Băutura fermentată, cu efect asupra E.coli. Poate fi consumată și de femeile însărcinate. Ce alte beneficii mai are
Băutura poate fi consumată atât iarna, cât și vara. Are un gust specific, plăcut, cu efect și asupra sistemului nervos.
Braga este o băutură groasă, fermentată din malț, produsă de cele mai multe ori din mei, însă sunt zone în care se poate obține și din porumb sau grâu. Braga are un gust subtil acrișor, picant și un conținut foarte scăzut de alcool.
Întâlnită cel mai des în țările din Europa de Est și Orientul Mijlociu, precum Turcia, Kazahstan, Bulgaria și România, braga este o băutură populară de iarnă care seamănă cu lichiorul de ouă, dar o putem găsi și în sezonul cald, când ne oferă pe lângă conținutul de nutrienți și hidratarea de care avem nevoie.
Braga, beneficii pentru sănătate
Pe lângă gustul său delicios, braga este o doză de sănătate cu multe beneficii.
Conținutul de acid lactic, grăsimi, calciu, carbohidrați și nutrienți din bragă conduce la creșterea consistenței organoleptice și a digestibilității la fermentare.
Este o băutură sănătoasă și contribuie, de asemenea, la nutriția umană, stimulează sistemul imunitar și scade nivelul colesterolului. Braga conține vitamina A, B1, B2 și B6, nicotinamidă, calciu, fier, fosfor, zinc, sodiu, beta-glucan și fibre dietetice, arată un studiu realizat asupra bragăi, notează Science Direct. În plus, braga are o activitate inhibitoare a enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a regla tensiunea arterială.
Creșterea bacteriilor de acid lactic contribuie la creșterea concentrației de acizi grași liberi cu lanț scurt, , exprimată în principal prin acid acetic, care permite substanței să obțină aroma sa caracteristică și reduce creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa și Enterococcus faecalis, și poate include posibili lactobacili ca probiotice.
Braga este eficientă asupra sistemului digestiv cu proprietățile sale peptice. În plus, ca sursă de vitamine, este o băutură ideală pentru cei care consumă multă energie în timpul zilei.
De asemenea, este recomandată femeilor însărcinate sau celor care au născut de curând, datorită proprietăților sale lactogene.
Este foarte eficient în tratamentul infecțiilor gâtului și ca regulator intestinal, datorită proprietăților sale antimicrobiene.
Astfel, două pahare de bragă pot asigura cu succes aportul zilnic de vitamine B al unui adult.
Dacă peste o cană de bragă mai groasă puneți și o mână de năut prăjit, puteți obține o masă sățioasă.
Gustul și mirosul plăcut al brăgii, precum și substanțele pe care le conține au efecte pozitive asupra sistemului nervos, având apacitatea de a calma sistemul nervos, epuizat și obosit din diverse motive, arată TRDergisi.
Meiul, conținut nutrițional
Meiul este un grup de boabe de cereale care aparțin familiei Poaceae, cunoscută sub numele de familia gramineelor.
Este consumat pe scară largă în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Deși poate arăta ca o sămânță, profilul nutrițional al meiului este similar cu cel al sorgului și al altor cereale.
Meiul a câștigat popularitate în Occident deoarece nu conține gluten și se mândrește cu un conținut ridicat de proteine, fibre și antioxidanți
La fel ca majoritatea cerealelor, boabele de mei sunt boabe cu amidon - ceea ce înseamnă că sunt bogate în carbohidrați. În mod notabil, acestea conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale.
O cană (174 de grame) de mei fiert conține:
- Calorii: 207
- Carbohidrați: 41 de grame
- Fibre: 2,2 grame
- Proteine: 6 grame
- Grăsimi: 1,7 grame
- Fosfor: 25% din doza zilnică (DZ)
- Magneziu: 19% din DZ
- Folat: 8% din DZ
- Fier: 6% din VD
Meiul furnizează mai mulți aminoacizi esențiali decât majoritatea celorlalte cereale. Acești compuși sunt componentele de bază ale proteinelor.
Mai mult, meiul are cel mai mare conținut de calciu dintre toate cerealele, furnizând 13% din doza zilnică la o ceașcă gătită (100 de grame), arată Healthline.
Meiul, beneficii
Meiul este bogat în nutrienți și compuși vegetali, astfel că poate oferi multiple beneficii pentru sănătate.
Bogat în antioxidanți
Meiul este bogat în compuși fenolici, în special acid ferulic și catechine.
Aceste molecule acționează ca antioxidanți pentru a vă proteja organismul de stresul oxidativ dăunător.
Studiile la șoareci leagă acidul ferulic de vindecarea rapidă a rănilor, de protecția pielii și de proprietățile antiinflamatorii.
De asemenea, catechinele se leagă de metalele grele din fluxul sanguin pentru a preveni otrăvirea cu metale.
Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Meiul este bogat în fibre și polizaharide non-amidonoase, două tipuri de carbohidrați nedigerabili care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, această cereală are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să vă crească nivelul de zahăr din sânge.
Poate ajuta la scăderea colesterolului
Meiul conține fibre solubile, care produc o substanță vâscoasă în intestin. La rândul său, aceasta reține grăsimile și ajută la reducerea nivelului de colesterol, deci și ra reducerea riscului de boli de inimă.
Indicat în dieta fără gluten
Meiul este o cereală fără gluten, ceea ce o face o alegere potrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau pentru cei care urmează o dietă fără gluten.
Glutenul este o proteină care apare în mod natural în cereale precum grâul, orzul și secara.
Persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten non-celiacă trebuie să îl evite, deoarece declanșează simptome digestive dăunătoare, cum ar fi diareea și malabsorbția nutrienților, mai arată sursa menționată.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.

