Bicarbonatul de sodiu: duce la producerea mai multor celule antiinflamatorii. Efectul asupra insulinei

Florina Pop |
Data publicării:
Balonarea poate fi dată de cantitatea de sodiu consumată  FOTO: pexels.com
Balonarea poate fi dată de cantitatea de sodiu consumată FOTO: pexels.com

Bicarbonatul de sodiu afectează inflamația și manipularea insulinei în diabetul de tip 2, susține o cercetare prezentată recent la o conferință din SUA.

Bicarbonat de sodiu, insulina. Cercetători americani au descoperit că ingerarea de bicarbonat de sodiu la șobolanii bolnavi cu diabet de tip 2 a indicat o capacitate redusă a organismului de a răspunde corect la insulină, însă splinele rozătoarelor au produs mai multe celule antiinflamatoare sporind sistemul imunitar, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Bicarbonat de sodiu, insulina: mai multe celule antiinflamatoare

Rezultatele noului studiu au fost prezentate pe larg luni, 24 iunie, la conferința Societății Americane de Fiziologie și a Societății Americane de Nefrologie.

De regulă, inflamația indusă de obezitate este considerată o cauză a rezistenței la insulină - incapacitatea organismului de a răspunde corect la insulină - care poate duce la diabet zaharat de tip 2. Sistemul imunitar – și prin splină - activează combaterea inflamației cronice. Studii anterioare au arătat că o soluție orală de bicarbonat de sodiu dată sobolanilor sănătoși solicită celule specializate din tractul digestiv să "anunțe" splina să producă mai multe celule imune antiinflamatorii.

Bicarbonat de sodiu, insulina: teste pe șobolani bolnavi de diabet

În studiul al cărui prim autor a fost medicul Elinor Mannon, doctorand la Colegiul Medical din Georgia, în cadrul Universității din Augusta, șobolani cu diabet zaharat de tip 2 au fost tratați cu apă și bicarbonat de sodiu timp de trei săptămâni.

"Animalele cu diabet zaharat au prezentat un răspuns insulinic afectat, ceea ce ar putea indica o capacitate redusă a organismului de a răspunde corect la insulină, comparativ cu un grup de control de șobolani sănătoși. Independent de răspunsul negativ la insulină, echipa de cercetare a înregistrat rezultate pozitive. Splinele șobolanilor tratați cu bicarbonat de sodiu au produs mai multe celule antiinflamatoare - stimulând astfel imunitatea - chiar și atunci când celulele mezoteliale au fost împiedicate să trimită semnale", mai arată sursa citată.

Rezultatele – contrastante: o agravare a rezistenței la insulină și o creștere a funcției imune - sugerează că efectul bicarbonatului de sodiu asupra răspunsurilor la insulină nu este mediată de inflamație, ci ar putea fi legat de efectele negative ale încărcăturii alcaline.

Descoperirea ca alcalinitatea bicarbonatului de sodiu "ar putea avea efecte metabolice care apar separat de răspunsul imun benefic, ar putea fi importantă în înțelegerea efectelor întregului organism ale terapiei cu bicarbonat de sodiu", consideră Elinor Mannon, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel