Benzodiazepinele, medicamente contra anxietății și insomniei, risc de Alzheimer

Dana Lascu |
Data publicării:

Benzodiazepinele sunt din nou în prim plan - de data aceasta, nu pentru riscul crescut de căderi și fracturi care li se datorează, ci pentru faptul că ar putea crește riscul de apariție al Alzheimerului.

„Un studiu de caz controlat a fost efectuat în Finlanda în rândul adulților din comunitatea celor diagnosticați cu boala Alzheimer. Consumul de Benzodiazepinele și medicamente tip Z asociate (un grup de nonbenzodiazepine, printre care se numără zopiclon, zolpidem și zaleplon, care au, însă, efecte similare cu benzodiazepinele, n.r.) a fost asociat cu un risc crescut modest de boală Alzheimer. Nu s-au observat diferențe reale pentru subcategoriile de medicamente. Acestea includ benzodiazepinele cu durată scurtă, medie și lungă de acțiune, precum și zolpidem, zaleplon și eszopiclon", arată Dr Arefa Cassoobhoy, internist, consultant Medscape și director medical senior pentru WebMD.

Un risc mic, dar care nu trebuie ignorat

Analiza a arătat că 5,7% dintre cazurile de demență în rândul adulților care utilizează benzodiazepine se datorează chiar acestor medicamente.

„Chiar și acest risc mic ar putea fi semnificativ, deoarece benzodiazepinele sunt prescrise pe scară largă la adulții vârstnici, adesea pe termen lung. Medicamentele sunt date pentru a trata simptomele prodromale (grup de simptome care poate precede declanşarea unei bolii psihice, n.r.) și neuropsihiatrice ale demenței, cum ar fi insomnia și anxietatea", arată specialistul citat.

Autorii studiului au concluzionat că benzodiazepinele și medicamentele tip Z trebuie evitate atunci când este posibil, având în vedere profilul lor de efecte adverse. „Pentru pacienții cărora le-ați recomanda să renunțe la benzodiazepine, trecerea la altă terapie poate fi dificilă și durează mult. Ghidurile sunt acum disponibile pentru a vă ajuta în acest proces", a explicat Dr Arefa Cassoobhoy într-o argumentație pentru medscape.com.

Ce sunt benzodiazepinele

Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente psihotrope (psihoactive) din categoria de medicamente cunoscute ca tranchilizante minore (anxiolitice).

Dintre benzodiazepine comune și cunoscute se numără: alprazolamul, diazepamul, lorazepamul, bromazepamul, midazolamul și tetrazepamul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel