Bicarbonatul de sodiu: duce la producerea mai multor celule antiinflamatorii. Efectul asupra insulinei

Bicarbonatul de sodiu afectează inflamația și manipularea insulinei în diabetul de tip 2, susține o cercetare prezentată recent la o conferință din SUA.
Bicarbonat de sodiu, insulina. Cercetători americani au descoperit că ingerarea de bicarbonat de sodiu la șobolanii bolnavi cu diabet de tip 2 a indicat o capacitate redusă a organismului de a răspunde corect la insulină, însă splinele rozătoarelor au produs mai multe celule antiinflamatoare sporind sistemul imunitar, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Bicarbonat de sodiu, insulina: mai multe celule antiinflamatoare
Rezultatele noului studiu au fost prezentate pe larg luni, 24 iunie, la conferința Societății Americane de Fiziologie și a Societății Americane de Nefrologie.
De regulă, inflamația indusă de obezitate este considerată o cauză a rezistenței la insulină - incapacitatea organismului de a răspunde corect la insulină - care poate duce la diabet zaharat de tip 2. Sistemul imunitar – și prin splină - activează combaterea inflamației cronice. Studii anterioare au arătat că o soluție orală de bicarbonat de sodiu dată sobolanilor sănătoși solicită celule specializate din tractul digestiv să "anunțe" splina să producă mai multe celule imune antiinflamatorii.
Bicarbonat de sodiu, insulina: teste pe șobolani bolnavi de diabet
În studiul al cărui prim autor a fost medicul Elinor Mannon, doctorand la Colegiul Medical din Georgia, în cadrul Universității din Augusta, șobolani cu diabet zaharat de tip 2 au fost tratați cu apă și bicarbonat de sodiu timp de trei săptămâni.
"Animalele cu diabet zaharat au prezentat un răspuns insulinic afectat, ceea ce ar putea indica o capacitate redusă a organismului de a răspunde corect la insulină, comparativ cu un grup de control de șobolani sănătoși. Independent de răspunsul negativ la insulină, echipa de cercetare a înregistrat rezultate pozitive. Splinele șobolanilor tratați cu bicarbonat de sodiu au produs mai multe celule antiinflamatoare - stimulând astfel imunitatea - chiar și atunci când celulele mezoteliale au fost împiedicate să trimită semnale", mai arată sursa citată.
Rezultatele – contrastante: o agravare a rezistenței la insulină și o creștere a funcției imune - sugerează că efectul bicarbonatului de sodiu asupra răspunsurilor la insulină nu este mediată de inflamație, ci ar putea fi legat de efectele negative ale încărcăturii alcaline.
Descoperirea ca alcalinitatea bicarbonatului de sodiu "ar putea avea efecte metabolice care apar separat de răspunsul imun benefic, ar putea fi importantă în înțelegerea efectelor întregului organism ale terapiei cu bicarbonat de sodiu", consideră Elinor Mannon, potrivit sursei citate.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.