu toate acestea, riscul de infarct miocardic s-a schimbat doar ușor, pe măsura ce femeile au trecut prin menopauză, ceea ce a făcut imposibil ca nivelele hormonale feminine să explice aceste constatări, spun autorii.

Raportul lor a fost publicat de JAMA Internal Medicine.

 

Articolul original poate fi găsit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel