Demența cu corpi Lewy: cauze, simptome și diagnostic. Halucinațiile vizuale, printre primele semne ale bolii, afectează 80% dintre pacienți

Sonia Baciu |
Data publicării:
dementa cu corpi Lewy. FOTO: Freepik
dementa cu corpi Lewy. FOTO: Freepik

Demența cu corpi Lewy este a treia cea mai frecventă formă de demență după boala Alzheimer și demența vasculară. La nivel mondial, peste 55 de milioane de adulți în vârstă trăiesc cu demență, iar estimările nu sunt deloc încurajatoare.

Demența este o boală neurodegenerativă, asociată cu persoanele în vârstă, însă poate să apară și la adulții mai tineri.

În prezent, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență, iar estimările nu sunt deloc îmbucurătoare. Astfel, până la finalul deceniului se așteaptă ca numărul acestora să crească până la 78 de milioane, iar până în 2050, numărul să ajungă la 139 de milioane de persoane, potrivit datelor Organizației Internaționale a Bolii Alzheimer.

Există cinci tipuri de demență: 

- boala Alzheimer, considerată cel mai des întâlnit tip de demență (60-70% din cei cu demență au această boală)

- demența vasculară (5-10% dintre cei cu demență au această formă)

- demența cu corpi Lewy, afectează 5-10% dintre pacienții cu demență

- demența frontotemporală,

- demența mixtă, care cuprinde boala Huntington, boala Creutzfeldt-Jakob, boala Parkinson și traumatismul cranian.

Demența cu corpi Lewy, cauze și tipuri

Demența de corpi Lewy este o boală progresivă care apare din cauza depunerilor anormale în creier ale unei proteine cunoscute sub numele de alfa-sinucleină.

Experții numesc aceste depozite de proteine corpi Lewy. Potrivit Institutului Național de Îmbătrânire, într-un creier sănătos, alfa-sinucleina joacă un rol important, în special în sinapse.

În cazul demenței cu corpi Lewy, corpii Lewy se formează în interiorul sinapselor, iar acest lucru face ca neuronii să funcționeze mai puțin eficient și să moară.

Corpii Lewy pot provoca, de asemenea, modificări ale substanțelor chimice din creier, afectând abilitățile mentale, starea de spirit și comportamentul unei persoane.

Există două tipuri de demență cu corpi Lewy:

- demența cu corpuri Lewy, care apare atunci când corpii Lewy se dezvoltă inițial atât în trunchiul cerebral, cât și în cortexul cerebral.

- demența cu boala Parkinson, care apare atunci când corpii Lewy se dezvoltă inițial în trunchiul cerebral și apoi se extind în cortexul cerebral în timp.

Demența cu corpi Lewy, simptome

Simptomele demenței cu corpi Lewy sunt,de obicei ușoare, la început, și devin mai pronunțate de-a lungul timpului. Acestea afectează abilitățile cognitive și mișcare și includ:

Primele semne și simptome

Halucinațiile vizuale pot fi unul dintre primele simptome pe care le dezvoltă oamenii, determinându-i pe indivizi să vadă lucruri care nu sunt acolo.

Halucinațiile vizuale afectează până la 80% dintre persoanele cu demență cu corpi Lewy.

Alte halucinații, cum ar fi auzul sau mirosul unor lucruri care nu sunt acolo, sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea, de asemenea.

Simptome cognitive

Problemele cognitive sunt principalul simptom al demenței cu corpi Lewy.

Acestea pot include:

- confuzie

- somnolență și letargie

- dificultăți de concentrare

- pierderi de memorie

- privirea fixă în spațiu pentru perioade lungi de timp.

Este important de reținut că severitatea acestor simptome poate fluctua, iar acest lucru poate să ajute în realizarea diferențierii între demența cu corpi Lewy și boala Alzheimer.

Vezi și: Stresul cronic, asociat cu mâncatul excesiv și creșterea în greutate. Care sunt simptomele stresului cronic și complicațiile pe care le poate da

Simptomele demenței cauzează, de asemenea, dificultăți cu:

- limbajul

- numărarea

- planificarea

- rezolvarea problemelor

- abilitățile spațiale.

Simptomele care afectează abilitățile de mișcare sunt:

- dificultăți de înghițire

- căderi mai frecvente

- lipsa de coordonare

- postură proastă

- mers lent sau târșâit

- scris de mână mai mic decât de obicei

- mușchi înțepeniți

- tremurături

- voce slabă.

De asemenea, demența cu corpi Lewy are impact și asupra somnului, unde creează tulburări de somn, precum insomnia, sindromul picioarelor neliniștite, vorbitul în somn sau căderi din pat, dar și asupra comportamentului și stării de dispoziție.

Astfel, demența cu corpi Lewy poate conduce la:

- anxietate

- deziluzie,

- depresie

- pierderea interesului sau a motivației

- paranoia

- neliniște.

Totodată, demența cu corpi Lewy poate să producă modificări în creier, care conduc la:

- constipație

- amețeli și leșinuri

- pierderea gustului sau a mirosului

- disfuncții sexuale

- incontinență urinară.

Demența cu corpi Lewy, diagnostic și tratarea

Pentru punerea diagnosticului de demență cu corpi Lewi nu există teste specifice, însă medicii, precum neurologul și psihiatrul, pot pune, de obicei, un dagnosticîn baza simptomelor și a anumitor teste.

Astfel, pe lângă revizia simptomelor și istoricul medical, precum și examinarea neurologică și psihiatrică, se recomandă efectuarea unor testări de memorie și gândire, dar și teste de sânge, imagistice și studii ale somnului.

Din păcate, în cazul demenței, de orice fel nu există un leac, iar tratamentele disponibile la acest moment sunt menite să amelioreze din simptomele bolii și să aducă îmbunătățiri calității vieții pacientului cu demență.

De asemenea, se poate apela la:

- consilieri de sănătate mintală

- kinetoterapeuți

- terapeuți ocupaționali

- logopezi

- specialiști în îngrijire paliativă

- terapeuți de artă sau terapeuți prin muzică.

Vezi și: Grăsimile care ajută sănătatea și dezvoltarea creierului. Mihaela Bilic: Sunt vitale și indispensabile, indiferent că avem 7 sau 77 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel